Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Датум који не смемо заборавити

rss

16.03.2015. Покрет Социјалиста

У уторак, 17. марта, навршава се 11 тужних година од погрома Српског народа на простору Косова и Метохије

Датум који не смемо заборавити

Лажна вест да су се дечаци албанске националности утопили у Ибру српском кривицом, била је искоришћена као повод за етнички мотивисано насиље над Србима.

Протерано је више од 4. 000 Срба, етнички очишћено 6 градова и 10 села, спаљене цркве и манастири, разорена српска гробља. Запаљено или тешко оштећено 935 српских кућа и 10 друштвених објеката. Уништено је или до темеља спаљено 35 храмова СПЦ, међу којима 18 споменика културе од посебног културног значаја, попут храма Богородице Љевишке у Призрену из 14 века, чак су страдали и објекти под заштитом УНЕСКА.

Претучено је и тешко повређено више од 1. 000 људи, уништене матичне књиге, сведоци вековног трајања Срба на К и М.

У њему је учествовало више од 50. 000 шиптарских терориста, у присуству и пред очима 20. 000 НАТО војника тј. снага КФОР-а, који су требали да обезбеде мир и безбедност свих народа који живе на овом простору.

Мартовски погром је последњи некажњени погром у Европи, за који нико није одговарао до данас. Циљ овог етничког насиља је био да се Срби који су преостали на овим просторима протерају заувек и да се затре сваки траг њиховог постојања.

Нека овај дан буде подсетник да је Косово било и да ће увек бити српско.

 


# Покрет Социјалиста НАТО Косово и Метохија погром
@poksocijalista @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима