Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Konstituisana Skupština opštine Aleksinac, Grujica predsednik

rss

19.06.2016. Radio Aleksinac

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Aleksinac, koja je održana danas, nakon verifikacije mandata 55 odbornika izabrano je i novo rukovodstvo opštinskog parlamenta.

Foto Radio Aleksinac

Za predsednika Skupštine opštine Aleksinac, sa 36 za i 8 glasova protiv, izabran je Grujica Veljković iz Aleksinca sa odborničke liste grupa građana „Narodni pokret - Grujica Veljković”, dok je za njegovog zamenika izabran odbornik iz redova SPS-a Srbobran Milovanović iz Bobovišta, sa 37 glasova za i 2 nevažeća.

U prethodnoj lokanoj samoupravi Veljković je takođe obavljao funkciju predsednika, a Milovanović se nalazio na mestu većnika, odnosno člana opštinske vlade. Većinom glasova Skupština opštine je za sekretara postavila diplomiranog pravnika iz Bovna Dragana Milojevića, koji je ovu dužnost obavljao i u prethodnom parlamentarnom sazivu.

Opozicioni odbornici, a pre svega Ivan Dimić iz DSS-a i Boban Ranđelović iz DS-a, bili su protiv ovakvog izbora rukovodstva opštinskog parlamenta. Dimić je u izjavi za medije naglasio da  prvi čovek opštinskog parlamenta ne bi trebalo da bude stalno zaposlena osoba. Iako skupštinska većina bira rukovodstvo iz svojih redova, Grujica Veljković po svom izbornom rezultatu, kao i dosadašnjem radu, ne zaslužuje da ponovo bude izabran na funkciju predsednika Skupštine.

- Nije toliko sporan izbor Veljkovića, koliko to što će on biti na stalnom radu, to jest biće plaćen za potpuni nerad. On je i u prethodnom sazivu bio predsednik Skupštine i imao visoku platu, a maltene nije ni dolazio na posao. To će se desiti i sada. Mi branimo interese građana opštine Aleksinac koji su nas birali, a to je da se njihov novac ne rasipa uludo. Plaćanje visoke plate predsedniku Skupštine nije po zakonu neophodno, pogotovu uzimajući u obzir da Grujica Veljković neće raditi ništa drugo osim što će voditi sednice jednom u tri meseca. To je zaista previsoka cena za jednu takvu funkciju, ali je očigledno da je politička trgovina u pitanju, koja se plaća parama građana i protiv toga moramo da reagujemo.

Lider DS-a u Aleksincu Boban Ranđelović je imao primedbe kako na izbor predsednika, tako i na izbor sekretara opštinskog parlamenta. On je istakao da Veljković pred građane, od čijeg se novca finansira i njegova funkcija, nije izašao ni sa rezultatima dosadašnjeg rada, niti sa planovima za budućnost, dok je reizabrani sekretar, koji bi trebalo da odgovara za funkcionisanje parlamenta u zakonskim okvirima, isti taj zakon na dan izbora prekršio.

- Da li građani opštine Aleksinac zaslužuju predsednika Skupštine kome se daje tolika plata, a da nemaju nikakav uvid u njegov rad, šta je radio u prethodnom periodu i šta će raditi u budućem periodu? Za nas je to nezamislivo. Kod sekretara Skupštine je nešto drugačiji problem. Ako on treba da bude na toj funkciji i poštuje neka pravila i pravne procedure, a prilikom glasanja na izborima u svojoj izbornoj jedinici u Bovnu dođe i glasa bez lične karte, to dovoljno govori da je doza bahatosti kod njega nezamisliva za rad i normalno funkcionisanje Skupštine.

Reagujući na ovakav stav opozicije reizabrani predsednik Grujica Vejković je rekao da su o njegovom radu najbolji sud dali građani na izborima, a od opozicije, dodaje, nije ni očekivao podršku i glasove.

- Činjenica da sam ponovo izabran za predsednika Skupštine govori o tome da sam dobro radio svoj posao u prethodnom periodu i na osnovu te ocene ponovo sam i izabran. To je deo koalicionog dogovora i nije uvek ekvivalentno snazi odborničke grupe, već se pojedini ljudi postavljaju tamo gde mogu da daju najveći dorpinos i najbolje da rade.

Na samom početku zasedanja odbornici izborne liste Složno za Aleksinac ukazali su na neregularnost aprilskih izbora u kojima je, prema njihovim rečima, bilo mnogo propusta. Odbornici stranaka DS i DSS smatraju da su izbori loše sprovedeni zbog nesikustva i neznanja članova izborne komisije. Lider lokalnog DS-a Boban Ranđelović takođe je oštro kritikovao korišćenje opreme ALT televizije u svrhe predizborne kampanje SNS-a, nazvavši taj čin sramotnim i suprotnim Zakonu o lokalnim izborima.

Inače, novi saziv Skupštine opštine Aleksinac čine 24 odbornika sa koalicione liste „Srbija pobeđuje Aleksandar Vučić“, 11 sa liste koju predvodi SPS, tri ispred Narodnog pokreta Grjice Veljkovića, dok po 8 odbornika imaju JS i opozicionakoaliciona lista DS-DSS. Stranka Rusa Srbije u lokalnom parlamentu ima jednog odbornika.

Prvo zasedanje opštinskog parlamenta u novom sazivu završeno je tako što je predsedavajući Grujica Veljković za isti dan zakazao i sednicu na kojoj će se birati predsednik opštine i izvršna vlast. 

Komentara: 0


# predsednik opštine Ivan Dimić Boban Ranđelović Aleksandar Vučić skupština izbori Grujica Veljković Radio S Srbobran Milovanović Stranka Rusa Srbije
@avucic @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima