Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dinkićeva poseta Aleksincu

rss

18.02.2014. D. Ostojić

Mlađan Dinkić je posetio aleksinačku opštinu. U okviru posete je obišao fabriku Gramer, fabriku dečje odeće Hajdi i poljoprivredno gazdinstvo u Gredetinu. Delegaciju Ujedinjenih regiona Srbije su činili Mlađan Dinkić, Branislav Jovanović I Grujica Veljković.

Dinkićeva poseta Aleksincu

Prilikom posete fabrici dečje odeće Hajdi Mlađan Dinkić je deo vremena proveo u razgovoru sa predstavnicima medija, i u izjavi za javnost rekao:

"Nalazimo se u jednoj jako uspešnoj firmi za proizvodnju dečje opreme Hajdi, koja zapošljava 36 radnika. Iskreno se nadam da će dečja oprema biti sve potrebnija u Srbiji. Ovom posetom želimo da damo podršku svim uspešnim proizvodnim firmama kako u Aleksincu tako i u čitavoj Srbiji. Pre dolaska ovde, bili smo u poseti Grameru, firmi koja zapošljava preko 1.000 ljudi. Gramer je proizvod uspešne politike podsticaja zapošljavanja koju smo u vreme dok smo bili u Vladi Srbije upravo mi maksimalno podržavali. Rezultat te politike je i 200 mladih ljudi koje smo sreli na obuci u Grameru. Mi ćemo u kampanji tražiti podršku upravo za tu politiku podsticaja zapošljavanja, i to ne samo u velikim kompanijama već i u malim i srednjim preduzećima. Naš plan je da od Fonda za razvoj stvorimo Razvojnu banku Srbije, i da prestanemo sa politikom stezanja kaiša."

Prisustvo Mlađana Dinkića iskoristio sam i da mu postavim par pitanja.

- Poštovani g. Dinkiću, nalazimo se na stotinak metara od kasarne, gde je 17 hektara bivše kasarne maltene napušteno, kako Vi možete da pomognete da se taj prostor pretvori u neku industrijsku zonu ili tome slično?

"Moj stav je jasan, sve opštine koje imaju takve prostore zarasle u korov, koje ničemu ne služe, taj prostor treba ustupiti besplatno investitorima,ljudima koji će tu otvarati nova radna mesta. Najskuplje je nemati posao i ja vam dajem obećanje da kao što sam doveo Fiat u Kragujevac, Juru u Niš i Gramer u Aleksinac, da ću dati sve od sebe da pomognem sve što je potrebno da se dovedu investitori na prostor aleksinačke kasarne. Lokalna samouprava u Aleksincu kod mene ima uvek otvorena vrata."

- Dugo godina je Vaš kadar Tomica Milosavljević bio na čelu Ministarstva zdravlja, recite nam kakav je stav URS-a kako rešiti probleme u zdravstvu posebno u stomatologiji?

"Problem se može rešiti jedino tako što će se prestati sa sadašnjom politikom stezanja kaiša, država je uvela solidarni porez i time smanjila plate lekarima i stomatolozima. To je pogrešno ne treba štedeti na lekarima i stomatolozima , treba štedeti na administraciji."

- Sve više mladih ljudi, posebno lekara i stomatologa odlazi iz zemlje, posebno za Sloveniju i Nemačku, kako prekinuti taj proces i motivisati mlade da ostanu u Srbiji?

"Jedini način jeste da se otvaraju nova radna mesta, da se ide na subvencioniranje samozapošljavanja, a ne na štednju. Odakle novac za to? Pa tako što će država prvo vratiti one skupe kredite, da se ne zadužuje po nepovoljnim uslovima, da prvo uštedi na tim kamatama. I ponavljam da se prekine sa politikom štednje i stezanja kaiša. Mi to želimo da kandidujemo kao opštu politiku oko koje ćemo napraviti konsenzus sa svim partijama u Srbiji."

O politici subvencioniranja govorio je i Grujica Veljković predsednik SO Aleksinac:

"Jedini način da se obezbede investicije u Srbiju jeste da se obezbede subvencije. To je praksa u svim evropskim zemljama. Jedna Lombardija nudi investitorima 25.000 evra za svako novo radno mesto. Zato je i naš cilj da se iz budžeta obezbedi 5% budžetskog novca koji će biti namenjeno isključivo za subvencioniranje zapošljavanja. To je jedini način da se smanji stopa nezaposlenih."

Opšti utisak je da je poseta bila jako zanimljiva. Ono što je mene posebno obradovalo jeste da u Aleksincu postoji jedna tako ozbiljna firma kakva je Hajdi. Reč je o porodičnoj firmi Milovanović u koju su uključeni svi članovi porodice. Domaćini su bili jako ljubazni, od najmlađih do najstarijih, proveli su nas kroz sve prostorije za proizvodnju i štampu odeće. Mogao sam da primetim da se radi sa najsavremenijim mašinama i da su uslovi za rad izuzetni.

Delegacija URS-a je nastavila predizbornu kampanju odlaskom za selo Gredetin gde su bili gosti poljoprivrednog gazdinstva Dacan u Gredetinu.

 

Komentara: 9


# izbori URS Grujica Veljković Mlađan Dinkić Gramer Hajdi Gredetin SO Aleksinac
@regionisrbije @ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  zoki 18.02.2014.
  samo da podsetimo na ovo http://www.juznasrbija.info/biznis/nehumani-uslovi-rada-u-aleksinackom-grameru.html
  zene se jos uvek smrzavaju u gornjoj hali, a drzava dala milione

 • (+0) (-0)

  Ivana 18.02.2014.
  Ja radim u grameru, nije hladno. Uslovi su esktra. Mnogo porodica jede od toga, sta bi bilo da i toga nema. Hladnije je po drzavnim pojedinim ustanovama.

 • (+0) (-0)

  sima 18.02.2014.
  a ko je ovaj covek levo pored dinkica

 • (+0) (-0)

  sveznalica 18.02.2014.
  Goran Ljubic, predsednik opstine Pukovac, pardon Doljevac...
  cudo da nije dosao lambordzinijem,...

 • (+0) (-0)

  prle 18.02.2014.
  http://www.juznevesti.com/Hronika/Uhapsen-Medjarac.sr.html

 • (+0) (-0)

  sizif 18.02.2014.
  @Ivana
  Ajde ne filozofiraj mnogo kad svi znaju da su radnicicelu zimu radili u zimskim jaknama.Ti si izgleda neka kancelarijska vaska koja se uvlaci sefovima pa zato imas grejanje.Zna se i da kad je Dinkic trebao da dodje naredjeno svima da se skinu u majce i pusteno im je grejanje.A sto se tice ostalih uslova to je tek za pricu...Radnike j..e ko stigne i kako mu se digne!

 • (+0) (-0)

  Boki 19.02.2014.
  Nije hladno, i ja radim u grameru. Tako da ne izmisljajte vise.Noja dezimformacija.

 • (+0) (-0)

  Starac i more 19.02.2014.
  Ama zna li mi ga m.. jel ladno jel toplo?

 • (+0) (-0)

  Natasa Rostova 19.02.2014.
  Ovaj kad god nema gde da svrati dovuce se u bedni Aleksinac i niko ga ne pita za mnogo firma koje su prestale da rade za njegovog mandata


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima