Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Borba protiv sive ekonomije (9)

rss

29.08.2014. Dragan Radović

     „U prvih pet meseci 2014. godine budžetski deficit Srbije dostigao je 114,6 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija. Deficit na nivou Republike, kako je navedeno, iznosi 116,6 milijardi dinara s obzirom da su uključeni rashodi iz projektnih zajmova koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou države“ – preneli su dnevni listovi.

      Od početka 2014. godine, za samo 5 meseci, država se zadužila milijardu evra. Potpuno su više nebitni statistički podaci koji govore da je dug dostigao 63 % BDP, da će biti i preko 70% do kraja godine. Uveliko najavljene mere štednje koje su trebale da zadrže rast zaduživanja na 1,7 mlrd. evra prolongirane su za 01. oktobar. Najavljena silovita borba protiv sive ekonomije kako bi se ostvarila bolja naplata i dalje ne počinje. Nazire se nastavak zaduživanja koji će do kraja godine dostići 2,5 mlrd. evra, javni dug Srbije povećati na 22 mlrd. evra. Da li je nečinjenje od strane državnih organa sa namerom da krajem godine neko kaže: „Eto, sve smo pokušali, nismo hteli penzionerima da smanjimo primanja, nismo otpustili niti jednog radnika, preti nam dužnička kriza, moramo da prodamo, ALI POŠTENO, naša javna preduzeća: Telekom, Dunav osiguranje, Aerodrom i EPS. Ako ih sada ne prodamo izgubiće korak sa konkurencijom i posle će vredeti još manje“. „Država je loš vlasnik“, reče ovih dana poslanik SNS g. Babić. Ako se između redova uvek najviše pročita – verujem da ce u letnjim mesecima biti još mnogo sličnih izjava.

      DA LI JE TO NEKO ZACRTAO PRODAJU JAVNIH PREDUZEĆA? NIJE BILA DOVOLjNA KRIMINALNA RASPRODAJA IZ PRETHODNE DECENIJE?

    Stiče se utisak da su prodaja Telekoma, Dunav osiguranja i Aerodroma psihološka priprema građana Srbije za prodaju EPS-a! S početka godine krenule su priče o prodaji, „neke konsultantske kuće“ procenjuju da najveće i najjače srpsko javno preduzeće vredi četiri mlrd. evra ( SAMO!), kao i da će prodajna cena biti DOBRA ZA DRŽAVU ako se postigne 6 mlrd. evra. Dobri poznavaoci smatraju da EPS realno vredi 15 mlrd. evra i da se NIKAKO ne sme prodati. Domaćinskim poslovanjem, sprečavanjem krađe struje, krađe na tenderima, smanjenjem svih drugih gubitaka struje koji godišnje odnose 15% celokupne proizvodnje (prihvatljivi rastur 3 – 5%), otpuštanjem prekobrojnog administrativnog (stranački zaposlenog) osoblja najmanje 700 do 800 miliona evra donosio bi profit na godišnjem nivou. ZAR SE TAKVA FIRMA PRODAJE?

    Najveću kritiku zbog potencijalne rasprodaje najboljih javnih firmi daju stručnjaci koji nisu na platnom spisku države. Oni kažu da u Srbiji treba pod hitno popraviti privredni ambijent, podstaći proizvodnju i izvoz, zapošljavanje, suzbiti sivu ekonomiju i povećati naplatu svih poreza i doprinosa. Procena je da država naplati samo 40% od mogućih budžetskih prihoda. Sa ovim predlogom se slažu i privrednici. Na žalost, od početka godine Vlada i Ministarstvo finansija svojski su se trudili da pogoršaju privredni ambijent iritantnim povećanjem raznih poreza. Prvo je drastično 2013. godine povećan porez na imovinu pravnim licima. Iz Ministarstva finansija su poručili da svi privrednici koji nisu zadovoljni visinom poreza na imovinu mogu preći u druge, nerazvijene, opštine gde su ti porezi značajno niži. IZUZETNO RAZUMAN PREDLOG – spakujete temelje i zidove svojih hala, prenesete ih vazdušnom linijom za dan – rešen problem, verovatno tako misli autor zakona i ove izjave Milica Bisić, najveći balkanski poreski ekspert (za uništenje ekonomije zemlje). Privreda će pretrpeti štetu od 200 miliona evra zbog drugog zakona i promena u izradi poreskih bilansa koje su nastale zbog povezanih pravnih lica i transfernih cena. Najnovija ujdurma je nastala sa paušalno oporezivim obveznicima koji su dobili poreska rešenja uvećana od 50% do 150%, izuzetna mera koja će podstaći mnoge „paušalce“ da ugase radnju i pređu u sivu zonu.

       Da li se to neko iz vlasti igra TOPLO-HLADNO sa privrednicima? Sa velikim zakašnjenjem g. Dželetović priznaje preterano povećanje poreza na imovinu po zakonu koji je iz „vremena Dinkića“ i da će sigurno biti snižena poreska stopa. I Ministarstvo finansija se oglasilo, pozvali su sve „paušalce“ koji nisu zadovoljni razrezanom obavezom da dođu i provere način obračuna poreza u novim rešenjima. Advokati su poziv drugačije shvatili, misle da su najviše oštećeni novim rešenjima, stupili su u petodnevni štrajk jer ne mogu plaćati dvostruko i više veće obaveze od dosadašnjih. Vlast je sada u novom problemu: advokati, lekari i stomatolozi imaju najviše svojih predstavnika u skupštinskom domu što im je omogućilo donošenje najsramnijeg zakona koji omogućava da budu paušalno oporezivi obveznici, bez vođenja knjiga, uz dozvoljen promet od šest miliona dinara na godišnjem nivou. To znači da predstavnici ovih zanimanja u privatnoj praksi mogu imati mesečne prihode do 500 hiljada dinara uz minimalno poresko opterećenje, manje od 10%. Već znate da su neto plate radnicima opterećene sa 60% do 65% poreskih dažbina. Advokati veruju, pošto nisu radnici, da mogu imati poresko opterećenje ne veće od tridesetak hiljada na mesečnom nivou. Ako im se izađe u susret, eto lekara i stomatologa sa istim pretnjama i zahtevima.

     Vlada se potrudila da preko lokalnih samouprava pogorša stanje i građanima: povećan je porez na imovinu fizičkim licima, pojedinima i dvostruko, smanjena su primanja porodiljama, ukinute su subvencije za komunalne usluge i još mnogo toga. „Nema para za razne subvenicije“ je poruka kojom su odgovori objasnili svim majkama porodiljama da pripadaju grupi „RAZNE SUBVENCIJE“!

     Početak leta doneo je zanimljivija dešavanja, ponovo je gurnuta ekonomija u drugi plan, obavljena je seča policijskih glava zbog velike korupcije u službi. Brzo ćemo videti da li će Vlada nastaviti sa sečom i u drugim službama koje su ogrezle u korupciji i kriminalu (NEUPOREDIVO VIŠE NEGO POLICIJA): svim inspekcijskim službama koje selektivnim kontrolama pokrivaju kriminalne radnje vredne tri milijarde evra – najmanje procenjen iznos utaja u sivoj ekonomiji. Zanimljivu premijerovu anegdotu su objavili dnevni listovi: vraćajući se sa službenog puta svratio je u restoran s ministrom g. Kristićem na ručak. Po završetku tražili su fiskalni račun, u restoranu su se mučili 45 minuta kako bi izdali fiskal. Premijer i ministar su začuđeno zaključili da taj restoran nikada do tada nije izdao fiskalni račun. I ja sam začuđen takvom izjavom, stotine mejlova uputio sam na mnoge adrese: predsedniku g. Nikoliću, bivšem premijeru Dačiću ranije, premijeru Vučiću, Ministarstvu finansija i g. Krstiću, ranije g. Dinkiću, Poreskoj upravi Srbije, bivšem predsedniku skupštine g. Stefanoviću, mnogim ministrima, svim strankama i njihovim izvršnim odborima, sa prepoznatljivim sadržajem – „….u mnogim gradovima po Srbiji danima, godinama, možete kupovati robu i usluge a da fiskalni račun nećete dobiti….“ . Da li je moguće da niko od njih pune dve godine nije bio upoznat sa takvom situacijom u Srbiji? NIJE MOGUĆE! Mejlove sam slao i svim dnevnim i nedeljnim listovima, ekonomskim ekspertima, svim TV i radio stanicama, sa željom da pojasnim štetnost sive – kriminalne ekonomije – NIKO NIKADA NIJE ODGOVORIO! I materijal pod nazivom BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE – UTAJE PO BRANŠAMA, gde vrlo jasno objašnjavam gde su ogromne utajene narodne pare, način na koji se vrše kriminalne radnje, kao i način za naplatu u vrlo kratkom roku dostavio sam svima. I NIKO NE REAGUJE! GOSPODO, KO NE SPREČAVA KRIMINALNE RADNjE PRELAZI NA „DRUGU STRANU“,

    Čak i kada je Vlada sredinom maja objavila kao prvu reformsku meru BORBU PROTIV SIVE EKONOMIJE a državni sekretar Ministarstva finansija g. Ćorsović predstavio kompletnu prvu fazu iz mog programa kao način borbe, kontaktirao sam sve dnevne i nedeljne listove sa željom da objave tekst gde pojašnjavam kakva je to borba – niko nije odgovorio. Neverovatno da nikoga ne zanima suzbijanje kriminalnih radnji. I firme koje trpe veliku štetu od nelojalne konkurencije iz sive zone nisu želele da pojačamo zajedno borbu. Poznat je podatak da država u duvanskoj industriji gubi 200 miliona evra akciza i poreza zbog prodaje duvanskih proizvoda „ispod tezge“, kontaktirao sam rukovodstvo našeg velikog proizvođača cigareta sa željom da im pomognem u iskorenjivanju nelegalne trgovine, saslušali su me i nisu se više javili. Zašto, da nisu i oni učesnici u stvaranju prodaje ispod tezge?
      NIKOGA NE ZANIMA SUZBIJANjE SIVE EKONOMIJE! ALI BAŠ NIKOGA! SVE JE OVO FARSA! Osim na rečima. Zar nije dovoljno? Pa ko je to i kada u Srbiji stajao iza svojih reči i obećanja? Retko ko, retko kada!

       A ZAŠTO NIKOGA NE ZANIMA SPAS BUDžETA? Odgovor je vrlo jednostavan: ako bi se povećala naplata iz sive zone za milijardu-dve na godišnjem nivou ne bi bilo potrebe prodati EPS!

„EPS NE SME PASTI“!

       AKO JE NEKO OBEĆAO, MORAĆE DA ODUSTANE, NAPRAVLjEN JE (PRED)RAČUN BEZ KRČMARA.

(….nastavak UTAJE PO BRANŠAMA….)

video...

Komentara: 0


# štrajk javna preduzeća Komunalne usluge JP Radio S Milica Bisić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima