Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Борба против сиве економије (9)

rss

29.08.2014. Драган Радовић

     „У првих пет месеци 2014. године буџетски дефицит Србије достигао је 114,6 милијарди динара, објавило је данас Министарство финансија. Дефицит на нивоу Републике, како је наведено, износи 116,6 милијарди динара с обзиром да су укључени расходи из пројектних зајмова који нису део буџета, али припадају нивоу државе“ – пренели су дневни листови.

      Од почетка 2014. године, за само 5 месеци, држава се задужила милијарду евра. Потпуно су више небитни статистички подаци који говоре да је дуг достигао 63 % БДП, да ће бити и преко 70% до краја године. Увелико најављене мере штедње које су требале да задрже раст задуживања на 1,7 млрд. евра пролонгиране су за 01. октобар. Најављена силовита борба против сиве економије како би се остварила боља наплата и даље не почиње. Назире се наставак задуживања који ће до краја године достићи 2,5 млрд. евра, јавни дуг Србије повећати на 22 млрд. евра. Да ли је нечињење од стране државних органа са намером да крајем године неко каже: „Ето, све смо покушали, нисмо хтели пензионерима да смањимо примања, нисмо отпустили нити једног радника, прети нам дужничка криза, морамо да продамо, АЛИ ПОШТЕНО, наша јавна предузећа: Телеком, Дунав осигурање, Аеродром и ЕПС. Ако их сада не продамо изгубиће корак са конкуренцијом и после ће вредети још мање“. „Држава је лош власник“, рече ових дана посланик СНС г. Бабић. Ако се између редова увек највише прочита – верујем да це у летњим месецима бити још много сличних изјава.

      ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ЗАЦРТАО ПРОДАЈУ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА? НИЈЕ БИЛА ДОВОЉНА КРИМИНАЛНА РАСПРОДАЈА ИЗ ПРЕТХОДНЕ ДЕЦЕНИЈЕ?

    Стиче се утисак да су продаја Телекома, Дунав осигурања и Аеродрома психолошка припрема грађана Србије за продају ЕПС-а! С почетка године кренуле су приче о продаји, „неке консултантске куће“ процењују да највеће и најјаче српско јавно предузеће вреди четири млрд. евра ( САМО!), као и да ће продајна цена бити ДОБРА ЗА ДРЖАВУ ако се постигне 6 млрд. евра. Добри познаваоци сматрају да ЕПС реално вреди 15 млрд. евра и да се НИКАКО не сме продати. Домаћинским пословањем, спречавањем крађе струје, крађе на тендерима, смањењем свих других губитака струје који годишње односе 15% целокупне производње (прихватљиви растур 3 – 5%), отпуштањем прекобројног административног (страначки запосленог) особља најмање 700 до 800 милиона евра доносио би профит на годишњем нивоу. ЗАР СЕ ТАКВА ФИРМА ПРОДАЈЕ?

    Највећу критику због потенцијалне распродаје најбољих јавних фирми дају стручњаци који нису на платном списку државе. Они кажу да у Србији треба под хитно поправити привредни амбијент, подстаћи производњу и извоз, запошљавање, сузбити сиву економију и повећати наплату свих пореза и доприноса. Процена је да држава наплати само 40% од могућих буџетских прихода. Са овим предлогом се слажу и привредници. На жалост, од почетка године Влада и Министарство финансија својски су се трудили да погоршају привредни амбијент иритантним повећањем разних пореза. Прво је драстично 2013. године повећан порез на имовину правним лицима. Из Министарства финансија су поручили да сви привредници који нису задовољни висином пореза на имовину могу прећи у друге, неразвијене, општине где су ти порези значајно нижи. ИЗУЗЕТНО РАЗУМАН ПРЕДЛОГ – спакујете темеље и зидове својих хала, пренесете их ваздушном линијом за дан – решен проблем, вероватно тако мисли аутор закона и ове изјаве Милица Бисић, највећи балкански порески експерт (за уништење економије земље). Привреда ће претрпети штету од 200 милиона евра због другог закона и промена у изради пореских биланса које су настале због повезаних правних лица и трансферних цена. Најновија ујдурма је настала са паушално опорезивим обвезницима који су добили пореска решења увећана од 50% до 150%, изузетна мера која ће подстаћи многе „паушалце“ да угасе радњу и пређу у сиву зону.

       Да ли се то неко из власти игра ТОПЛО-ХЛАДНО са привредницима? Са великим закашњењем г. Џелетовић признаје претерано повећање пореза на имовину по закону који је из „времена Динкића“ и да ће сигурно бити снижена пореска стопа. И Министарство финансија се огласило, позвали су све „паушалце“ који нису задовољни разрезаном обавезом да дођу и провере начин обрачуна пореза у новим решењима. Адвокати су позив другачије схватили, мисле да су највише оштећени новим решењима, ступили су у петодневни штрајк јер не могу плаћати двоструко и више веће обавезе од досадашњих. Власт је сада у новом проблему: адвокати, лекари и стоматолози имају највише својих представника у скупштинском дому што им је омогућило доношење најсрамнијег закона који омогућава да буду паушално опорезиви обвезници, без вођења књига, уз дозвољен промет од шест милиона динара на годишњем нивоу. То значи да представници ових занимања у приватној пракси могу имати месечне приходе до 500 хиљада динара уз минимално пореско оптерећење, мање од 10%. Већ знате да су нето плате радницима оптерећене са 60% до 65% пореских дажбина. Адвокати верују, пошто нису радници, да могу имати пореско оптерећење не веће од тридесетак хиљада на месечном нивоу. Ако им се изађе у сусрет, ето лекара и стоматолога са истим претњама и захтевима.

     Влада се потрудила да преко локалних самоуправа погорша стање и грађанима: повећан је порез на имовину физичким лицима, појединима и двоструко, смањена су примања породиљама, укинуте су субвенције за комуналне услуге и још много тога. „Нема пара за разне субвениције“ је порука којом су одговори објаснили свим мајкама породиљама да припадају групи „РАЗНЕ СУБВЕНЦИЈЕ“!

     Почетак лета донео је занимљивија дешавања, поново је гурнута економија у други план, обављена је сеча полицијских глава због велике корупције у служби. Брзо ћемо видети да ли ће Влада наставити са сечом и у другим службама које су огрезле у корупцији и криминалу (НЕУПОРЕДИВО ВИШЕ НЕГО ПОЛИЦИЈА): свим инспекцијским службама које селективним контролама покривају криминалне радње вредне три милијарде евра – најмање процењен износ утаја у сивој економији. Занимљиву премијерову анегдоту су објавили дневни листови: враћајући се са службеног пута свратио је у ресторан с министром г. Кристићем на ручак. По завршетку тражили су фискални рачун, у ресторану су се мучили 45 минута како би издали фискал. Премијер и министар су зачуђено закључили да тај ресторан никада до тада није издао фискални рачун. И ја сам зачуђен таквом изјавом, стотине мејлова упутио сам на многе адресе: председнику г. Николићу, бившем премијеру Дачићу раније, премијеру Вучићу, Министарству финансија и г. Крстићу, раније г. Динкићу, Пореској управи Србије, бившем председнику скупштине г. Стефановићу, многим министрима, свим странкама и њиховим извршним одборима, са препознатљивим садржајем – „….у многим градовима по Србији данима, годинама, можете куповати робу и услуге а да фискални рачун нећете добити….“ . Да ли је могуће да нико од њих пуне две године није био упознат са таквом ситуацијом у Србији? НИЈЕ МОГУЋЕ! Мејлове сам слао и свим дневним и недељним листовима, економским експертима, свим ТВ и радио станицама, са жељом да појасним штетност сиве – криминалне економије – НИКО НИКАДА НИЈЕ ОДГОВОРИО! И материјал под називом БОРБА ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ – УТАЈЕ ПО БРАНШАМА, где врло јасно објашњавам где су огромне утајене народне паре, начин на који се врше криминалне радње, као и начин за наплату у врло кратком року доставио сам свима. И НИКО НЕ РЕАГУЈЕ! ГОСПОДО, КО НЕ СПРЕЧАВА КРИМИНАЛНЕ РАДЊЕ ПРЕЛАЗИ НА „ДРУГУ СТРАНУ“,

    Чак и када је Влада средином маја објавила као прву реформску меру БОРБУ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ а државни секретар Министарства финансија г. Ћорсовић представио комплетну прву фазу из мог програма као начин борбе, контактирао сам све дневне и недељне листове са жељом да објаве текст где појашњавам каква је то борба – нико није одговорио. Невероватно да никога не занима сузбијање криминалних радњи. И фирме које трпе велику штету од нелојалне конкуренције из сиве зоне нису желеле да појачамо заједно борбу. Познат је податак да држава у дуванској индустрији губи 200 милиона евра акциза и пореза због продаје дуванских производа „испод тезге“, контактирао сам руководство нашег великог произвођача цигарета са жељом да им помогнем у искорењивању нелегалне трговине, саслушали су ме и нису се више јавили. Зашто, да нису и они учесници у стварању продаје испод тезге?
      НИКОГА НЕ ЗАНИМА СУЗБИЈАЊЕ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ! АЛИ БАШ НИКОГА! СВЕ ЈЕ ОВО ФАРСА! Осим на речима. Зар није довољно? Па ко је то и када у Србији стајао иза својих речи и обећања? Ретко ко, ретко када!

       А ЗАШТО НИКОГА НЕ ЗАНИМА СПАС БУЏЕТА? Одговор је врло једноставан: ако би се повећала наплата из сиве зоне за милијарду-две на годишњем нивоу не би било потребе продати ЕПС!

„ЕПС НЕ СМЕ ПАСТИ“!

       АКО ЈЕ НЕКО ОБЕЋАО, МОРАЋЕ ДА ОДУСТАНЕ, НАПРАВЉЕН ЈЕ (ПРЕД)РАЧУН БЕЗ КРЧМАРА.

(….наставак УТАЈЕ ПО БРАНШАМА….)


# штрајк јавна предузећа Комуналне услуге ЈП Радио С Милица Бисић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима