Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Borba protiv sive ekonomije (5)

rss

25.08.2014. Dragan Radović

Opet ista priča…

Milica Bisić i Mlađan Dinkić

 

      U Srbiji nikada do sada nije ovako “glasno” najavljena borba protiv sive ekonomije i veću naplatu svih poreza i doprinosa. Ako se pitamo zašto ova borba nije najavljena par godina ranije, odgovor je vrlo jednostavan: mnogi i nisu znali da siva ekonomija kod nas uopšte postoji! U stvari, do pre dve godine za većinu eksperata i najpoznatijih profesora ovaj uništivač ekonomije bio je u granicama evropskog proseka, 12% do 15%, zašto bi se Srbi borili protiv nečega što je isto kao u Evropi. Profesori su imali svoju viziju za rešavanja teške ekonomske situacije, konstantnim kritikama vršili su pritisak na svaku vlast kako bi se uvažili njihovi predlozi. I naravno da vlast koja ne “čuje struku” ne može da donosi dobre odluke u sferi ekonomske politike. Da ne bi napravili grešku kao sve prethodne vlasti, pobednici izbora SNS I SPS u svoju koaliciju prihvatili su i Ujedinjene regione na čijem čelu je bio nezamenljiv ekspert iz oblasti finansija. Zbog ogromnog iskustva stečenog učešćem u prethodnim vladama g. Dinkić imenovan je za ministra finansija. Uvek energičan, kao čovek koji zna šta hoće i može, ministar je odmah predložio profesora Milicu Bisić, najvećeg poznavaoca poreske problematike na Balkanu, za svog savetnika. Kako je i stručna javnost imala isti predlog, Milica Bisić postala je savetnik ministra za poresku politiku sredinom jula 2012. g.

     Nepunih mesec dana kasnije novinari su preneli prve vesti dobijene “iz dobro obaveštenih krugova” o predlozima za reformu poreske politike: povećanje stope PDV sa 18% na 20%, povećanje poreza na dobit sa 10% na 15%, limit za ulazak u sistem PDV povećava se sa 4 na 8 miliona din., povećanje akciza na naftne i duvanske proizvode.

 

     Prvi utisak posle pročitanih vesti bio je:”Ovo mora da je prvoaprilska šala?!”
Povećati stopu PDV za 2% u državi gde je siva ekonomija prešla nivo od 40% je vetar u leđa utajivačima, najveći privredni podsticaj koji mogu dobiti, penal dosuđen u njihovu korist, nastavak bogaćenja na bezočnoj utaji.

    Povećanje stope poreza na dobit za 5% daće stimulans privrednicima da štimuju dobit kako bi platili što manje poreza. Kategorija DOBIT skoro nikada nije kontrolisana u terenskoj kontroli od strane Poreske uprave Srbije. Mnogi inspektori odu u penziju, a da nisu savladali sistem obračuna razlike u ceni, najvažnije stavke u obračunu dobiti u firmama koje se bave veleprodajom i maloprodajom.
   Povećanje akciza na gorivo i duvanske prerađevine je prava mera koja će “pogurati” državni kriminal.

    Desetine pisama poslao sam na sve moguće adrese sa objašnjenjem kakve će posledice imati predložene mere na budžet ukoliko se usvoje. Na moj apel niko nije reagovao, svi su bili nemi: premijer, ministri, profesori, novinari, predlagač

    Nove mere stupile su na snagu 01.10.2012. godine.

   Nismo dugo čekali da ministar finansija objavi rezultate poreske reforme, svega šest meseci: “Planirani prihodi nisu ostvareni, podbacili smo u naplati za 600 miliona evra”.

    Na žalost, od te objave pa sve do danas ništa se na bolje nije promenilo, štete su sve veće, utajivači sve više trljaju ruke, budžet sve prazniji, zaduženje države se povećava iz meseca u mesec.

    I dalje je PDV najveći mamac za utajivače, dobiti skoro i da nema. Utaje po branšama sve su veće, prednjače naftna i duvanska mafija koje na godišnjem nivou oštete budžet za 300 miliona evra raznih poreza što su potvrdili premijer i predstavnici najvećih proizvođača i prerađivača nafte i duvana.

    A šta kaže stručna i ekspertska javnost? Ne oglašavaju se, ne komentarišu rezultate njihovog eksperta. A Milica Bisić, šta ona radi? Već znate, s početkom godine stupio je još jedan njen proizvod, Zakon o porezu na imovinu. I opet podržan od stručne javnosti. Mnoge firme koje su preživele reformske mere s početka teksta, ovoga puta će se teško izvući, bankrotiraće. Zakonom je predviđeno da lokalne samouprave, primaoci prihoda od poreza na imovinu, same odrede visinu parametara koji utiču na iznos poreza. I rukovođene samo jednim ciljem: “oderi kožu privredniku”, opštine su odredile sve parametre u maksimalno dozvoljenim granicama. Mnogo je polemike bilo u dnevnim listovima, mnogo upućenih zahteva Vladi i Ministarstvu finansija da se uvedene stope smanje. “Ko nije zadovoljan visinom poreza na imovinu može da se obrati sudu ili da preseli poslovanje u druge gradove ili regione Srbije gde su opterećenja niža”, poručila je Milica Bisić. Privrednici su bili zgranuti ovom izjavom. Vlada se nije oglasila. Ekspertska javnost ćuti.

     Ne, ekspertska javnost ne ćuti, predlaže dalje šta treba raditi u državi Srbiji. PRODAJA TELEKOMA, AERODROMA I DUNAV OSIGURANjA, u glas kažu profesori Madžar i Nebojša Savić. Popunio bi se budžet… otplatili skupi krediti… I još mnogo toga… Opet ista priča. Ponovo niko od struke ne pominje borbu protiv sive ekonomije i bolju naplatu kao ključ rešenja problema. Zašto struka ne želi da Srbija naplati tri milijarde evra utajenih poreza i doprinosa, napuni budžet, uvede sve privrednike u legalne tokove? Zar struka ne vidi da bi se punjenjem budžeta iz sive ekonomije dobila ogromna dodatna sredstva za PIO fond, zdravstveni fond, fond za subvencije u poljoprivredi i mnoge druge fondove? Zašto struka predlaže samo štednju kao jedino moguće rešenje? Uštede od snižavanja penzija i plata svih budžetskih korisnika, pod uslovom i da se ostvare, istog trenutka biće premale jer će poreska nedisciplina nastaviti da raste. Zašto Vlada formirana pre dve godine nije odmah krenula u borbu protiv sive ekonomije? Da jeste, sada bi budžet imao sredstava da priskoči u pomoć poplavom uništenim područjima.

       Na žalost svih nas, struka ostaje nema. Verovatno dobro plaćena radna mesta teraju ih da predlažu nove zakone i firme za (ras)prodaju. I čekaju prodaju gore navedenih firmi. I spremaju se za najavu novih prodaja….

       A Vlada? Verujem da sada najavljenu borbu niko neće kritikovati za dve godine sa argumentima da nije imala efekta. I nikada nije kasno krenuti u borbu protiv sive ekonomije i utajivača. Nadajmo se….

 

 

Za www.koreni.rs

Dragan Radović

 

 

Nastavak sledi …

_____________________________________________________________________________

 

Prijave za neizdavanje fiskalnih računa 
011  3619 900

Automatska telefonska sekretarica za prijavu neizdavanja fiskalnih računa 
011  3620 932


# budžet Mlađan Dinkić siva ekonomija Dragan Radović Milica Bisić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima