Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Борба против сиве економије (5)

rss

25.08.2014. Драган Радовић

Опет иста прича…

Милица Бисић и Млађан Динкић

 

      У Србији никада до сада није овако “гласно” најављена борба против сиве економије и већу наплату свих пореза и доприноса. Ако се питамо зашто ова борба није најављена пар година раније, одговор је врло једноставан: многи и нису знали да сива економија код нас уопште постоји! У ствари, до пре две године за већину експерата и најпознатијих професора овај уништивач економије био је у границама европског просека, 12% до 15%, зашто би се Срби борили против нечега што је исто као у Европи. Професори су имали своју визију за решавања тешке економске ситуације, константним критикама вршили су притисак на сваку власт како би се уважили њихови предлози. И наравно да власт која не “чује струку” не може да доноси добре одлуке у сфери економске политике. Да не би направили грешку као све претходне власти, победници избора СНС И СПС у своју коалицију прихватили су и Уједињене регионе на чијем челу је био незаменљив експерт из области финансија. Због огромног искуства стеченог учешћем у претходним владама г. Динкић именован је за министра финансија. Увек енергичан, као човек који зна шта хоће и може, министар је одмах предложио професора Милицу Бисић, највећег познаваоца пореске проблематике на Балкану, за свог саветника. Како је и стручна јавност имала исти предлог, Милица Бисић постала је саветник министра за пореску политику средином јула 2012. г.

     Непуних месец дана касније новинари су пренели прве вести добијене “из добро обавештених кругова” о предлозима за реформу пореске политике: повећање стопе ПДВ са 18% на 20%, повећање пореза на добит са 10% на 15%, лимит за улазак у систем ПДВ повећава се са 4 на 8 милиона дин., повећање акциза на нафтне и дуванске производе.

 

     Први утисак после прочитаних вести био је:”Ово мора да је првоаприлска шала?!”
Повећати стопу ПДВ за 2% у држави где је сива економија прешла ниво од 40% је ветар у леђа утајивачима, највећи привредни подстицај који могу добити, пенал досуђен у њихову корист, наставак богаћења на безочној утаји.

    Повећање стопе пореза на добит за 5% даће стимуланс привредницима да штимују добит како би платили што мање пореза. Категорија ДОБИТ скоро никада није контролисана у теренској контроли од стране Пореске управе Србије. Многи инспектори оду у пензију, а да нису савладали систем обрачуна разлике у цени, најважније ставке у обрачуну добити у фирмама које се баве велепродајом и малопродајом.
   Повећање акциза на гориво и дуванске прерађевине је права мера која ће “погурати” државни криминал.

    Десетине писама послао сам на све могуће адресе са објашњењем какве ће последице имати предложене мере на буџет уколико се усвоје. На мој апел нико није реаговао, сви су били неми: премијер, министри, професори, новинари, предлагач

    Нове мере ступиле су на снагу 01.10.2012. године.

   Нисмо дуго чекали да министар финансија објави резултате пореске реформе, свега шест месеци: “Планирани приходи нису остварени, подбацили смо у наплати за 600 милиона евра”.

    На жалост, од те објаве па све до данас ништа се на боље није променило, штете су све веће, утајивачи све више трљају руке, буџет све празнији, задужење државе се повећава из месеца у месец.

    И даље је ПДВ највећи мамац за утајиваче, добити скоро и да нема. Утаје по браншама све су веће, предњаче нафтна и дуванска мафија које на годишњем нивоу оштете буџет за 300 милиона евра разних пореза што су потврдили премијер и представници највећих произвођача и прерађивача нафте и дувана.

    А шта каже стручна и експертска јавност? Не оглашавају се, не коментаришу резултате њиховог експерта. А Милица Бисић, шта она ради? Већ знате, с почетком године ступио је још један њен производ, Закон о порезу на имовину. И опет подржан од стручне јавности. Многе фирме које су преживеле реформске мере с почетка текста, овога пута ће се тешко извући, банкротираће. Законом је предвиђено да локалне самоуправе, примаоци прихода од пореза на имовину, саме одреде висину параметара који утичу на износ пореза. И руковођене само једним циљем: “одери кожу привреднику”, општине су одредиле све параметре у максимално дозвољеним границама. Много је полемике било у дневним листовима, много упућених захтева Влади и Министарству финансија да се уведене стопе смање. “Ко није задовољан висином пореза на имовину може да се обрати суду или да пресели пословање у друге градове или регионе Србије где су оптерећења нижа”, поручила је Милица Бисић. Привредници су били згранути овом изјавом. Влада се није огласила. Експертска јавност ћути.

     Не, експертска јавност не ћути, предлаже даље шта треба радити у држави Србији. ПРОДАЈА ТЕЛЕКОМА, АЕРОДРОМА И ДУНАВ ОСИГУРАЊА, у глас кажу професори Маџар и Небојша Савић. Попунио би се буџет… отплатили скупи кредити… И још много тога… Опет иста прича. Поново нико од струке не помиње борбу против сиве економије и бољу наплату као кључ решења проблема. Зашто струка не жели да Србија наплати три милијарде евра утајених пореза и доприноса, напуни буџет, уведе све привреднике у легалне токове? Зар струка не види да би се пуњењем буџета из сиве економије добила огромна додатна средства за ПИО фонд, здравствени фонд, фонд за субвенције у пољопривреди и многе друге фондове? Зашто струка предлаже само штедњу као једино могуће решење? Уштеде од снижавања пензија и плата свих буџетских корисника, под условом и да се остваре, истог тренутка биће премале јер ће пореска недисциплина наставити да расте. Зашто Влада формирана пре две године није одмах кренула у борбу против сиве економије? Да јесте, сада би буџет имао средстава да прискочи у помоћ поплавом уништеним подручјима.

       На жалост свих нас, струка остаје нема. Вероватно добро плаћена радна места терају их да предлажу нове законе и фирме за (рас)продају. И чекају продају горе наведених фирми. И спремају се за најаву нових продаја….

       А Влада? Верујем да сада најављену борбу нико неће критиковати за две године са аргументима да није имала ефекта. И никада није касно кренути у борбу против сиве економије и утајивача. Надајмо се….

 

 

За www.koreni.rs

Драган Радовић

 

 

Наставак следи …

_____________________________________________________________________________

 

Пријаве за неиздавање фискалних рачуна 
011  3619 900

Аутоматска телефонска секретарица за пријаву неиздавања фискалних рачуна 
011  3620 932


# буџет Млађан Динкић сива економија Драган Радовић Милица Бисић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима