Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Odobrena pomoć za oštećene objekte, poljoprivreda uskraćena

rss

04.08.2011. Izvor: Opština Aleksinac

Stiže jednokratna pomoć za sanaciju štete na stambenim objektima - objavljeni spiskovi

Negativan odgovor Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede

Odobrena pomoć za oštećene objekte, poljoprivreda uskraćena

Na jučerašnjoj sednici Opštinskog veća opštine Aleksinac donet je Zaključak o korišćenju sredstava dobijenih iz budžeta Republike Srbije na ime pomoći Republike u sanaciji štete nastale nakon grada od 24. juna.

Sredstva iz budžeta Republike Srbije koja su doznačena budžetu opštine Aleksinac na ime pomoći, biće iskorišćena za jednokratnu pomoć pravnim i fizičkim licima na teritoriji naše opštine za sanaciju štete nastale na stambenim objektima i poljoprivrednim kulturama.

Shodno tome, Opštinska uprava opštine Aleksinac objavila je spiskove za raspodelu jednokratne pomoći za sanaciju štete nastale na stambenim objektima i to u dve kategorije. Za prvu kategoriju oštećenosti na stambenim objektima biće izdvojeno 20.000 dinara po domaćinstvu, dok će za drugu kategoriju jednokratna pomoć iznositi 8.000 dinara po domaćinstvu.

Sredstva za sanaciju štete na poljoprivrednim kulturama biće raspoređena nakon završetka rada Komisije za procenu štete i utvrđivanja kriterijuma.


Negativan odgovor Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede

Nakon dopisa koji je Štab za vanredne situacije opštine Aleksinac poslao Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, sa zahtevom za nadoknadu štete usled nevremena propraćenog jakim olujnim vetrom i gradom 24. juna, na adresu Opštinske uprave stigao je negativan odgovor.

"Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u potpunosti razume situaciju u kojoj se nalazite, ali i pored najbolje volje ne može da vam izađe u susret i pozitivno reši zahtev, imajući u vidu da su sredstva koja su na raspolaganju ovom ministarstvu značajno smanjena i racionalizovana." - stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije.

Opština Aleksinac od Vlade Republike Srbije dobila je interventnu pomoć u iznosu od 8 miliona dinara, međutim, kako je na adresu Opštinske uprave i mesnih kancelarija opštine Aleksinac pristiglo 4000 zahteva za naknadu štete, ova sredstva nisu dovoljna da pokriju štetu koju su građani Aleksinca pretrpeli usled elementarne nepogode, a koja prema proceni stručnjaka iznosi oko milijardu dinara.

Inače, pored Ministarstva poljoprivrede, zvanični zahtevi za dodelu pomoći upućeni su i Vladi Republike Srbije, Ministarstvu infrastrukture i Sektoru za vanredne situacije.



# pomoć štab za vanredne situacije opštinska uprava ministarstvo poljoprivrede
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima