Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одобрена помоћ за оштећене објекте, пољопривреда ускраћена

rss

04.08.2011. Извор: Општина Алексинац

Стиже једнократна помоћ за санацију штете на стамбеним објектима - објављени спискови

Негативан одговор Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде

Одобрена помоћ за оштећене објекте, пољопривреда ускраћена

На јучерашњој седници Општинског већа општине Алексинац донет је Закључак о коришћењу средстава добијених из буџета Републике Србије на име помоћи Републике у санацији штете настале након града од 24. јуна.

Средства из буџета Републике Србије која су дозначена буџету општине Алексинац на име помоћи, биће искоришћена за једнократну помоћ правним и физичким лицима на територији наше општине за санацију штете настале на стамбеним објектима и пољопривредним културама.

Сходно томе, Општинска управа општине Алексинац објавила је спискове за расподелу једнократне помоћи за санацију штете настале на стамбеним објектима и то у две категорије. За прву категорију оштећености на стамбеним објектима биће издвојено 20.000 динара по домаћинству, док ће за другу категорију једнократна помоћ износити 8.000 динара по домаћинству.

Средства за санацију штете на пољопривредним културама биће распоређена након завршетка рада Комисије за процену штете и утврђивања критеријума.


Негативан одговор Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде

Након дописа који је Штаб за ванредне ситуације општине Алексинац послао Министарству пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Републике Србије, са захтевом за надокнаду штете услед невремена пропраћеног јаким олујним ветром и градом 24. јуна, на адресу Општинске управе стигао је негативан одговор.

"Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде у потпуности разуме ситуацију у којој се налазите, али и поред најбоље воље не може да вам изађе у сусрет и позитивно реши захтев, имајући у виду да су средства која су на располагању овом министарству значајно смањена и рационализована." - стоји у одговору Министарства пољопривреде Републике Србије.

Општина Алексинац од Владе Републике Србије добила је интервентну помоћ у износу од 8 милиона динара, међутим, како је на адресу Општинске управе и месних канцеларија општине Алексинац пристигло 4000 захтева за накнаду штете, ова средства нису довољна да покрију штету коју су грађани Алексинца претрпели услед елементарне непогоде, а која према процени стручњака износи око милијарду динара.

Иначе, поред Министарства пољопривреде, званични захтеви за доделу помоћи упућени су и Влади Републике Србије, Министарству инфраструктуре и Сектору за ванредне ситуације.


Коментара: 0


# помоћ штаб за ванредне ситуације општинска управа министарство пољопривреде
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима