Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nove cene za komunalije i prevoz

rss

25.12.2012. izvor: Radio Aleksinac

Od 1. januara 2013. godine građani i korisnici usluga Javnog komunalnog preduzeća „Komunalne usluge“ plaćaće za 5,5 procenata veću cenu za iznošenje smeća, pogrebne i pijačne usluge odlučilo je na današnjoj sednici Opštinsko veće opštine Aleksinac.

Nove cene za komunalije i prevoz

Kako su obrazložili u ovom preduzeću, pomenuto povećanje je znatno ispod dozvoljenih 11,1 procenata, koliko je republička Vlada predložila za usaglašavanje cena usluga komunalnih preduzeća na godišnjem nivou. To takođe znači i da nas u narednoj godini očekuje još jedan zahtev za povećanje cena pomenutih usluga, otprilike za isti iznos kao i sada.

Prošlogodišnje povećanje bilo je oko 4,8 procenata. Iako će najavljene nove cene biti od koristi komunalnom preduzeću, nadležni smatraju da građanima koji imaju stabilna primanja to ipak neće predstavljati značajnu stavku u porodičnom budžetu.

Opštinsko veće je dalo saglasnost i za povećanje cena u gradskom i prigradskom saobraćaju jer je Niš ekspres, kao lokalni prevoznik, zatražio korekciju tih cena za oko 32 posto. Treba napomenuti i da Niš ekspres već neko vreme karte za regionalne linije prodaje po višim cenama, dok je manji broj opštinskih linija imao nižu cenu, čak i do dvadesetak dinara za neke linije. Današnjom odlukom te cene se izjednačavaju, tako da će putnici ubuduće, bilo da se voze opštinskom ili regionalnom linijom, plaćati istu cenu karte.

Većnici su danas podržali i dokument koji se odnosi na uslove za otpis kamate i mirovanju poreskih dugova po osnovu lokalnih i izvornih prihoda, što je dobra odluka za preduzetnike i preduzeća koja duguju za komunalne lokalne takse i ostale dažbine. Oni će pod određenim uslovima i na više rata moći da dug izmire do kraja godine, a sva kamata će im biti otpisana. Ovu odluku treba da potvrdi i opštinski parlament da bi ona mogla da se primeni.



# Niš ekspres saobraćaj opštinsko veće Komunalne usluge JP komunalije
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima