Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Potresno: Maša (3) nađena pod stablom, Martin (1) u traktorskoj gumi!

rss

25.04.2014. Alo, Kurir

Nakon što su iz reke izvučena tela mališana, policija privela Biljanu Milenković, koju tereti za nebrigu o deci.

Potresno: Maša (3) nađena pod stablom, Martin (1) u traktorskoj gumi!

„Pustite me samo da je vidim još jedanput, moram da je vidim, molim vas“, vrištala je juče od bola Biljana Milenković (27) iz Bankovca kod Aleksinca, nakon što je pronađeno telo njene ćerke Maše (3), koja se sa bratom Martinom (1) prethodnog dana udavila u reci Turiji.

Posle višečasovne potrage, telo devojčice pronašli su ronioci Gorske službe spasavanja (GSS) juče oko 11.30 ispod oborenog stabla u rečnoj okuci, oko 500 metara od mesta gde je dan ranije upala u vodu, bacajući kamenčiće. Dva časa kasnije, oko kilometar nizvodno prema ušću u Južnu Moravu, ronioci žandarmerije, našli su i beživotno telo njenog brata Martina, sklupčano u traktorskoj gumi na sredini reke.

Devojčica je nađena u odeći koju je imala na sebi kada je nestala - braon jaknici sa kapuljačom, crvenim pantalonicama i roze cipelicama. Dečje ručice zgrčile su se nepomično, kao da spava...

- Kukao sam celu noć. Ostao sam bez oba deteta, kao da sam se kamenom u boga bacao... Da sam bio na obali u tom trenutku, život bih dao samo da ih spasim. Ne bih mogao da podnesem da nisu nađeni. Sada barem mogu da ih sahranim kako treba, po običajima. Da znam da su na groblju - jedva je govorio otac Goran, koji je sve vreme pratio pretragu spasilaca kraj reke.

Majka Biljana juče od bola nije mogla da razogovara sa novinarima.
- Jao, Mašo, jao, Martine... Koga će majka sada da oblači, koga će majka sada da uspavljuje. Dušice moje zlatne - ječala je Biljana.

Spasioci GSS podeljeni u četiri tima, pretraživali su pedalj po pedalj rečnog korita i priobalja, zavirivali u svaki vir i ispod svakog stabla. Ronioci GSS-a našli su telo devojčice na mestu koje su samo 40 minuta ranije već pregledali ronioci žandarmerije, pa se pretpostavlja da ga je voda u međuvremenu premestila.

- Sa kolegom sam pregledao obale kada sam na jednom oštrom rečnom zavoju, ispod stabla u vodi, napipao nešto nalik na leđne pršljenove. Pomislio sam da je kičma deteta, pa sam pozvao kolegu da proverimo. Ispostavilo se da je telo devojčice - kaže ronilac GSS-a Marko Miladinović.

Majka zadržana u policiji
Nakon pronalaska tela dece, majka Biljana zadržana je u policiji do 48 časova zbog sumnje da je počinila teško delo protiv opšte sigurnosti. Ona se sumnjiči da se nije adekvatno starala o deci u momentu tragedije. Biljana je prijavila da je Maša upala u vodu dok je bacala kamenčiće, a da je ona pala u reku sa Martinom u rukama kada je pokušala da joj pomogne.

 

Htela sam da vas spasim, ali nisam mogla!

Biljana Milenković, čiji su se ćerka Maša (3) i sin Martin (1) prekjuče utopili u reci Turiji u selu Bankovac, uhapšena je juče zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti, samo nekoliko sati nakon što su tela dvoje mališana nađena u mutnoj reci. Ona se zasad sumnjiči samo za nebrigu o deci, a policijska istraga će pokazati da li je možda odgovorna i za ubistvo svoje ćerke i sina!

Trogodišnja Maša nađena je juče u 13.20 sati ispod trulog balvana, otprilike pola kilometra od mesta na kojem je upala u vodu. Njen jedanaestomesečni brat nađen je dva sata kasnije i kilometar dalje, zakačen za traktorsku gumu. Potragu za mališanima sa strepnjom je pratio Goran Milenković, otac nastradale dece, a kad je video kako izvlače devojčicu ispod trulog balvana, briznuo je u plač!

- Bože, šta sam ti skrivio, jesam li na tebe kamenje bacao! Što su ti moja deca bila kriva! Kad bi bar i Martina našli, bilo bi mi lakše, mogao bih da ih zajedno sahranim, da znam gde im je grob - jaukao je nesrećni otac videvši ćerkino telo.

Kad je saznao da mu je nađen i sin, očajni čovek je jedva prozborio:
- Njih nema pa nema, ali makar da ih sahranim kako dolikuje, da znam gde im je grob.

Čim je čula da je nađena Maša, majka Biljana, koja je bila i jedini svedok tragedije, kao bez duše je dotrčala do reke.

- Pustite me da je vidim, da je još jednom poljubim. Jadna moja deca, pilići moji, koga će majka sad da grli... Mašo, što me nisi poslušala, što si u reku ulazila? I brata si mnogo volela, pa si njega sa sobom povela. Majka je htela da vas spase, ali nije mogla - naricala je Biljana.

- Martine, Mašo, deco moja jadna - oplakivala je starica stradale mališane, dok su meštani Bankovca silom sprečavali ožalošćenu porodicu da priđe telima dece.

Bojan Dragutinović, vođa ekipe Gorske službe spasavanja, rekao je da potraga nije bila laka jer je nabujala Turija puna virova, a kiše su je zamutile.

Tela mališana prebačena su u Institut za sudsku medicinu i posle obdukcije će biti odlučeno za koje krivično delo će majka Biljana odgovarati.

Ispovest Marko Miladinović prvi našao telo devojčice

Pripadnik Gorske službe spasavanja, ronilac Marko Miladinović prvi je našao Mašu Milenković. U razgovoru za Kurir on je priznao da mu nije bilo nimalo lako kad je napipao dečje telo.

- Strpljivo smo pretraživali svako mesto na kom bi tela mališana mogla da budu. Kad smo stigli do okuke reke, kolega je počeo da vadi granje iz vode, a ja sam se zavukao ispod jednog balvana. Napipao sam nešto što mi se učinilo da je dečja kičma, pa sam pozvao kolegu da i on to opipa da bih bio siguran. I on se složio da je to verovatno telo. Iz vode smo izvukli tu malu devojčicu... U Gorskoj službi spasavanja sam godinu dana i svima nam je ovde posao da spasavamo ljude. Najteže nam je kad je za spas prekasno, a posebno, kao sada, kad su žrtve deca - ispričao je Miladinović.

Teško je bilo i roniocima Žandarmerije koji su iz vode izvukli Martina. Njegovo majušno telo nađeno je nasred reke.

- Telo dečaka se zaglavilo u traktorskoj gumi. Kad smo ga ugledali, s jedne strane nam je laknulo što je potraga završena, ali smo svi bili mnogo više pogođeni pošto smo videli utopljenog malog dečaka - rekao je jedan od spasilaca.

 

Kako je došlo do tragedije

- Dok je bacala kamenčiće u reku, Maša se okliznula i upala u vodu
- Majka Biljana je uhvatila Mašu za odeću, ali je izgubila ravnotežu i upala u reku sa sinom Martinom, kog je držala u naručju
- Martin je ispao Biljani iz naručja i nestao u mutnoj vodi
- Maša je stigla da vikne samo „mama“, a zatim je i ona nestala
- Komšija koji je začuo Biljaninu vrisku dotrčao je do reke i izvukao ženu na obalu

 


# ubistvo Bankovac Turija poplava davljenje Biljana Milenković Marko Miladinović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima