Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dečak se ubio zbog iznuđivanja pozajmljenog novca

rss

19.03.2012. Izvor: Novosti

Dečak Nikola Vrećić (17) iz sela Rutevca kod Aleksinca podigao ruku na sebe, a njegovi školski drugovi uhapšeni jer su mu iznuđivali novac

Sudija Višeg suda u Nišu dvojici maloletnika odredio je jednomesečni pritvor.

Nikola Vrećić ubio se puškom koju nikad nije upotrebio u lovu

Nikola Vrećić ubio se puškom koju nikad nije upotrebio u lovu

Učenik drugog razreda Tehničke škole u Aleksincu Nikola Vrećić (17), iz sela Rutevac, izvršio je samoubistvo hicem iz lovačke puške, zbog duga od 500 evra. Njegovi drugovi iz odeljenja, maloletni N. Đ. (17) i M. P. (17), obojica sa područja Aleksinca, uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično delo iznude u pokušaju, a istražni sudija Višeg suda u Nišu odredio im je jednomesečni pritvor.

Ovo je crni epilog očite višemesečne finansijske drame dečaka, koji ju je minulog petka razrešio na najgori mogući način. Nikolini roditelji, otac Goran i majka Sonja, u velikom šoku, potvrđuju da su posle samoubistva sina u njegovom mobilnom telefonu pronašli SMS poruke u kojima se traži da vrati dug sa kamatom, 50.000 dinara.

Tog crnog petka za porodicu Vrećić, njihov Nikola nije otišao na nastavu, jer je imao nazeb sa temperaturom, pa je ostao sa ocem kod kuće u Rutevcu. Brižna majka Sonja je ujutru otišla do škole i najavila njegov izostanak, a potom otišla na posao.

Baš kada je u kući porodice Vrećić rađen uviđaj zbog samoubistva mladog Nikole, na njegov mobilni je pristigla SMS jednog mlađeg rođaka, koji ga je pozvao da igraju basket.

”Sedeo je u svojoj sobi i gledao televizor, kada sam otišao do plastenika”, priča za “Novosti” vidno potresen Nikolin otac. “Potom sam kolima otputovao do Aleksinca, da kupim neka sredstva za prskanje paprike. Po povratku, oko podneva, na samom ulazu u dvorište, čuo sam jedan pucanj, ali sam pomislio da je nekom pukla guma.”

Kada je parkirao kola, primetio je sina u pomoćnoj prostoriji, misleći da cepa drva. Kada je ušao unutra, zatekao je, kako kaže, sina koji je živ umirao, na panju, sa krvavom glavom. Otrčao je do kuće, da alarmira Hitnu pomoć i policiju, telefon mu je ispadao iz ruke, ali je sve bilo kasno, jer je hitac koji je Nikola ispalio iz njegove lovačke puške sebi u glavu bio smrtonosan.

”Baš u vreme kada je Nikola digao ruku na sebe, kod mene u prodavnicu gde radim došla su dva njegova školska druga i rekli da im moj sin duguje novac”, kazala je za “Novosti” Sonja Vrećić. ”Pokušala sam da sina pozovem na mobilni, ali je bio nedostupan.”

Roditelji Nikole Vrećića ukazuju na to da je njihov sin bio korpulentan, težak 130 kilograma i da su ga zbog toga terali da se bavi sportom. Njegov otac ga je, s vremena na vreme, vodio u lov, ali je tada Nikola uporno odbijao na potegne lovačku pušku.

Vrećići kažu da su tek posle tragedije videli na Nikolinom mobilnom telefonu poruke, u kojima mu baš ti drugovi iz odeljenja pišu da se ne "pravi lud i da vrati novac". Objašnjavaju da im se sin nije ni jednog trenutka požalio da ima bilo kakav problem u svom mladom životu, niti je svojim ponašanjem pokazivao da ga nešto muči.

”Bio je tih i povučen”, reka je za list dečakov otac Goran. ”Pa da je dugovao i deset puta više novca, naravno da bi rešili taj problem, jer imam prijatelje od kojih bih pozajmio. Očekujemo da policija utvrdi sve detalje oko tog dugovanja i celu istinu, koja neće da nam vrati sina.”

U Tehničkoj školi "Prota Stevan Dimitrijević" u Aleksincu svi redom su zatečeni ovom tragedijom. Pričaju da su Nikola Vrećić i dečaci, koji su uhapšeni, bili najbolji drugovi.

Direktor škole Dragan Petrović predočava da je napismeno obavesto roditelje trojice učenika iz Nikolinog odeljenja o želji porodice Vrećić da ti mladići ne prisustvuju u subotu sahrani njihovog sina. A u razgovoru sa dvojicom učenika, koji su potom uhapšeni, i njihovim roditeljima, saznao je da je Nikola dugovao novac.

”Jedan od tih učenika mu je pozajmio 27.000 dinara, uz znanje oca”, veli Petrović. ”A drugi je dao na pozajmicu 23.000 dinara, tako što je mimo majke iz kuće uzeo zlatni nakit i prodao ga.

U aleksinačkoj školi ukazuju i da su ovi učenici tvrdili da je njihov drug Nikola bio u krizi, da su morali da ga spasavaju i da su mu zato pozajmili novac. Međutim, zašto je nesrećnom dečaku iz Rutevca bio potreban novac, zasad nikom nije poznato, pišu “Novosti.”


# škole prota Stevan Dimitrijević dečak Dragan Petrović
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima