Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kuće obnovljene, sećanja još žive

rss

05.04.2013. Aleksinac.Net, Dragana Nikolić Mihajlović, RTS

Danas, 5. aprila 2013. ispred spomenika nevinim žrtvama NATO bombardovanja, u ulici Dušana Trivunca, održan je komemorativni skup, kome je prisustvovao veliki broj građana.

NATO, žrtve, bombardovanje, Ivanka Mitrović, Hadži Miodrag Miladinović, Dragoslav Nenadović, Nenad Stanković

Skup je počeo odavanjem pošte stradalima minutom ćutanja, nakon čega je usledio pomen koji je služilo sveštenstvo Hrama Svetog Nikolaja. U znak sećanja na nevine žrtve pripremljen je i poetsko-scenski prikaz "Da se nikad ne zaboravi", u organizaciji Aleksinačke gimnazije i Književnog kluba "Velimir Rajić".

Vence na spomen obeležje položile su najpre porodice stradalih, delegacija Opštine Aleksinac na čelu sa predsednikom opštine Nenadom Stankovićem, delegacija Vojske Srbije na čelu sa pukovnikom Zvonkom Stojkovićem, Unija boraca, i ostala udruženja građana, kao i opštinski odbori političkih stranaka.

Delegacija Aleksinačkog Pokreta za Promene položila je vence na spomenik nastradalim žrtvama NATO bombardovanja. "Smatramo da je bombardovanje Srbije jedan zločinački čin, koji nema opravdanja. Ne smemo nikada zaboraviti žrtve Nato bombardovanja." - poručuju iz ovog pokreta.

Tokom NATO bombardovanja područje Aleksinca gađano je šest puta. Prvo veliko bombardovanje desilo se na današnji dan, 1999.godine i u tom naletu srušeno je 150 stambenih objekata, a oštećeno više od 300 stanova i veliki broj privredih objekata. Građani kažu da su kuće obnovljene, ali da su sećanja još uvek živa.

U bombardovanju Aleksinca pre tačno 14 godina, poginulo je dvanaestoro ljudi, a pedeset je teško ranjeno. Ivanka Mitrović, koja je tada slavila rođendan sina, izgubila je šestoro komšija i ostala bez kuće.

"Toga se sećam, evo i sada sam potrešena, i tada sam bila izgubljena, jer komšije s kojima smo delili i dobro i zlo su nastradali", kaže Ivanka Mitrović.

Stradanja u Aleksincu, počev od petog aprila, fotoreporter, Hadži Miodrag Miladinović, zabeležio je na više od hiljadu fotografija.

"U početku sam fotografisao zgrade i ljude koji su se slučajno tu zatekli, međutim, kasnije, kada je krenulo drugo bombardovanje, mene su interesovali ljudi, odnosno reakcije ljudi", kaže on.

O bomardovanjima Aleksinca, kao dokument je ostala i knjiga "Putem milosti", da se sačuva od zaborava i prenese novim generacijama.

"Pokušao sam da kroz zvanične podatke, činjenice i argumente prikažem veličinu i snagu i način ponašanja Alkesinčana u tragediji, kroz funkcionisanje života u gradu", kaže Dragoslav Nenadović, autor knjige "Putem milosti"

U ulici Dušana Trivunca umesto niza kuća dve nove zgrade i obnovljeni Dom zdravlja. O stradanju svedoči jedino spomenik.

Predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković kaže da ovo mesto ne može da se prepozna kao mesto stradanja i rušenja, zato što je republika Srbija i lokalna samouprava sanirala štetu, barem, kako kaže, onu materijalnu, dok je gubitak ljudskih života ostao nenadoknadiv do danas.

U znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Aleksincu, i ove godine održan je prigodan program i položeni venci i cveće.

 

video...

Komentara: 0


# predsednik opštine Velimir Rajić Dom zdravlja Dragoslav Nenadović NATO Hadži Miodrag Miladinović Nenad Stanković kuće udruženja građana Dušana Trivunca
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima