Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Budžet opštine nije bio oštećen zbog isplate plata u JKP

rss

10.03.2020. Beta

Suđenje direktoru JKP „Komunalne usluge“ iz Aleksinca Budimiru Markoviću po tužbi da je firmu oštetio za 10 miliona dinara nezakonitim povećanjem plata radnicima da bi se dostigao zakoniti minimum, nastavljeno je danas u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg suda u Nišu.

Budžet opštine nije bio oštećen zbog isplate plata u JKP

Suđenju je prisustovalo i oko 70 aleksinačkih komunalaca koji su istakli da su tu „ne zbog politike, već zbog toga što smatraju da direktor nije napravio nikakav prekršaj, već im je samo omogućio da primaju minimalac“.

Radnici su takođe kazali da pružaju bezrezervnu podršku direktoru jer je podigao preduzeće koje je bilo u propasti, ali da je očigledno da to sada nekome ne odgovara.

Direktor Budimir Marković je na prethodnom ročištu rekao da je opštinski budžetski inspektor od njega tražio da snizi plate za 10 odsto u doba „mera štednje“, što kod većine nije bilo moguće, jer su im plate već bile oko minimalnih.

Pošto su, pojasnio je, imali sopstvenu zaradu, u skladu za Zakonom o javnim preduzećima dotirali su zarade do „minimalca“, kako bi legalno poslovali.

Na drugom ročištu saslušani su pravnica JKP „Komunalne usluge“, budžetski inspektor opštine Aleksinac, pravobranilac iz Aleksinca i načelnica Odeljenja za finansije opštine Aleksinac.

Pravnica Vesna Lazarević izjavila je da su zarade koje je to preduzeće isplaćivalo od 2014. do 2017. godine bile su skladu sa programom i planom rada preduzeća koje je usvajalo Opštinsko veće i Skupština opštine Aleksinac.

„U okviru plana i programa nalazio se i plan isplate zarada po mesecima, a Gradsko veće i Skupština nisu imali nikakve primedbe na program i plan rada. Osim toga da bi zarade bile isplaćene svakog meseca se opštini morao najpre da dostavi ZIP obrazac, sa ukupnom zaradom radnika i zaradom direktora, tako da je opština imala uvid u isplatu zarada“, izjavila je Lazarević.

Načelnica odeljenja za finansije opštine Aleksinac Dragana Jovanović kazala je da od 2014. do 2017. godine u JKP „Komunalne usluge“ nijednog meseca nije prekoračena ukupna „masa zarada“ predviđena planom i programom.

Pravobranilac iz Aleksinca Daliborka Mitić izjavila je na suđenju da se pravobranilaštvo u Aleksincu ne pridružuje krivičnom gonjenju, o čemu je izjašnjavanje zatražilo Više javno tužilaštvo u Nišu, kao i da li je opština Aleksinac pretrpela štetu.

„Nakon konsultacija sa predsednikom opštine Aleksinac i zaposlenima u finansijama te opštine utvrđeno da budžet opštine nije oštećen zato što se plate zaposlenima u preduzeću Komunalne usluge ne isplaćuju iz budžeta, već iz sopstvenih prihoda te firme“, rekla je Mitić.

Suđenje direktoru Budimiru Markoviću biće nastavljeno 29. aprila, a u međuvremenu će biti urađeno dodatno finansijsko veštačenje koje treba da pokaže da li su isplaćene plate odstupale od onih predviđenih programom i planom preduzeća.

Komentara: 2


# Budimir Marković sud Komunalne usluge JP suđenje
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Valter 10.03.2020.
    Zamerio se lokalnim moćnicima ogrezlim u korupciji i kriminalu , nije hteo da učestvuje u pljački koju predsednik opštine sprovodi godinama , zasto ne pitaju direktora preduzeća za puteve kako je napravio 40 miliona duga a finansira se iz budžeta , to je Slavisin pajtos vrana vrani oci ne vadi

  • (+) (-)

    Valter 10.03.2020.
    Posaljite inspektora u preduzeće za puteve u tom grmu leži zec


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima