Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinčani u centralnom elektronskom registru

rss

20.05.2011.

Aleksinačka opština se nedavno priključila Centralnom sistemu za elektronsku obradu i skladištenje podataka, koji je realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije

Aleksinčani u centralnom elektronskom registru

To znači da u ovoj fazi projekta građani kojima je potreban izvod iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih iz gradova Aleksinac, Pančevo, Bačka Topola, Beograd, Valjevo, Vranja, Žabalj, Kikinda, Apatin, Kragujevac, Kučevo, Leskovac, Novi Sad, Plandište, Požarevac, Svrljig, Smederevo, Sremski Karlovci, Temerin, Užice ili Čačak dokumenta mogu pribaviti u lokalnoj samoupravi, bez odlaženja u navedene gradove i opštine.

Ovo su prvi koraci u stvaranju jedinstvene baze podataka za teritoriju cele Srbije, koja bi omogućila da se u svakom gradu ili opštini na njenoj teritoriji mogu dobiju izvodi iz matičnih knjiga sa bilo kog matičnog područja. Centralni sistem za elektronsku obradu i skladištenje podataka počeo je da funkcioniše oktobra prošle godine, kada su u njega uključeni Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Valjevo i Leskovac. Sada je taj spisak proširen na 17 gradova i opština, među kojima je i Aleksinac.

U ovom trenutku u Centralnom sistemu čuvaju se podaci iz matičnih knjiga koje se vode za ukupno 3.270.940 građana Srbije, a očekuje se da će se tu naći podaci za još 14 gradova i opština, sa približno još 750.000 građana.

Kako je najavljeno, Centralnom registru uskoro će biti dostavljeni podaci iz matičnih knjiga za 30 gradova i opština, što će značajno povećati broj građana koji će moći da izvade izvod iz matične knjige kod bilo koje gradske ili opštinske uprave, bez obzira na to gde su upisani u matičnu knjigu.

 


# opština Novi Sad Sremski Karlovci
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima