Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинчани у централном електронском регистру

rss

20.05.2011.

Алексиначка општина се недавно прикључила Централном систему за електронску обраду и складиштење података, који је реализован под покровитељством Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Републике Србије

Алексинчани у централном електронском регистру

То значи да у овој фази пројекта грађани којима је потребан извод из матичне књиге рођених, венчаних или умрлих из градова Алексинац, Панчево, Бачка Топола, Београд, Ваљево, Врања, Жабаљ, Кикинда, Апатин, Крагујевац, Кучево, Лесковац, Нови Сад, Пландиште, Пожаревац, Сврљиг, Смедерево, Сремски Карловци, Темерин, Ужице или Чачак документа могу прибавити у локалној самоуправи, без одлажења у наведене градове и општине.

Ово су први кораци у стварању јединствене базе података за територију целе Србије, која би омогућила да се у сваком граду или општини на њеној територији могу добију изводи из матичних књига са било ког матичног подручја. Централни систем за електронску обраду и складиштење података почео је да функционише октобра прошле године, када су у њега укључени Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ваљево и Лесковац. Сада је тај списак проширен на 17 градова и општина, међу којима је и Алексинац.

У овом тренутку у Централном систему чувају се подаци из матичних књига које се воде за укупно 3.270.940 грађана Србије, а очекује се да ће се ту наћи подаци за још 14 градова и општина, са приближно још 750.000 грађана.

Како је најављено, Централном регистру ускоро ће бити достављени подаци из матичних књига за 30 градова и општина, што ће значајно повећати број грађана који ће моћи да изваде извод из матичне књиге код било које градске или општинске управе, без обзира на то где су уписани у матичну књигу.

 


# општина Нови Сад Сремски Карловци
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима