Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Akcija: Da nas ima više

rss

14.07.2017.

U Aleksincu je održana akcija "Da nas ima više" i potpisivanje peticije u organizaciji Pokreta za decu Tri plus.

Akcija: Da nas ima više

Pokret za decu TRI PLUS je pokrenuo peticiju za formiranje održivog demografskog fonda iz kojeg bi se finansirali roditeljski dodaci (za prvo i drugo dete), odnosno naknade majkama sa troje dece do dečijeg punoletsva.

Stabilan demograsfski fond je garancija povećavanja roditeljskog dodatka za prvo i drugo dete, kao i sigurnost višedetnim porodica i građanima koji se odluče da svoju porodicu prošire.

Potpisi podrške Pokretu za decu TRI PLUS za ostvarivanja definisanih ciljeva sprovodiće se na nivou celokupne teritorije Republike Srbije.

Pokret za decu TRI PLUS je osnovan na VASKRS, 16. 04. 2017. godine, sa ciljem da Srbiju ostavimo našim potomcima, onakvu kakvu smo je nasledili od naših predaka. To je Srbija u kojoj nismo manjina, nego većina. Naši preci su ratovali, krvarili, ginuli da bi mi danas imali svoju otadžbinu. Savremeno vreme nije doba žrtvovanja i umiranja, ali jeste doba rađanja, kako bi nas u budućnosti bilo više.

Statistički podaci su poražavajući jer nam ukazuju da ćemo kao narod nestati ukoliko se ovakav trend nastavi. Svake godine Srbija izgubi po jednu opštinu kao što je Negotin.

Od 2005. do 2015. godine broj stanovnika je samo na osnovu prirodnog priraštaja smanjen za oko 383 000.

Od ukupnog broja opština i gradova, kojih je 169 u Srbiji, stopa prirodnog priraštaja u 2015. godini pozitivna je samo u sedam opština i to u Surčinu, Petrovaradinu, Novom Sadu, Sjenici, Preševu, Novom Pazaru i Tutinu.

Osnivači pokreta za decu TRI PLUS, istraživanjem, došli su do zaključka da je razlog pozitivnog prirodnog priraštaja u Novom Sadu i Petrovaradinu, to što pored roditeljskog dodatka u skladu sa Zakonom na nivou Republike, postoji i novčana pomoć za rađanje trećeg deteta u skladu sa Odlukom APV.

Ako uporedimo novčana sredstva, videćemo da je roditeljski dodatak za treće dete u Novom Sadu 564.939,09 dinara dok na primer u Leskovcu po istom osnovu porodice za treće dete dobijaju 296.930,09 dinara.

Razlika u pozitivnom prirodnom priraštaju u Novom Sadu i negativnom u Leskovcu, leži isključivo u finansijskoj motivaciji.

Zato, pokret za decu TRI PLUS svojim delovanjem želi da sve aktere društvenog i političkog života, zajedno sa institucijama naše zemlje mobiliše kako bi postali svesni odgovornosti za demografsku strukturu Srbije u budućnosti.

Kroz ciljeve koje smo definisali i peticiju koju smo pokrenuli naša borba će se voditi za povećanje roditeljskog dodatka i plate za majke sa troje i više dece.

Na njihovom portalu možete se upoznati sa ciljevima, aktivnostima kao i sa trenutnom zakonskom regulativom po ovom pitanju u Srbiji, ali i u zemljama okruženja. Takođe, naša težnja je da ponudimo adekvatna rešenja za sigurno i trajno obezbeđivanje finansijskih sredstava, kako bi formirali održivi demografski fond Srbije.

 

Komentara: 0


# opština peticija
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima