Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zbog čega se ruši autobusko stajalište u Vukašinovcu

rss

24.06.2019.

Opštinska uprava, odeljenje za inspekcijske poslove Opštine Aleksinac, donela je rešenje o rušenju autobuskog stajališta u selu Vukašinovac, koje se nalazi na kp.br. 511 KO Vukašinovac. Navedena parcela je vlasništvo Republike Srbije, a korisnik je javno preduzeće "Putevi Srbije".

Zbog čega se ruši autobusko stajalište u Vukašinovcu

Za izgradnju navedenog stajališta sami građani su skupljali novčana sredstva, a za istu je urađen i projekat i podnet je zahtev Opštinskoj upravi, koji je nažalost negativno rešen. Opštinska uprava ni jednom prilikom nije htela da izađe u susret građanima Vukašinovca u cilju pozitivnog rešavanja predmetne stvari, iako je statutom opštine dužna da štiti i uvažava interese svih njenih građana.

Moguće je da u samoj izgradnji nije ispoštovana kompletna procedura, mada je i to upitno, imajući u vidu da se radi o montažnom objektu, zanemarljivo malih dimenzija, izgrađenom od lakih materijala (cevi i pleksiglasa), za koji po Zakonu o planiranju i izgradnji nije ni potrebno pribavljanje građevinske dozvole, a imajući u vidu da na predmetnoj parceli Opština Aleksinac nije upisana ni kao vlasnik ni korisnik upitna je i njena nadležnost za odlučivanje o uklanjanju objekta.

Svejedno, ipak želimo da upoznamo javnost da je po sredi klasičan primer diskriminacije i sprovođenje "sile" nad meštanima seoskih područja, imajući u vidu da u samom Aleksincu postoji veliki broj autobuskih stajališta od kojih ni jedno nema potrebnu dokumentaciju, i koja lokalnim vlastima nisu na smetnji.

Imajući u vidu da je geografski položaj sela Vukašinovac takav da je to područje sa izuzetno jakim vetrovima, te se građani u toku padavina suočavaju sa velikim problemima zbog nanosa, posebno najmlađi stanovnici koji nemaju gde da se sklone kada čekaju lokalni autobus za odlazak u školu.

Zbog veoma duge procedure u toku pribavljanja potrebne dokumentacije, građani su jednostavno bili prinuđeni da se sami organizuju i izgrade montažno stajalište-sklonište, u nadi da će lokalne vlasti pomoći oko pribavljanja preostale potrebne dokumentacije i dozvola, međutim suprotno našim očekivanjima, umesto na izgradnji, lokalna vlast je preuzela aktivnosti ka rušenju predmetnog stajališta.

Na, gore navedeno rešenje o rušenju uložen je redovan pravni lek-žalba, uz koji je priložena i peticija sa potpisima od preko 150 građana, ali sumnjamo da će išta pozitivno biti rešeno bez pomoći i upoznavanja šire javnosti sa našim problemom.

Izvor: MZ Vukašinovac

Komentara: 7


# Aleksinac opština Vukašinovac peticija opštinska uprava autobusko stajalište
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+8) (-27)

  Mixi 24.06.2019.
  I treba da se ruši, mora da se zna red.
  A ne seljaci sakupili novac pa bih da zidaju gde god stignu kao da im je to dedovina!

 • (+11) (-2)

  Jole 24.06.2019.
  Ako, neka ruse!! Sve kuce usput porusite i sva stabla posecite.. koji ce nam k...c Svaka cast.

 • (+9) (-1)

  Milentije 24.06.2019.
  Najlakse da se rusi ...A da opstina sama izasla u susret potrebama mestana pa sama to sagradila?

 • (+11) (-)

  srbija je ludara, poslednji neka ugasi svetlo 25.06.2019.
  ...dabome, u državi sve rešeno, Kosovo i Metohija pod okupacijom, u Vukašinovcu se izigravaju sa državnom imovinom.sramota. ..pa šta ako pušu izuzetno jaki vetrovi, neka se čeliči narod... nije nego.

 • (+4) (-4)

  Brazilian Jiu Jitsu 26.06.2019.
  STO NISU POSTAVILI ISPRED SVOJIH DVORISTA,SELJACKA POSLA!

 • (+10) (-1)

  S 28.06.2019.
  C c c c c strašno! Seljaci ukrali od opštine parče zemljišta da sebi podignu nepotrebnu stvar. Pritom su, verovatno, još i zaradili na tome. Sram ih bilo! Da se stide svog postupka i odmah da sruše navedeni objekat!
  Dobro, da li ste vi svi normalni?! Kada opštinska vlast donosi odluke mimo građanske volje - to je u redu. Vlast je i bog i batina pa joj se može? Treba da se podigne nasip, odmah se (legalno, jer je vlast tako rekla) od građana "otkupljuje" zemljište uz reku - za sitne pare. Niko te ne pita da li hoćeš ili nećeš...tako rekli iz opštine, rešili, udarili pečat i legalno je. A kad seljaci iz svog džepa plate nešto što im olakšava život (koji im, što lokalna - što republička vlast otežava kako god može), to mora da se sruši jer nema pišljivi pečat! Pa udari mu taj pečat, majku mu! Legalizuj ga! Za svoj narod radiš, stoko buržujska! Nije narod, opštinaru, stvoren tebi da služi, već ti njemu! Nego vi ste se od naroda odrodili, ako ste ikad i bili uz njega. Ono što je sigurno to je da ste iz njega potekli...hvala bogu i Karlu Marksu pa ćete se jednom vratiti u taj narod (kad se sasuljate sa vlasti). Jedino se nadam da onda neće biti "vrana vrani oči ne vadi", već da će vam se u buduće vratiti sve ovo zlo koje ste naneli i nanosite. Hvala na pažnji.

 • (+4) (-)

  Neveruem 29.06.2019.
  Kakvi su ovo paralelni svetovi i polu ljudi. Ovo ni Monti Pajtonovci ne bi smislili....


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima