Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Privatizovan crkveni plac

rss

25.02.2008. Toma Todorović - politika.co.yu, B92

Meštani Žitkovca kod Aleksinca strahuju da bi deo njihove crkve mogao da postane privatno vlasništvo.

Deo placa na kome se gradi crkva i gde je trebalo da bude crkvena porta, prodat je na licitaciji državljaninu Srbije koji živi u Francuskoj. Plac je pripadao preduzeću "Angrokolonijal" koje je u postupku privatizacije. Skupština opštine Aleksinac nudila je drugi plac u zamenu za taj, ali Agencija za privatizaciju nije na to pristala.



Srđan Momčilović, koji živi i radi u Francuskoj, kupio na licitaciji plac „Angrokolonijala”, preduzeća u stečaju, na kome je u međuvremenu sagrađena crkva po sporazumu sa opštinskom vlašću

Proces privatizacije u Srbiji, kao što znamo, bremenit je teškoćama, a koliko su odluke državnih organa u (ne)skladu sa stvarnim životom, dobro se vidi i po slučaju koji ovih dana beležimo u Žitkovcu, nedaleko od Aleksinca. Meštani i vernici varošice od tri-četiri hiljade stanovnika, od jula 1993, u centru mesta grade crkvuSvetog Arhangela Gavrila. Objekat, na trgu u centru mesta, i na placu koji je, pre skoro dve decenije, Crkvena opština Žitkovac dobila sporazumom sa čelnicima aleksinačke opštine i lokalnog trgovinskog preduzeća „Angrokolonijal” – pred samim je završetkom. Umesto da se crkva konačno završi, sve je veća neizvesnost oko žitkovačke bogomolje.

– Svi naši planovi da Žitkovac dobije dostojan pravoslavni hram, pali su u vodu pre nekoliko meseci, kada je na licitaciji Opštinski sud u Aleksincu prodao delove vlasništva trgovinskog preduzeća „Angrokolonijal”. Srđan Momčilović iz Žitkovca, koji godinama radi i živi u Francuskoj, kupio je skoro ceo centar sela, pored ostalog i dve, od tri, parcele na kojima se gradi verski objekat. Praktično su i plac i crkva prešli u njegovo vlasništvo! On je već sa jedne strane sagradio poslovno-stambeni objekat, pa nastavlja radove i na samom placu gde je crkva – kaže za „Politiku” Dragan Vučković, predsednik Crkvene opštine Žitkovac.

Očigledno se radi o nemaru države i Agencije za privatizaciju, ukazuje nam i predsednik SO Aleksinac Ivan Dimić. On potvrđuje da je svojevremeno opština ustupila lokaciju trgovinskom preduzeću, bez nadoknade, i pojašnjava da je kasnije sklopljen sporazum da se ova lokacija ustupi žitkovačkoj crkvenoj opštini:

– Pokušali smo, pre prodaje delova „Angroprometa” koji je otišao pod stečaj, da zaštitimo kod Agencije za privatizaciju bar sagrađenu crkvu, ponudili smo u ime naše opštine zamenu, da damo drugi veći plac za prodaju, a da lokacija gde je sagrađen pravoslavni objekat ne bude predmet licitacije, ali Agencija je negativno odgovorila. Tražili smo zaštitu i od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, ali otuda nema odgovora. U međuvremenu, lokacija je ipak prodata, pa je sada i crkva ugrožena.

Srđan Momčilović je do sada u kupovinu objekata i placeva u centru Žitkovca uložio oko 20.000 evra, a sam plac od 16 ari, na kome se nalazi crkva, platio je 435.000 dinara, koliko je bila početna cena određena u Agenciji. Iz Francuske rukovodi poslovima i finansira izgradnju.

U niškoj eparhiji kažu nam da je neshvatljivo da se državni organi na ovakav način odnose prema skoro završenom pravoslavnom objektu. Na svakom koraku može se čuti da se slično nije događalo ni u tursko vreme. I pitaju se: da li biznismen i gastarbajter, bez obzira na velike preduzetničke ambicije, stvarno nema osećaj za vrednosti, svoj narod i vernike, kada mu ni crkveni hram nije svetinja. Njegov postupak, ističu, podseća na najobičniju otimačinu.



# Ivan Dimić opština Žitkovac Agencija za privatizaciju SO Aleksinac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima