Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

134. godišnjica bitke na Šumatovcu

rss

23.08.2010. Izvor: aleksinac.org

134. godišnjica bitke na Šumatovcu

Prema kalendaru obeležavanja istorijskih događaja u opštini Aleksinac, u nedelju 22. avgusta 2010. godine obeležena je 134. godišnjica bitke na Šumatovcu.

Program obeležavanja 134. godišnjice bitke na Šumatovcu u organizaciji SO Aleksinac počeo je u 10:30 sati parastosom izginulim srpskim vojnicima uz učešće crkvenog hora “Sv. Nikola”. Nakon toga, usledilo je polaganje venaca na spomen obeležja od strane predstavnika lokalne samouprave, delegacije SRS, delegacije SPS i predstavnika Unije boraca.

U okviru obeležavanja Šumatovačke bitke u organizaciji Centra za kulturu i umetnost Aleksinac, priređen je prigodan kulturno-umetnički program u kome su učešće uzeli gradski hor Šumatovac i članovi Književnog kluba “Velimir Rajić”. Svoje stihove govorili su Aleksandra Pavlović, Radojka Zlatković i Dragan Pavlović. Naratori kratkog istorijskog prikaza bitke na Šumatovcu bili su Aleksa Tokić i Bojan Cvetković. Po završetku programa, prisutni su mogli da uživaju u degustaciji lovačkog pasulja i kukuruza.

Ovogodišnjem obeležavanju bitke na Šumatovu, pored velikog broja građana, prisustvovali su i predstavnici Opštine Aleksinac, predstavnici političkih partija, predstavnik Instituta za noviju istoriju Srbije, istoričar Dragan Aleksić, poreklom iz Aleksinca, zatim direktori javnih preduzeća i ustanova, Zdravstveni centar i Crveni krst Aleksinac, predstavnici kako Policijske tako i Vatrogasne stanice kao i Moto – klub iz Aleksinca.


Komentara: 2


# Velimir Rajić proslava Šumatovac Crveni krst Bojan Cvetković Dragan Aleksić bitka Aleksa Tokić Aleksandra Pavlović SO Aleksinac Dragan Pavlović
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  lovacki pasulj 23.08.2010.
  kako ih nije sramota.
  Jedna od najbitnijih bitaka ikada, a ne postoji ni spomenik ovako necemu.

  Bitno da je tu bio lovacki pasulj...

 • (+0) (-0)

  Vladimir 31.08.2010.
  Nadam se da je spomenuto ime naseg velikog istoricara, Aleksincanina, pokojnog Radomira Vukadinovica koji se borio da se istorija Aleksinca NIKAKO NE ZABORAVI ...


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima