Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Hladna glava spašava

rss

12.05.2007. Z. Marinković

Dešava se iznenada i lako spašava       
 (preuzeto sa VSS.pg)


Kravata ili prebačaj
 
Situacija može da bude izuzetno opasna. Stabilizator se podvukao među konopce i zalepio se za njih ili se kanap prebacio preko stabilizatora i napravio tzv. kravatu.
 
Kravata stvara jak čeoni otpor i ukoliko ne reagujete na vreme, paraglajder kreće u strmoglavu spiralu, tako jaku da morate i sa dve ruke da povučete komandu da zaustavite spiralno poniranje. Najgori slučaj je kad glajder ode u SAT i tada je verovatno jedino rešenje rezervni padobran, ako ste svesni uopšte zbog jakih G sila.
 
Kako uopšte može da se desi ovako nešto?
 
U normalnim uslovima, paraglajder naiđe na nispono strujanje koje podvije neku stranu. Najcesce to bude kolaps od 50% ili vise, stabilizator se nakako podvuce među konopce, jedan deo krila naglo primi vazduh pri pumpanju i povuce celu strukturu u ravnotezni polozaj. Zbog trenja i dejstva vadusne struje platno se jednostavno zalepi ili obmota oko jednog ili vise konopaca u tom povlacenju i stabilizator se upeca.
 
Tokom akrobacija, los izlaz iz full stall-a, nekontrolisano izlazenje is strme spirale, vezbanja front stall-a ili nekontrolisani izlaz iz spina i sl. moze prouzrokovati kravatu. Nekad ova kravata ode na pola krila i preklopi ga. Tu nema filozofije, samo pomaze rezervni padobran.
 
Evo mojih zapazanja, posle dosta godina "vađenja" iz slicnih situcija kad se desi kravata ili prebacaj. Napravio sam proceduru koje se pridrzavam, a kako mi se cini slicne savete cete dobiti i od svetskih SIV gurua.
 
Procedura je sledeca ukoliko konvencionalno pumpanje te strane ne rascisti situaciju:
 
1) Prebacite tezinu na zdravu stranu i zakocite paraglajder koliko da ne krene u spiralu, a da ga ne stolirate, a zatim:
 
2) Pronađite kanap koji ide na stabilizator (obicno je druge boje). Povucite ga na dole. Ovo bi trebalo da rascisti vecinu situacija.
 
3) Ako ne mozete da nađete kanap koji vodi na stabilizator, napravite usi na tom delu krila. Pustite usi i napumpajte ih. Da li je upalilo?
 
Ako nije napravite usi na oba kraja da kompezujete otpor na drugoj strani i tako idite na sletanje, a ako se ne predajete onda...
 
4) Povucite celu A gurtnu na deformisanoj strani i pustite. Ukoliko treba odradite istu proceduru koju ste ucili na SIV kursu za vađenje iz asimetricnog podvijanja. Da li je pomoglo?
 
5) Neki autori savetuju da pređete na A stall (front stall) povlacenjem obe A gurtne jako na dole. Ovo bi trebalo da rastereti celu napadnu ivicu krila i da izvuce kravatu. Ovo nisam nikad probao, ali moze da bude od koristi ako imate visine i hrabrosti da eksperimentisete.
 
6) Ako imate visinu, uradite full stall, a zatim izađite kako su vas učili na kursu bezbednosti. Kako Jockey Sanderson navodi u zadnjem broju XC magazina, full stall je dugme za resetovanje kad sve ostalo zakuje.
 
7) Ako ništa ne pomaze, nisko ste, hvata vas panika, bacite rezervu i pomolite se!!!
 
Enlau O'Conor, američki instruktor, obučava pilote na kursevima bezbednosti, akrobacije i napredne tehnike pilotiranja. On je uvideo da jedan nov i radikalan način vađenja kravate "pali" u veliko broju slucajeva, cak kad je i beznadezna situacija. O čemu se radi?
 
Amerikanac preporucuje da se na strani koja je prterpela kravatu uradi negativa. Recimo desna kravata u nasem primeru. Povlačenjem desne komande do kraja, jako i odlucno, pre nego sto paraglajder ode u spiralu, izazvati negativni zaokret (spin). Tim se desava sledece:
 
1. Kravatirani deo krece se unazad, umesto unapred, i nema opstrujavanja da ga zalepi za kanape, znaci prosto ga oduva.
2. Kanapi se rasterete i popuste stisak i platno se napumpa.
 
Manje kravate se izvade na 1/4 rotacije, malo vece na pola spina, dok za najvece treba ceo krug ili krug i po. Ovo do sad nisam nikad vezbao i ne mogu da vam kazem dobre i lose strane manevra, niti preporucujem da se to uradi, ali Bruce Goldsmith, dizajner Airwave-a i kolumnista u XC magazinu je obradio i ovu temu. Ako on smatra da je tehnika dobra njemu, onda je i meni.
 
Vladimir Svorcan


Svaka cast Svorci na ovim upustvima.
Dodao bih još samo jedan metod koji preporucuje Slobo iz
Nikšića. A to je da se nožićem, za koji se podrazumeva
da nosite uvek sa sobom, prekinete konopac koji je
preskočio stabilizator.
Pozdrav
Pavle



Podvijanje i upetljavanje kraja krila izaziva kočenje te
strane, pa je refleksna reakcija kontra komanda, da se
umiri i spreči rotacija. Ta spontana reakcija, mora biti
kontrolisana, da ne bi iscedili vazduh iz krila i omela
popravku, naglim pumpanjem. Postupak akcije treba vršiti
po prioritetu:
1. Osmatranje saobraćaja.
Moramo obratiti pažnju na druge letače, naročito one
ispod sebe, jer oni ne mogu da vide u kakvoj smo situaciji.
2. Procena mesta pada i izbor manje rizične lokacije.
Pretpostavimo da nećemo uspešno otpetljati krilo i
manervišemo, ka bezbednijoj lokaciji, da u momentu
krajnje nužde aktiviramo rezervni padobran iznad meke
trave, ili vode.
3. Koristimo radio vezu, da ostale letače obavestimo o
sopstvenoj sutuaciji i omogućimo sebi prioritet u prolazu.
Zoran


# saobraćaj bezbednost paraglajding
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima