Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Filip Trajković je novi evropski šampion za seniore u džiu džicu

rss

03.06.2019.

U organizaciji Evropske džiu džicu federacije 31.5-2.6.2019. u Bukureštu, u Rumuniji, održano je Evropsko seniorsko prvenstvo u džiu džicu na kome je nastupilo preko 700 takmičara u kategorijama: borbe, DUO sistem i ne-vaza iz 25 država Evrope, a među njima i Reprezentacija Srbije.

Za Reprezentaciju Srbije iz našeg kluba iako je još uvek junior, nastupio je Filip Trajković (1999) u kategoriji seniori -94kg, inače student I god. Elektronskog fakulteta u Nišu.

Filip je reprezentativac Srbije u juniorskoj selekciji ali je sada po prvi put nastupio na ovako velikom takmičenju u seniorskoj konkurenciji i bio najmlađi u ovoj kategoriji -94kg. Cilj je bio da se kao mlad takmičar kali za predstojeće juniorsko Evropsko i Svetsko prvenstvo koja se održavaju krajem godine, međutim Filip je prevazišao samog sebe i u Bukureštu osvojio titulu Evropskog šampiona za seniore.

Filip je imao izuzetno težak žreb, nalazio se u gornjoj grani gde je prvu borbu radio sa bivšim juniorskim prvakom Sveta Nemcem Maksimilijan Štrausom koga je u veoma teškoj borbi pobedio sa 16:14. U polufinalu ga je čekao nosilac gornje grane, aktulni svetski prvak Rus Mihail Koštjuk, sa kim je Filip ušao u otvorenu borbu poen za poen i u dramatičnom i neizvesnom finišu borbe uspeo da ga pobedi sa 18:17. U finalu se Filip sastao sa pobednikom donje grane Vicešampionom sveta Francuzem Perez Aleksandrom. U prvom delu meča Francuz je napravio par manjih grešaka koje je Filip uspešno kaznio i poveo čak sa 5 poena razlike. Iskusni Perez se sa nekoliko vezanih poena vratio u meč, ali je Filip u maniru iskusnih takmičara uspešnim taktičkim manevrima uspeo da osvoji dva poena i rutinski meč privede kraju pobedivši sa 19:17, i tako osvoji titulu Prvaka Evrope.

Filip iako debitant u seniorskoj konkurenciji, premašio je sva očekivanja i pokazao da se može ravnoprano nositi sa najboljim i mnogo iskusnijim Svetskim šampionima, kao i da izrasta u vrhunskog takmičara pred kojim je blistava karijera.

Filipa su svo vreme na takmičenju predvodili njegov trener i otac Dragan Trajković i selektor Reprezentacije Srbije mr. Janoš Kopas iz Novog Sada koji su zaslužni za ovako veliki rezultat.

- Ovo je još jedan u nizu vrhunskih rezultata koje postižu takmičari našeg kluba iz Aleksinca, a Filip je sada postao prvi seniorski Prvak Evrope iz naše zemlje – kome je to pošlo za rukom, kažu iz Džudo i džiu džicu kluba "N&F".


# džiu džicu Filip Trajković Dragan Trajković Radio S Bukurešt N&F džiu džicu klub NIF Janoš Kopas
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima