Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Perpetu mobile za po kućama

rss

11.01.2007. Lj. Nikolin

Novosadska stvar koja ide sama od sebe

Veljko Milković, uz pomoć prijatelja Miroslava Zupkova, gradi vozila koja pokreće "impuls-gravitaciona mašina"

Posle više od dve decenije pronalazačke prakse, Novosađanin Veljko Milković tvrdi da je uspeo: najnoviji model "impulsnog perpetu mobila", koji je ovih dana napravio, garantovano daje više energije od one koju koristi za svoje kretanje.

"Impulsni perpetu mobile", ili "impuls-gravitaciona mašina", kako je još naziva Milković, jednostavna je sprava, koja stoji na radnom stolu u pronalazačevom limanskom stanu. Poluga sa čekićem na jednom kraju okačena je na osovinu po sredini, odmah pored na tu polugu okačeno je klatno, tako da može da pulsira. Kada se klatno pokrene, čekić lupa na jednom kraju poluge. I to lupanje - tvrdi Milković da je dokazao - sadrži više energije od one koja je potrebna da čovek rukom, blagim zamasima, održava kretanje klatna u početnoj putanji.

Pronalazač kaže da bi slična uvećana sprava mogla da pokreće velike čekiće, pumpe, kompresore, generatore. Sada radi na tome da na izum nakači mašinu za pravljenje struje, koja će snabdeti magnet na drugom kraju da uvek podigne klatno u ,za rad potreban vodoravan položaj.

- Moji proračuni pokazuju da će tada mašina davati čak i višak struje - tvrdi Veljko Milković. - Što će reći da će biti dovoljno rukom podići klatno, pustiti ga i onda mašina neće stati dok se ne izderu osovine... I sve vreme će praviti struju!

Početna komercijalizacija patenta sledi ovih dana. Milković će organizovati kućnu radinost radi proizvodnje perpetu mobile - igračaka. Očekuje da će se za stvar zainteresovati pametnija publika i da će onda poneki od kupaca i sam pokušavati da reši problem kako koristiti energiju koju daje mašina, od čega može da bude samo sveopšta korist. Ako se to desi, naša će zemlja steći unikatni pokret perpetu mobilista. Za ozbiljniju primenu pronalaska, recimo izradu velike pumpe za vodu na nekom salašu, kako kaže novosadski pronalazač, za sada nema para.

Veljko Milković, uz pomoć prijatelja Miroslava Zupkova, godinama, konstruiše vozila na niskoenergetski pogon, raznih dimenzija. Mašine pokreće tzv. antigravitacioni motor, koji koristi isti princip kao najnoviiji Milkovićev "perpetu mobile, koji daje više energije, nego što je troši". Kako rade jedna od takvih kolica "sa kosim fizičkim klatnom", na koja može da se posadi čovek, Milković i Zupkov su prikazali novinaru. Sprava izgleda jednostavno: na postolje sa četiri točka postavljena su dva klatna u kosom položaju prema pravcu kretanja. Kada Milković klatna njiçe, kolica se kreću unapred.

Ono što je još uvek problem Milkovića i Zupkova nedostatak je, dakle, novca za usavršavanje prototipova. Kako objašnjavaju, dovoljno bi bilo da se na njihova "kolica sa kosim fizičkim klatnom" nameste dva elektromagneta koji bi, na primer uz primenu solarnih baterija, klatno uvek dovodili u početni položaj,čime bi se postiglo stalno njihanje klatna levo-desno, a kolica bi za to vreme içla napred.

- Naučnici su se zainteresovali za kolica, teoretski su to razradili - kaže Milković. - Sada je bitno da praktičar Miroslav Zupkov i ja pravimo velike modele, koji idu na ručni pogon. Po mišljenju mnogih, bilo bi jako dobro da ovo ide. A ide! Njutnovi zakoni su neoborivi, postoje tristo godina, a ja sam ih dopunio tvrdnjom da je moguće jednu od suprotnih sila maksimalno iskoristiti, a drugu razložiti. U svetu ima takođe sličnih pokušaja, ali nema rezultata, ne računajući one o kojima piše totalno žuta štampa.

U čemu je drugačiji ugao iz koga Novosađanin vidi Njutnove zakone?

- Svako vozilo koje je do sada korišteno moralo se od nečeg odraziti, recimo putem pogonskih točkova - objašnjava Milković. - Ovde se radi o početnom efektu koji konstruktorima pokazuje da zakon akcije i reakcije ne shvataju bukvalno. Moguće je kretanje bez odraza, zahvaljujući unutrašnjim silama. To je do sada bila nepoznata stvar jer u udžbenicima piše da se kretanje proizvodi uz obavezno odbacivanje. Usavršavanjem ovog mehanizma koji je energetski efikasniji od postojećih visokoenergetskih motora, dobićemo vozilo koje će, za početak, trošiti jako malo energije. Sada su u upotrebi visokoenergetske mašine: recimo benzinski motor, koji 80 posto energije troši na trenje transmisije, proklizavanje toškova, bez korisnog učinka. Dokazao sam da putem impulsa u najpovoljnijem trenutku može da se dobije velika energija.

Drugim rečima, poruka Milkovića može se ovako saopštiti: ljudi su u dosadašnjem tehnološkom razvoju previše iskomplikovali stvari, sada je red da se sve to pojednostavi...

Novosadskom inovatoru - stalno podseća - ovdašnje bedne prilike ne idu na ruku. Obraćao se inostranstvu, ali tamo naše ljude ne shvataju ozbiljno; ima utisak da pisma poslata odavde i ne otvaraju. Kakva će najzad biti sudbina motora ne zna.

 

http://www.veljkomilkovic.com/index.htm
 

 

Komentara: 21


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-2)

  Zoran 11.01.2007.
  Opste je poznato, da je kosmos mali za ljudsku glupost. Ipak je hrabrost potpisati se ispod konstrukcije, koja "sama radi".

 • (+2) (-0)

  Dishi68 16.01.2007.
  Zorane nisi posetio sajt dotičnog pronazača. Ovaj lik nije muvator, Jedini živi Srbin čije je ime u Wikipediji na eng. pored Tesle, Pupina ...

 • (+0) (-3)

  Zoran 17.01.2007.
  Iza mog stava stoji cela civilizacija i bezuspesna iskustva iz mladosti. Odnose se samo na ideju stvaranja energije iz nicega. Kasnije sam studirao masinstvo i el. tehniku i shvatio neke prirodne zakone. Zovi tog ...., da uradimo proveru u kontrolisanim uslovima i sve ce biti jasno. Postoji i mogucnost, da nije zlonameran, nego stvarno zanesenjak?

 • (+2) (-0)

  Dishi68 17.01.2007.
  On je svoj patent zaštitio, vidi njegovu gravitacionu pumpu sa klatnom. Tako je jedan daš državljanin patentirao novu koncepciju motora sa unutrašnjim sagorevanjem,gde se direktno pravolinijsko kretanje pretvara u kružno, bez radilice, cilindri su pod uglom od 180 stepeni i sa obadve strane cilindra su komore za sagorevanje. (nisam toliko tehnički obrazovan da bih objasnio princip rada). Vibracije su minimalne, stepen iskorišćenja je veći od do sada poznatih motora. Sada je prodao patent kompaniji koja proizvodi motore za Harli -Devidson motocikle, za automobile i avione još nije prodao patent, a naravno Srbija nije stala iza njega.

 • (+1) (-0)

  Zoran 17.01.2007.
  "U pocetku nije bilo nicega. Onda Bog stvori..." Samo Bog moze da stvori nesto ni iz cega, a posto Boga nema, sem u necijim glavama, onda niko ne moze da stvori energiju ni iz cega.
  Sve patentne prijave vezane za tu temu se automatski odbacuju. Konstrukcija motora, koji nesto trosi i ima manji stepen korisnosti od 1, je realna. Srbija bi koristila sve nase ideje i patente nasih ljudi, kada bi mafija imala interesa. Pa kako su uvozili zelenu salatu?! Znaci, nije pitanje cija je pamet, nego ko ima kakav interes.

 • (+0) (-2)

  Goran 05.09.2008.
  Definisite mi gospodo reci NESTO i NICEG.
  Klatno nece sigurno da proradi bez struje ili benzina... Kad neko voli da gubi vreme i uziva u tome... On je srecan.
  Ateista.

 • (+2) (-0)

  Huso Jasarevic 20.12.2009.
  Bio sam na web stranici Veljka Milković i doista impresioniran sam mnogim patentima koje je objavio na osnovu poluge, klatna i centrifugalne sile. Na primjer pumpa sa klatnom je izvrsna kao i električni generator sa klatnom i odbojnicima.

  Impils može čuda napraviti ako se primijeni u pogodnom trenutku i datim okolnostima, zato vjerujem u ovog naučnika.

  Doista impuls može učiniti čuda i proizvesti od male energije veoma velike količine energije ako se pogodno primijeni. Evo vam primjer; ako ste nekada poredali vertikalno domine pa onda prvu dotakli one se sve sruše redoslijedom. Zamislite sada da je prva domina 1kg druga 1,5 kg, treća 2 kg.....i tako redom do New Yorka dobili bi stotinama tona dominu. Vi jednim prstom date impuls-oborite onu dominu od 1kg zapravo proizvedete silu koja će oboriti veliki toranj .

 • (+1) (-1)

  Aleksandar 21.12.2009.
  A-ha...
  A sada mi preracunaj koliki ti je rad potreban da bi poredjao sve te domine? Opet gledate mnogo usko...

 • (+1) (-0)

  Zoran 21.12.2009.
  Hasa je u pravu, ako tako gleda... Dokaz je, jer jedan mali spermić napravi veeeliku budalu :)
  Samo zaborvlja, koliko je potrebno hleba, da budala poraste i počne da glasa...

 • (+1) (-0)

  milan 03.01.2010.
  http://www.aleksinac.net/nauka/796.html

 • (+2) (-1)

  Milenko 07.01.2010.
  Koliko sam shvatio sa prezentacije gospodina Milkovića, energija njegove mašine se ne stvara iz ničega, već se gravitaciona energija, putem mase klatna i krakova poluge, pretvara u koristan rad. Podsticajni impuls koji se dodaje klatnu je minimalan, jer klatno ne pruža veliki otpor da bi se zaljuljalo. Ljuljanju klatna doprinosi sila gravitacije, koja ga, naravno, vremenom i zaustavlja, ako se ne dodaje impuls kretanju. Ali ako se jednom zaljulja, posle mu je potrebna daleko manja sila kako bi održalo amplitudu oscilacija (da li ste se nekad ljuljali na ljuljašci kao dete?). Energija ljuljanja klatna prenosi se na krak poluge koja ima odredjenu masu i na odredjeni način je izbalansirana. Ako se sa tako malom silom podiže teg od 25 kg, onda je evidentno da je veća energija na izlazu nego na ulazu, pa se deo izlazne energije može vratiti na ulaz, a ostatak iskoristiiti. Ko ne veruje neka improvizuje patent koji je opisan na pronalazečevom sajtu, pa će videti da ima istine u svemu.

 • (+1) (-2)

  Zoran 08.01.2010.
  Ako G. Milenko sazna od šarlatana Milikovoća, kako uspeva da zaustavi svoje klatno, jer stalno ubrzava od "gravitacione energije", napisaću mu gde nalazim jeftinu el. enargiju, mada mora da kupuje na gajbu...

 • (+0) (-1)

  Bode 22.04.2010.
  nebi gospodina Miljkovića tako olako nazvao šarlatanom.On je načeo jednu interesantnu temu u svojim eksperimentima!On nigde netvrdi da će njihalo ubrzavati pod dejstvom gravitacije!Činjenica je da gospodin Miljković nije ovu temu zaokružio tj,nije ppatente doveo u stanje potpune funkcionalnosti!Bit će velika stvar ako se zahvaljujući ovim patentima ostvari energetska ušteda.Mislim da je to potpuno moguće!

 • (+2) (-0)

  Masinac 27.04.2010.
  Svaka čast čoveku. I OK je ako je pronašao nešto gde se manje ulaže energije. Ali . . . Jedna stvar je: "garantovano daje više energije od . . ." A skroz drugo je: model "impulsnog perpetu mobila". Ali, ako je stvarno ovo perpetu mobile mašina kao što on tvrdi, onda ovo klatno ne bi trebalo nikad da se zaustavi. Ako je i to postigao mehaničkim proračunom ili ispitivanjima skidam kapu!

 • (+2) (-0)

  boki 20.12.2010.
  ovo sto je veljko napravio normalno da ide samo svetske firme nijedna nesmije da podrzi takav proekat zamislite sta bi se desilo u svetskoj industriji besplatna energija i zato nam ta tema i proekti ostaju samo u kucnoj radinosti ako covek moze za sebe da nesto napravi to ce biti najvise sto mozemo

 • (+1) (-1)

  CESKO 26.08.2012.
  Mislim da ovde nije rec o stvaranju energije ni iz cega nego se jednostavno upotrebljava gravitaciona energija. Naprotiv ovo sto gospodin Veljkovic koristi nije nista novi i koristi se vec vekovima unazad. Ekscentar prese rade na principu klatna kao i klatno-kugla okaceno na gradjevinsku masinu a koristi se za rusenje objekata gde je svakom jasno da se ubrzanjem stvara suficit energije. Onom ko ne veruje u energetski suficit klatna neka pokusa zamisliti teg od 100kg okacen sajlom o osovinu viskou 2m. Pomeranje klatna unazad za 1/4 kruga moze da izvede covek prosecne snage a prilikom pada tereta sa te visine oslobodila bi se energija dovoljna da srusi zid od cigala debljine 25cm. Svi koji saude o ovim pronalascima zaboravljaju energiju gravitacije.

 • (+2) (-0)

  Darius 26.11.2012.
  Mislim da nema veze sa ekscenar presom, ali je super primer za klatno-kuglu koje rusi zidove! Sto se tice patenata gospodina Milkovica, video sam na njegovom zvanicnom sajtu da mu je 26 patenata odobreno (Medjunarodna klasifikacija patenata). Treba realno sagledati potencijale iskorišćavanja tih patenata i praktičnu primenu, a ne odmah suditi o tudjem radu…

 • (+0) (-0)

  BMW 27.11.2012.
  Prvo, kaze se PERPETUUM MOBILE, a ne perpetu mobile. Drugo dva cilindra pod 180 stepeni je izmisljen jos pre 60 i vise godina, poznati BMWovi a kasnije Porcheovi motori pod imenom BOXER masine... Do sad bi ovaj Baltazar vec dobio Nobelovu nagradu da je izmislio perpetuum mobile, ali verovatno to nije bas tako savrseno...

 • (+1) (-1)

  Prirodnjak 30.11.2012.
  Postoje argumenti i nezavisna istrazivanja koja potvrdjuju celu pricu, a sve je pocelo sa tom Milkovicevom masinom. Pogledaj jednu od mnogih http://www.youtube.com/watch?v=Y1cKWIAFT0I
  Kada se posmatra trenutno energetsko stanje, ovi pronalasci daju znacajan doprinos zelenoj energiji! Poz

 • (+0) (-1)

  gvozden 12.03.2013.
  http://www.youtube.com/watch?v=287qd4uI7-E

 • (+2) (-1)

  Mića 26.05.2014.
  Svim nevernim Tomama bih rekao da je gosp.Miljković ipak u pravu.Kod njegovog patenta nema"ništa iz ničega".Ja konstruišem nešto što ni na jednom sajtu nisam video i mislim da ću uspeti da samo prvi put pokrenem a posle......a tražiću pomoć gosp.Miljkovića.I ja nisam shvatao da su neke stvari moguće,ali sad ipak shvatio da je sve moguće.Samo upornost.Greška je što takvi ljudi nemaju finansijsku podršku ni od koga.Za sada toliko.


[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}