Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kuće od slame spadaju u ekološku gradnju

rss

06.12.2015. Ju eko RTV Subotica

U toku je izgradnja ekološkog objekta od slame i blata u Subotici. Reč je o prirodnim materijalima, koji se već nekoliko stotina godina koriste u Sjedinjenim američkim drvama i Evropu. Prema našim podacima preko 36.000 ovakvih “zdravih kuća” je izgrađeno u zemljama Evropske unije. Zbog velikih izolacionih kvaliteta slame, godišnje može da se uštedi na grejanju i do 75 odsto.

Kuće od slame

Lehel Horvat je građevinski inženjer iz Subotice projektuje i gradi kuće od blata i slame na radanovačkom salašu. Za temelje se uzimaju bagremovi trupci ili cigla. Postoji dva principa gradnje ovakvih kuća, jedan je da se slaže bala slame na balu, a drugi da se postavi kostur objekta i onda počne gradnja. Horvat ističe da  izolaciona moć slame je  fantastična i ima isti efekat kao klasičan zid sa toplotnom izolacijom od stiropora, a cena gradnje je za četvrtinu manja.

Uštede prilikom same gradnje objekta iznose  i do 25 odsto, a računi za grejanje su i do 75 odsto umanjeni. Slama je prirodni energetski efikasan materijal i nije istina da su ovakve kuće nestabilne.

Radovi na objektu koji se gradi u Subotici trebalo bi da budu završeni do 6.decembra. Horvat objašnjava da će u tom prostoru moći da se održavaju koncerti i zabave

Komentara: 0


# ekologija kuće od slame čakmare
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima