Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kotorvaroške vetrenjače u Njujorku

rss

28.10.2009. Boro Marić, Politika

Preduzeće „Turbina IPD” iz Republike Srpske ušlo u finale takmičenja „Inovacija godine iz obnovljivih izvora energije” koje će 2. i 3. decembra biti održano u SAD.

Na sajmovima inovacija osvojili šest zlatnih medalja za vetroturbinu.

Kotorvaroške vetrenjače u Njujorku

Banjaluka – Preduzeće „Turbina IPD” iz Kotor Varoša u Republici Srpskoj ušlo je u finale takmičenja za „Oskar”, u domenu inovacija u energetici, koje će biti održano 2. i 3. decembra u Njujorku, izjavio je juče novinarima u Banjaluci direktor ove firme Miroslav Tešić. On je kazao da je reč o vetroturbini za proizvodnju električne energije sa vertikalnom osom.

„Do sada smo na sajmovima inovacija dobili šest zlatnih medalja za vetroturbinu, odnosno vetrenjaču za proizvodnju električne energije. Ipak, vest da smo sa još 12 svetskih firmi ušli u finale takmičenja za ’Oskar’ u oblasti energetike sve nas je iznenadila. Naše preduzeće je jedno od tri evropska koja su ušla u finalni deo takmičenja ’Inovacija godine iz obnovljivih izvora energije’, u koje su se plasirale firme koje godišnje obrću milijarde dolara”, kazao je Tešić.

On je dodao da je preduzeće „Turbina IPD” već počelo da ugovara proizvodnju za zemlje članice Evropske unije i Ameriku, a proizvodnju vetroturbina počeće iduće godine. „Naša turbina je potpuno bezbedna za ljude i ptice, a za njen rad dovoljno je da vetar duva jedan i po metar u sekundi i, pri tome, nebitan je pravac iz kojeg duva. Osim toga, ona je otporna na ekstremne vremenske uslove, bešumna je i ne stvara vibracije”, objasnio je Tešić.

Prve turbine, dodao je on, biće isporučene „Telekomu Slovenije” za napajanje strujom baznih telekomunikacionih stanica. „Mozak firme ostaće u Republici Srpskoj i naš je cilj da pokrijemo svetsko tržište. S obzirom na to da imamo podršku Vlade Republike Srpske i Svetske banke, verujem da ćemo ostvariti naše planove”, rekao je Tešić.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske dr Bakir Ajanović novinarima je rekao da je „Turbini IPD” dodeljeno 18 hiljada maraka pomoći za odlazak u Njujork.

„Ulazak kotorvaroške firme u finalne ’Inovacije godine iz obnovljivih izvora energije’ ima i drugu dimenziju – međunarodnu naučnu i privrednu promociju Republike Srpske”, ocenio je Ajanović.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković je rekao: „Interes Republike Srpske je da zadrži mlade i sposobne ljude da ostanu ovde, jer njihova inventivnost omogućava otvaranje novih radnih mesta i napredak našeg društva u celini.“


http://www.politika.rs/rubrike/exyu/Kotorvaroshke-vetrenjache-u-Njujorku.sr.html

http://www.turbina.ba/

Komentara: 0


#
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima