Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Которварошке ветрењаче у Њујорку

rss

28.10.2009. Боро Марић, Политика

Предузеће „Турбина ИПД” из Републике Српске ушло у финале такмичења „Иновација године из обновљивих извора енергије” које ће 2. и 3. децембра бити одржано у САД.

На сајмовима иновација освојили шест златних медаља за ветротурбину.

Которварошке ветрењаче у Њујорку

Бањалука – Предузеће „Турбина ИПД” из Котор Вароша у Републици Српској ушло је у финале такмичења за „Оскар”, у домену иновација у енергетици, које ће бити одржано 2. и 3. децембра у Њујорку, изјавио је јуче новинарима у Бањалуци директор ове фирме Мирослав Тешић. Он је казао да је реч о ветротурбини за производњу електричне енергије са вертикалном осом.

„До сада смо на сајмовима иновација добили шест златних медаља за ветротурбину, односно ветрењачу за производњу електричне енергије. Ипак, вест да смо са још 12 светских фирми ушли у финале такмичења за ’Оскар’ у области енергетике све нас је изненадила. Наше предузеће је једно од три европска која су ушла у финални део такмичења ’Иновација године из обновљивих извора енергије’, у које су се пласирале фирме које годишње обрћу милијарде долара”, казао је Тешић.

Он је додао да је предузеће „Турбина ИПД” већ почело да уговара производњу за земље чланице Европске уније и Америку, а производњу ветротурбина почеће идуће године. „Наша турбина је потпуно безбедна за људе и птице, а за њен рад довољно је да ветар дува један и по метар у секунди и, при томе, небитан је правац из којег дува. Осим тога, она је отпорна на екстремне временске услове, бешумна је и не ствара вибрације”, објаснио је Тешић.

Прве турбине, додао је он, биће испоручене „Телекому Словеније” за напајање струјом базних телекомуникационих станица. „Мозак фирме остаће у Републици Српској и наш је циљ да покријемо светско тржиште. С обзиром на то да имамо подршку Владе Републике Српске и Светске банке, верујем да ћемо остварити наше планове”, рекао је Тешић.

Министар науке и технологије Републике Српске др Бакир Ајановић новинарима је рекао да је „Турбини ИПД” додељено 18 хиљада марака помоћи за одлазак у Њујорк.

„Улазак которварошке фирме у финалне ’Иновације године из обновљивих извора енергије’ има и другу димензију – међународну научну и привредну промоцију Републике Српске”, оценио је Ајановић.

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Слободан Марковић је рекао: „Интерес Републике Српске је да задржи младе и способне људе да остану овде, јер њихова инвентивност омогућава отварање нових радних места и напредак нашег друштва у целини.“


http://www.politika.rs/rubrike/exyu/Kotorvaroshke-vetrenjache-u-Njujorku.sr.html

http://www.turbina.ba/


#
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима