Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Grejanje na vazduh

rss

12.10.2010. Saša Trifunović, Politika

Pronalazač Živanko Arnautović tvrdi da je osmislio vazdušni sistem centralnog grejanja bez upotrebe struje, vode i radijatora, koji ostvaruje uštede i do pedeset odsto

Štedljivi kotao na proveri u Kini

Pronalazač Živanko Arnautović tvrdi da je osmislio vazdušni sistem centralnog grejanja bez upotrebe struje, vode i radijatora, koji ostvaruje uštede i do pedeset odsto

Leti može i da hladi: Arnautović pored svog „kotla štediše“ (Foto S. Trifunović)

Loznica – Živanko Arnautović (79), pronalazač iz Loznice, već dugo sanja o serijskoj proizvodnji svog univerzalnog „kotla štediše“ za vazdušni sistem centralnog grejanja bez upotrebe struje, vode i radijatora. San će mu možda konačno postati java zahvaljujući Kinezima kojima je predstavio svoj izum, patentiran još 1989. godine.

– Dva puta sam boravio u kineskoj ambasadi u Beogradu, na poziv njenog prvog sekretara za naučno-tehnološku saradnju. Pokazali su veliko interesovanje i dao sam im video prezentaciju mog „štediše“ koja je, koliko znam, poslata u Kinu da njihovi stručnjaci ocene moj pronalazak. Nadam se pozitivnom ishodu i očekujem da dođu u moju kuću gde bih im u praksi demonstrirao kako kotao funkcioniše – kaže za naš list Arnautović koji ne gubi nadu da će njegov pronalazak doživeti masovnu upotrebu.

Prema njegovim rečima, ovaj sistem grejanja pokazao se kao jeftiniji i korisniji od bilo kog drugog. Kotao koristi sve vrste čvrstog i tečnog goriva, kao i briketirani biootpad, sa upola manjom potrošnjom od klasičnog sistema grejanja. Arnautović je do sada, tvrdi, napravio oko 130 kotlova, koji su u upotrebi širom Srbije i Republike Srpske i na kojima nema šta da se pokvari. Kaže da se kotao može postaviti u mini-sušare za sušenje šljiva, paprika, duvana, ali i sirove daske i parketa. Može da se koristi i kao klima-uređaj, odnosno da leti rashlađuje. Arnautović za ovaj izum ima više priznanja, verifikovalo ga je Društvo za klimatizaciju, grejanje i hlađenje Srbije, dobio je zlatne medalje na Novosadskog sajmu i Tesla festu, zlatnu medalju na sajmu Eureka u Briselu, kao i orden Tesle trećeg reda za inovatorski rad i rezultate. Imao je kontakte i sa predstavnicima nekoliko naših ministarstava ali je i pored svega ostao bez konkretnih rezultata.

Loznički pronalazač veruje da će vrednost njegovog kotla ovoga puta biti shvaćena na pravi način. Dok se to ne desi, nastaviće u svojoj radionici da pravi „štediše“ i nestrpljivo čeka poziv iz Kine.

Saša Trifunović

Komentara: 1


# grejanje
@ 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}