Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Učešće neformalne grupe ratnih veterana - mirovnih aktivista iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na komemoraciji u Aleksincu

rss

02.04.2019.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa kancelarijama u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posete grupe ratnih veterana iz Srbije, Hrvatske i BiH mestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata.

Foto: arhiva

Ovaj put u saradnji sa našim prijateljima i saradnicima iz Udruženja ratnih vojnih invalida Grada Niša i Humanitarne organizacije „Graditelji mira“ iz Kruševca, nameravamo posetiti grad Aleksinac. Ovom idejom želimo pokazati da su bivši borci društvena grupacija koja poseduje visok stepen i kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira, upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži. Želimo ovim radom ojačati sliku bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica.

Nameravamo da 5. aprila 2019. godine učestvujemo na komemoraciji stradalima u NATO bombardovanju u Aleksincu, poklonimo se žrtvama i položimo cveće na spomen-obeležju stradalim građanima i građankama Aleksinca.

Verujemo da zajedničke akcije bivših neprijatelja usmerene ka obeležavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava, doprinose izgradnji poverenja, razgradnji uspostavljenih slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja. Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH: u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/ BosanskomNovom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjici; u Srbiji: u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca; te u Hrvatskoj: u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina. 

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju


# Aleksinac NATO bombardovanje komemoracija
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima