Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bivši ratnici iz BiH, Hrvatske i Srbije odali poštu nastradalima u Nišu i Aleksincu

rss

06.04.2019. Večernje novosti

Iako su devedesetih godina ratovali na suprotnim stranama i gledali se preko nišana, ratni veterani iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije danas se zalažu za mir, ostavljajući ratne godine i mržnju iza sebe. Polaganjem venaca, oni su u četvrtak i petak zajedno odali poštu najpre nastradalim Nišlijama, a zatim i građanima Aleksinca. Ratni veterani veruju da zajedničke akcije iskazivanje pošte svim žrtavama doprinose izgradnji poverenja i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja.

Foto: Večernje novosti

Aleksinčani se svakog 5. aprila sećaju NATO projektila koji su 1999. pogodili dve centralne gradske ulice i stradanja 11 civila. Grupa ratnih veterana prisustvovala je u petak komemoraciji, poklonila se žrtvama i položila cveće na spomen-obeležje.

- Nikada nisam verovao da će doći do rata, ali kada je on počeo, to je učinilo svoje. Kada je rat završen, nisam verovao da ćemo zajedno moći sesti, zajedno piti, jer je politika radila svoje - kaže Hamdija Karić iz Viteza, u Federaciji BiH.

On kaže da su preko Centra za nenasilnu akciju, koji ujedinjuje ratne veterane iz regiona, uradili ono što nijedan političar sa Balkana dosad nije uspeo.

- Seli smo za sto. Bilo je tu u početku nekih nedoumica, ali smo iz dana u dan sticali poverenje jedni u druge. Vidite, danas smo tu, Srbi, Hrvati i Muslimani, i mi smo danas jednostavno braća. Ovim putem želim da pošaljem poruku političarima da mi hoćemo i možemo zajedno - rekao je Karić.


# Aleksinac NATO veterani bombardovanje nato bombardovanje
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima