Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Учешће неформалне групе ратних ветерана - мировних активиста из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине на комеморацији у Алексинцу

rss

02.04.2019.

Мировна организација Центар за ненасилну акцију, са канцеларијама у Сарајеву и Београду, од 2008. године организује посете групе ратних ветерана из Србије, Хрватске и БиХ местима страдања цивила и војника током посљедњег рата.

Фото: архива

Овај пут у сарадњи са нашим пријатељима и сарадницима из Удружења ратних војних инвалида Града Ниша и Хуманитарне организације „Градитељи мира“ из Крушевца, намеравамо посетити град Алексинац. Овом идејом желимо показати да су бивши борци друштвена групација која поседује висок степен и кредибилитета и потенцијала за рад на пољу изградње мира, управо зато што су непосредно, често на веома суров начин, искусили рат на сопственој кожи. Желимо овим радом ојачати слику бивших бораца као градитеља мира који је потреба огромне већине људи на овим просторима, па тако и огромне већине ветерана и њихових породица.

Намеравамо да 5. априла 2019. године учествујемо на комеморацији страдалима у НАТО бомбардовању у Алексинцу, поклонимо се жртвама и положимо цвеће на спомен-обележју страдалим грађанима и грађанкама Алексинца.

Верујемо да заједничке акције бивших непријатеља усмерене ка обележавању страдања и исказивању поштовања спрам свих жртава, доприносе изградњи поверења, разградњи успостављених слика непријатеља у нашим друштвима и шаљу симболичну, али снажну поруку помирења. Ветерани из региона у организацији Центра за ненасилну акцију до сада су присуствовали комеморацијама у БиХ: у Горњем Вакуфу, на Коти 715 код Завидовића, Стогу код Возуће, Новом Граду/ БосанскомНовом, Санском Мосту (Храстова Главица), Сијековцу код Брода, Лаништима код Брчког, Трусини код Коњици; у Србији: у Грделичкој клисури код Лесковца, Варварину код Крушевца; те у Хрватској: у Пакрацу, Вариводама и Гошићу код Книна. 

Мировна организација Центар за ненасилну акцију

Коментара: 0


# Алексинац НАТО бомбардовање комеморација
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима