Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

20. Tradicionalni prolećni maraton "Pozdrav proleću"

rss

17.03.2018. Nataša Stanković

PSK "Brđanka" 18.3.2018. organizuje 20 Tradicionalni prolećni maraton "Pozdrav proleću" od Aleksinca do Bovanskog jezera i Sokobanje.

20. Tradicionalni prolećni maraton "Pozdrav proleću"

Akcija se otvara u nedelju 18.3. 2018. u 7 sati i 30 min. ispred Doma kulture.

Planinarima i zainteresovanim građanima će biti dostupne tri staze: od 16km, sa visinskom razlikom od oko 400m, od 28 km sa visinskom razlikom od oko 1000m i 35km sa visinskom razlikom od 1000m.

Svake godine se dodaju nove staze, da bi maraton bio što zanimljiviji i planinarima pružio priliku da vide nove predele naše opštine.

Staze kreću od Aleksinca, preko Vakupa, crkve Svete Trojice, pa do Oble glave. Od šumarske kućice na Obloj glavi se odvaja najkraća staza, koja dalje vodi do Bovna i završava se na Bovanskom jezeru. Tu će planinare čekati organizovani prevoz do vodopada Ripaljka u Sokobanji.

Srednja i najduža staza idu dalje preko Čardaka i Prisada do obronaka Ozrena. Od Jovanovog kamena se odvaja najduža staza, koja preko Ozrenskih livada vodi do vodopada Ripaljke, gde se akcija završava.

Srednja staza ide pored manastira Jermenčić i završava se kod vodopada. Kod vodopada je organizovan zajednički besplatni ručak, podela zahvalnica i drženje uz muziku.

Završetak akcije se očekuje u 18h, kada je organizovan povratak u Aleksinac.

Planinarima će na stazi, za pomoć svake vrste, biti na raspolaganju planinari PSK "Brđanka", adekvatno logistički opremljeni.

Proteklih godina je broj planinara na ovoj akciji bio sve veći, da bi prošle godine preko 500 učesnika i 25 planinarskih društava iz naše zemlje i regiona.

Molimo zainteresovane građane da na akciju krenu u adekvatnoj odeći i obući (cipele), sa dovoljno vode i energenata i poštuju osnovne principe planinarenja, kao i upustva naših vodiča.

Pozivano nše sugrađane, pre svega mlade, da nam se prikljuce u što većem broju, provedu jedan dan u prirodi i obiđu manje dostupne predele naše opštine.

Zainteresovani treba da se jave Goranu na 0641198348.


# prevoz planinari Brđanka PSD
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima