Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zvuci violine i klavira u Aleksincu

rss

17.01.2013.

U petak, 18. januara, u organizaciji Centra za kulturu i umetnost, a pod pokroviteljstvom Opštine Aleksinac biće održan koncert violine i klavira, u izvođenju dva mlada umetnika Senke Simonović i Stefana Rakića.

Zvuci violine i klavira u Aleksincu
Koncert počinje u 20 časova, u Velikoj sali CKU. Ulaz je slobodan.

Program:

G. Tartini: Sonata za violinu i klavir  “Didone Abbandonata”
- Andante
- Allegro
- Largo

J. S. Bach: Sonata za violinu g moll BWV 1001

- Adagio
- Presto
- Allegro non troppoo

Ludwig van Beethoven: Sonata za violinu i klavir, Op.12, No. 1

- Allegro con brio
- Andante con moto
- Allegro

Pablo de Sarasate: Romaza Andaluza, Op. 22, No.1

Nastupaju: Senka Simonović, klavir i Stefan Rakić, violina

Senka Simonović - klavir

Rođena je 16. juna 1984. godine u Kruševcu. Nižu i srednju muziku školu završila je u Nišu, u klasi profesora Borivoja Mladenovića. Diplomirala je 2002. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Svetlane Bogino.

Usavršavala se dve godine u Parizu, u klasi profesora Eugena Inđica. Trenutno je student akademskih specijalistickih studija na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi profesora Aleksandra Serdara.

Tokom školovanja učestvovala je na brojnim takmičenjima na kojima je postizala zapažene rezultate, kako solististički tako i u klavirskom duu. Trebalo bi izdvojiti i nagradu na EPTA konkursu „Scriabin & Bartok“ u Beogradu 2005.godine.

Nastupala je na koncertima u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Nemačkoj i Francuskoj. Tokom 2008. godine bila je učesnik Nacionalne koncertne sezone kada je ostvarila niz koncerata po raznim gradovima Srbije, solistički, kao i nastupajuci sa klarinetistom Milošem Mihajlovićem i flautiskinjim Anđelom Bratić.

Usavršavala se na majstorskim kursevima eminentnih profesora i pijanista kao što su Mihail Voskresenski, Konstantin Bogino, Karl Ponten, Vladimir Ogarkov, Vladimir Krajnjev, Pascal Godart, Dmitri Aleksejev, Felix Gotlieb, Vladimir Počekin...

Od 2008. zaposlena je kao umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente Fakulteta umetnosti u Nišu.


Stefan Rakić – violina

Rođen u Aleksincu 1989. godine, gde započinje svoje muzičko obrazovanje. Kao jedini zainteresovani učenik za violinu, otvara odsek u nižoj Muzičkoj školi „Vladimir Đorđević“ u klasi prof. Branislave Petrović - Marković. Po završetku Srednje muzičke škole, upisuje se na Fakultet umetnosti u Nišu.

Sa kamernim orkestrom „Concertante“ FU, nastupa u Srbiji i inostranstvu: Grčka – 13. Međunarodni festival horova i orkestara (2009.); Italija – Festivali “La Mortella” - Iskija, po pozivu Fondacije Vilijem Volton i Sorento (2010.); Niš - Naissus guitar festival (2011.); Rusija - 5. Euroorkestar festival– Žukovskij (Dvorac Kulture), kao jedini predstavnik Srbije (2012.); Niš – Nimus 2012, pod dirigentskom palicom prof. Milene Injac.

Član je Omladinske filharmonije grada Niša “Naissus”, sa kojom na internacionalnom muzičkom festivalu "Young 2012 Prague", osvoja zlatnu medalju.

Sa istim orkestrom nastupao je i u Italiji: na 13. festivalu omladinskih filharmonija u Firenci, kao jedini predstavnik Srbije (2011.), letnjem festivalu u Rimu “Estate musicale Romana”, u bazilici St. Paolo u centru italijanske prestonice i mestu Genzano, nedaleko od Rima (2012.).

Od januara 2012. godine, član je nemačkog Omladinskog simfonijskog orkestra “Jugend – Sinfonie – Orchester Buxtehude”;

Sa Simfonijskim orkestrom FU nastupa širom zemlje. Sarađuje i sa Niškim simfonijskim orkestrom, gde je angažovan kao honorarni izvođač.

Podstaknut željom za novim i hrabrim muzičkim interpretacijama, Argentinskom muzikom (Tangom), sa svojim kolegama, osniva kamerni sastav Čao-Čao i ostvaruje niz zapaženih nastupa.

Sa kamernim triom „Creativo“, koji pored njega čine Vladica Tranić – sopran i Milkica Radovanović – klavir, svoju želju i ljubav prema kamernoj muzici ispoljava ne samo kroz obaveze na fakultetu, vec i brojne nastupe i celovečernje koncerte u Nišu i mnogim gradovima Srbije: Negotin, Aleksinac, Vrnjačka Banja, Paraćin, Kruševac, Novi Pazar; svojim nastupom otvaraju i 55. festival muzičih škola u Knjaževcu.

Stefan Rakić student je 4. godine Osnovnih Akademskih studija na Fakultetu umetnosti u Nišu, Univerziteta u Nišu, u klasi doc. mr Mine Mendeslon. U periodu od 2010 - 2012. godine obavlja funkciju predsednika Studentskog parlamenta Fakulteta umetnosti u Nišu.


# festival Grčka Vrnjačka Banja Fakultet umetnosti Vladimir Đorđević Novi Pazar
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima