Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mešoviti hor Šumatovac nastupio u Solunu

rss

15.05.2019.

Aleksinački mešoviti hor Šumatovac upravo se vratio sa Svetskog festivala mjuzikla i filmske muzike u Solunu, koji je održan u prepunoj velikoj svečanoj sali Aristotelovog univerziteta.

Mešoviti hor Šumatovac nastupio u Solunu

Izvodio je sasvim drugačiji repertoar od onog na koji je navikao publiku. Bilo je tu kompozicja iz mjuzikla, filmova i pop balada, „Seasons of loveˮ iz mjuzikla „Rent", „Smoke gets in your eyesˮ iz mjuzikla „Robertaˮ, „If I were a rich manˮ, iz mjuzikla „Fiddler on the Roofˮ, „Đelem, đelemˮ, inspirisan čuvenim domaćim filmom Skupljači perja, a posebno su ponosni na izvedbu rok balade „Bohemian Rhapsodyˮ,  pod dirigentskim vođstvom Marije Zovko, iz Niša, uz klavirsku podršku Hristine Lazarević, takođe iz Niša, nastavnika muzičke škole Vladimir Đorđević u Aleksincu. Dobio je zlatnu maslinu, koja će se pridružiti brojnim trofejima i nagradama sa festivala. 

Prezadovoljni su svojim nastupom i reakcijom muzički negovane horske publike, koja razume ono što čuje, kao i nastupom na Rimskom forumu, antičkom amfiteatru u srcu grada, gde su se na otvaranju festivala predstavili srpskim narodnim pesmama, noseći zastavu hora Šumatovac iz 1887.godine. 

Bilo je mnogo učesnika, program je bio bogat i raznolik, što je dalo poseban pečat festivalu. Šumatovac je bio u nepotpunom sastavu, jer zbog poslovnih obaveza neki pevači nisu mogli da krenu na festival.

Posle glavne večeri festivala obradovali su nas trubačima, i proveli smo divno veče grčke muzike. Bilo je lepo upoznati druge horove, druziti se sa njima, razmenjivati note i iskustva i videti istinsku ljubav prema muzici i pevanju. Između ostalih posebno se isticao simpatičan hor iz Jordana. 

Prezadovoljni smo organizacijom festivala. Zahvaljujći divnom domaćinu Efi, organizatoru festivala, dobili smo jednodnevnu turističku turu po Solunu. Jedan dan u Solunu možda nije dovoljan da osetite njegov duh i upoznate se sa njegovim lepotama, ali zahvaljujući Efi, koja se pokazala kao odličan vodič, obišli smo najvažnije znamenitosti Soluna. Prošetali smo glavnim trgom Aristotelous, kojim dominira statua Aristotela, videli spomenik čuvenom Aleksandru Velikom Makedonskom, Galerijusov slavoluk, boemsku četvrt Ladadika, kao i Ano Poli, stari deo grada sa najlepšim panoramskim pogledom na zaliv koji se nalazi se na UNESKO listi kulturne baštine. 

Obradovala nas je poseta crkvi Svetog Dimitrija Solunskog, zaštitnika grada. U njoj se čuvaju mošti ovog sveca čudotvorca koji je rođen u Solunu a upokojio se u Sirmiumu, odnosno našoj Sremskoj Mitrovici koja nosi ime po njemu i koja ga takođe slavi kao svog zaštitnika.

Posebno nas je oplemenila poseta srpskom groblju na Zejtinliku, gde smo imali čast da upoznamo čika Đorđa, čuvara groblja, koji nam je sa puno ljubavi pričao o junacima srpske vojske. Mi smo njemu zahvalili pesmama "Tebe pojem", "Tamo daleko", "Ovo je Srbija" i drugim, što ga je ganulo i pomalo rastužilo. 

Ne možemo, a da ne pomenemo zasluge čuvenog arhitekte, gospodina Budimira Hristodula, rodom iz Aleksinca. Osim što se borio kao jedan od 1.300 kaplara, on je bio i glavni neimar prilikom gradnje Zejtinlika, a posebno je zanimljiv podatak da je on lično bio zaslužan da se na ovo groblje donesu sadnice čempresa iz srpskog manastira Hilandar, na Svetoj Gori, koje su tako sađene da simbolično predstavljaju stražu svima onima koji su svoje živote dali za otadžbinu. Među imenima poginulih srpskih boraca pronašli smo puno iz Aleksinca i okoline, a neki od nas pronašli su i svoje pretke. 

Celokupan utisak je odličan, nezaboravno horsko putovanje!

Komentara: 3


# Šumatovac škole festival Šumatovac hor Vladimir Đorđević Solunski front
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+) (-)

  Biljana 15.05.2019.
  Molim Vas da kada objavljujete novosti vodite racuna o fotografijama koje objavljujete postavili ste fotografiju drugog hora ???
  S postovanjem

 • (+2) (-2)

  petrovic 15.05.2019.
  Molim Vas da izmenite prvu fotografiju, stavili ste fotografiju nekog drugog hora

  S postovanjem

 • (+) (-)

  Branka, Aleksinac 15.05.2019.
  Mozda je pogresna slika slucajno ubacena,to je Pevnica hori lepe haljine imaju,gledala uzivo. pozdrav za plave dame!!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima