Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Звуци виолине и клавира у Алексинцу

rss

17.01.2013.

У петак, 18. јануара, у организацији Центра за културу и уметност, а под покровитељством Општине Алексинац биће одржан концерт виолине и клавира, у извођењу два млада уметника Сенке Симоновић и Стефана Ракића.

Звуци виолине и клавира у Алексинцу
Концерт почиње у 20 часова, у Великој сали ЦКУ. Улаз је слободан.

Програм:

G. Tartini: Соната за виолину и клавир  “Didone Abbandonata”
- Andante
- Allegro
- Largo

J. S. Bach: Соната за виолину g moll BWV 1001

- Adagio
- Presto
- Allegro non troppoо

Ludwig van Beethoven: Соната за виолину и клавир, Op.12, No. 1

- Allegro con brio
- Andante con moto
- Allegro

Pablo de Sarasate: Romaza Andaluza, Op. 22, No.1

Наступају: Сенка Симоновић, клавир и Стефан Ракић, виолина

Сенка Симоновић - клавир

Рођена је 16. јуна 1984. године у Крушевцу. Нижу и средњу музику школу завршила је у Нишу, у класи професора Боривоја Младеновића. Дипломирала је 2002. године на Академији уметности у Новом Саду, у класи професорке Светлане Богино.

Усавршавала се две године у Паризу, у класи професора Еугена Инђица. Тренутно је студент академских специјалистицких студија на Факултету уметности у Нишу у класи професора Александра Сердара.

Током школовања учествовала је на бројним такмичењима на којима је постизала запажене резултате, како солистистички тако и у клавирском дуу. Требало би издвојити и награду на ЕПТА конкурсу „Scriabin & Bartok“ у Београду 2005.године.

Наступала је на концертима у Србији, Црној Гори, Италији, Немачкој и Француској. Током 2008. године била је учесник Националне концертне сезоне када је остварила низ концерата по разним градовима Србије, солистички, као и наступајуци са кларинетистом Милошем Михајловићем и флаутискињим Анђелом Братић.

Усавршавала се на мајсторским курсевима еминентних професора и пијаниста као што су Михаил Воскресенски, Константин Богино, Карл Понтен, Владимир Огарков, Владимир Крајњев, Пасцал Годарт, Дмитри Алексејев, Фелиx Готлиеб, Владимир Почекин...

Од 2008. запослена је као уметнички сарадник на Катедри за гудачке инструменте Факултета уметности у Нишу.


Стефан Ракић – виолина

Рођен у Алексинцу 1989. године, где започиње своје музичко образовање. Као једини заинтересовани ученик за виолину, отвара одсек у нижој Музичкој школи „Владимир Ђорђевић“ у класи проф. Браниславе Петровић - Марковић. По завршетку Средње музичке школе, уписује се на Факултет уметности у Нишу.

Са камерним оркестром „Concertante“ ФУ, наступа у Србији и иностранству: Грчка – 13. Међународни фестивал хорова и оркестара (2009.); Италија – Фестивали “La Mortella” - Искија, по позиву Фондације Вилијем Волтон и Соренто (2010.); Ниш - Naissus guitar festival (2011.); Русија - 5. Еурооркестар фестивал– Жуковскиј (Дворац Културе), као једини представник Србије (2012.); Ниш – Нимус 2012, под диригентском палицом проф. Милене Ињац.

Члан је Омладинске филхармоније града Ниша “Naissus”, са којом на интернационалном музичком фестивалу "Young 2012 Prague", освоја златну медаљу.

Са истим оркестром наступао је и у Италији: на 13. фестивалу омладинских филхармонија у Фиренци, као једини представник Србије (2011.), летњем фестивалу у Риму “Estate musicale Romana”, у базилици Ст. Паоло у центру италијанске престонице и месту Гензано, недалеко од Рима (2012.).

Од јануара 2012. године, члан је немачког Омладинског симфонијског оркестра “Jugend – Sinfonie – Orchester Buxtehude”;

Са Симфонијским оркестром ФУ наступа широм земље. Сарађује и са Нишким симфонијским оркестром, где је ангажован као хонорарни извођач.

Подстакнут жељом за новим и храбрим музичким интерпретацијама, Аргентинском музиком (Тангом), са својим колегама, оснива камерни састав Чао-Чао и остварује низ запажених наступа.

Са камерним триом „Creativo“, који поред њега чине Владица Транић – сопран и Милкица Радовановић – клавир, своју жељу и љубав према камерној музици испољава не само кроз обавезе на факултету, вец и бројне наступе и целовечерње концерте у Нишу и многим градовима Србије: Неготин, Алексинац, Врњачка Бања, Параћин, Крушевац, Нови Пазар; својим наступом отварају и 55. фестивал музичих школа у Књажевцу.

Стефан Ракић студент је 4. године Основних Академских студија на Факултету уметности у Нишу, Универзитета у Нишу, у класи доц. мр Мине Мендеслон. У периоду од 2010 - 2012. године обавља функцију председника Студентског парламента Факултета уметности у Нишу.

Коментара: 0


# фестивал Грчка Врњачка Бања Факултет уметности Владимир Ђорђевић Нови Пазар
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима