Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zoja Karanović prva dobitnica nagrade Tihomir Đorđević

rss

11.03.2019. Dnevnik

Prva dobitnica novoustanovljene nagrade “Tihomir Đorđević” Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu, u povodu 150. godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih srpskih etnologa, folklorista i istoričara kulture, je dr Zoja Karanović, redovna profesorka u penziji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Zoja Karanović prva dobitnica nagrade Tihomir Đorđević

Odluku o nagradi koja će se dodeljivati za izuzetan naučni i istraživački doprinos u oblastima etnologije, folkloristike i filologije, kojima se i Đorđević bavio, jednoglasno su doneli profesorka Danijela Popović Nikolić, profesor Goran Maksimović i doktor Dragan Aleksić.

Osnovna polja istraživanja dr Zoje Karanović su srpska i jugoslovenske književnosti, etnologija, folklor – narodna poezija, priča i pripovedanje, srpska i slovenske kulture, mit i mitologija, istorija kulture, antropologija. Zoja Karanović je četrdeset godina bila profesor Filozofskog fakulteta Univerzteta u Novom Sadu, a uz to i profesor-predavač na Katedri Univerziteta u Delhiju (Indija), gostujući profesor na svetski priznatoj Katedri za estonski i uporedni folklor Univeriteta u čuvenom gradu semiologije Tartuu (Estonija). Brojne stipendije kojima su je darivale naučne fondacije, omogućile su joj specijalizacije svoje struke – srpskog i uporednog folklora – u Indiji (1979–1980; 2000), u SAD-u na Univerzitetu Jel (198 –1981) i Univerzitetu Mičigen (1989–1990). Objavila je dosad 22 knjige.

Od svog prvog objavljenog rada, 1976. sa ukupno 210 radova i studija, uz 6 publikovanih radova-građe s terenskih istraživanja terena Šajkaške, Timoka i Indije, s prevedenim pesmama tamilske klasične poezije Sri Lanke, zasnovanim na narodnoj tradiciji, prevodima relevantnih studija iz oblasti folkloristike prof. Zoja Karanović je u mnogima od njih potpuno ispravno našla uporišni oslonac na radovima i stavovima Tihomira Đorđevića, navedeno je u obrazloženju nagrade.

Kako se dalje navodi, radovima i terenskim istraživanjima profesorka Karanović, trebalo bi reći i naučnik svetskog renomea, stameno je prokrčila put kroz tradicinalnu srpsku kulturu; čak na osnovi savremenih terenskih istraživanja arheološki je nalazila pradavne slovenske i srpske obrasce narodnog života i simbole ponašanja. Takav naučni doprinos srpskoj folkloristici, a uvek u komparativnom viđenju, zapažen je u svetskoj nauci, koja je uvek pozitivno reagovala na naučne rezultate naše naučnice.

Primajući ovu nagradu Zoja Karanović je ukazala da je prikupljajući građu, terensku i arhivsku, proučavajući literaturu Tihomir Đorđević čitav svoj život utemeljio u srpsku kulturu, a njegova svestranost u pristupu trebalo bi da je za ugled svima. Zahvaljujući se utemeljivačima ove nagrade ona je izrazila nadu da će je u budućnosti dobiti i neki od njenih đaka.

N. Popov - Izvor

Komentara: 0


# Tihomir Đorđević Centar za kulturu i umetnost Dragan Aleksić nagrada Novi Sad Zoja Karanović
@cekulaleksinac @


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima