Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zakasnela rehabilitacija srpskog pesnika

rss

02.07.2015. D. Ostojić

Dragiša Marković, po mnogima nezvanični doktor svetske filozofije, ovih dana doživljava svoju rehabilitaciju na srpskoj, a pre svega aleksinačkoj sceni.

Zakasnela rehabilitacija srpskog pesnika

Nakon godine u kojoj je objavio dve knjige, Dragiša Marković dobija i zvanično priznanje za Dan opštine Aleksinac, za doprinos u razvoju kulture.

Dragiša je, definitivno, kontroverzna ličnost, koja srpsku javnost poluti na dva nejednaka dela. Za jedne je on književnik koji zaslužuje priznanje Udruženja književnika Srbije, a za druge je on stvaralac hiperprodukcije među pesmama i pričama.

"Mene mogu voleti i nevoleti, ali priznanja i stvaralaštvo o meni dovoljno govore. Članstvo u Udruženju književnika Srbije su mi izglasali, lično akademici Matija Bećković i Dobrica Ćosić. Pesme su mi komponovali vodeći srpski kompozitori Dr Marina Gavrilović, dr Marko Aleksić, Jovica Gavrilović, Marko Marković, zatim prof. Bratić. Znam da ima puno onih koji bi da me ospore, ali moja dela i knjige ostaju." ističe dr Dragiša Marković, doktorand svetske književnosti.

Njegov start u svetu književnosti i profesure vezuje se za Aleksinac.

"U Aleksincu sam radio jedan divan posao, posao koji najviše volim. Bio sam profesor u Pedagoškoj akademiji. Dolaskom socijalista bivam proteran. Proterali su me u Vukanju. Bio je to politički progon jer sam zastupao demokratske i proevropske vrednosti, još davnih devedesetih. Nakon toga moj linč nastavljaju dosovci, hteli su da me smene, i nakon 4 godine direktorske funkcije bivam smenjen, takođe iz političkih razloga. U istoriji žitkovačke škole biću ubeležen kao najbolji i najuspešniji direktor. Danas naprednjaci žele da me rehabilituju, na čemu sam im zahvalan, ali bojim se da je rehabilitacija zakasnela. Ja sam od skora građanin Niša, jer se oseća izneverenim od strane pojedinih struktura u Aleksincu. Nastavljam da stvaram, i u narednih nekoliko meseci očekujte moja nova, kapitalna dela. Ne bih otkrivao o čemu se radi, osim da radim svakodnevno, naporno do kasno u noć." ističe profesor Marković.

Komentara: 3


# Dragiša Marković književnost Dobrica Ćosić Marina Gavrilović škole Marko Aleksić nagrada dan opštine Jovica Gavrilović Marko Marković
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+11) (-2)

  Neradnik 02.07.2015.
  Dobro bi bilo kad bi malo radio i u skoli. A ne da budes Youtube zvezda po glupostima na casovima.

 • (+7) (-2)

  čitač 03.07.2015.
  pa sad, ako je pisac ovih redova pročitao neku od Dragišinih knjiga, pa na osnovu toga napisao tekst...onda kuku si ga nama. Računam da nije, pogotovu ovu poslednju o svecima i svetiteljima....Al važno da je on dobio nagradu opštine, valjda zbog predanog rada u školi i ponašanja dostojnog jednog prosvetnog radnika i hvaljenog intelektualca...kukavna li si Srbijo kad ti ovakvi i njemu slični kroje kulturu

 • (+12) (-0)

  Boban 03.07.2015.
  Socijalisti ga iz Pedagoške proterali u Gimnaziju gde je meni predavao u prvoj godini. U to vreme ponašao se kao da je član Jogi letača. Ako ima parada Jogi letača on bi mogao da je predvodi.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima