Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

„Sa đavolom na ti“- predstavljena knjiga satire Dragutina Minića Karla

rss

05.02.2020. Tekst i foto: Boža Marković

Pre par dana u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost u Aleksincu predstavljena je knjiga satire Dragutina Minića Karla, trenutno jednog od najvećih satiričara Srbije. Radi se o stvaraocu koji je u svojoj knjizi 38 satiričnih priča pod nazivom „Sa đavolom na ti“ predstavio svoje najlepše i najjače satirične priče.

„Sa đavolom na ti“- predstavljena knjiga satire Dragutina Minića Karla

Dragutin Minić Karlo je dosta dugo prisutan na sceni srpske satire, ali i danas zahvaljujući svom predanom radu. Po struci je novinar, sada u penziji, ali satira, kolumna i slično su i dalje njegova preokupacija. Inače, on je čovek sa ušća Rasine u Zapadnu Moravu, tj. Kruševljanin, gde je počeo tomsojerski svoje detinjstvo. Od lokalnog lista „Pobeda“ do „Ošišanog ježa“, predsednika Sekcije satiričara u Udruženju književnika Srbije, urednika „Radio TV revije“,  urednika „Satirikona“ i kolumniste „Politike“, autora više od 10 knjiga, jer ih je 2012. imao 14, stigao je i do značajnih priznanja u inostranstvu- u Bugarskoj nagrada „Aleko“, u Engleskoj i Vašingtonu, ali u Aleksinac. Predstavljen u programu koga je vodila Marina Biorac i prisutnih Aleksandra Čotrića, mladog i perspektivnog aforističara i Nikole Vučetića, takođe aforističara.

Čuli smo mnogo toga od samog Dragutina Minića Karla, ali i od onih koji su govorili o njemu i čitali njegove izabrane satire, kako one objavljene tako i neke koje on sada piše i odgovor su na naš društveni trenutak, ali i na događanja u Crnoj Gori. Znači u njegovim satirama je glavni junak čovek, kao kod Čehova i životne situacije, s tim da se čitaocu ostavlja mogućnost da izvede zaključke, kako je završavajući svoj pogled na rad Karla istakao Aleksandar Čotrić, ali i da se radi o esejisti, žurnalisti, novinaru, kozeru, koji uvek u svjim radovima daje poruku i pouku čitaocu.

Upoznali smo zaista čoveka koji je trenutno u vrhu srpske satire, koga smo imali priliku da čujemo neposredno. Zaista retka prilika da upoznamo još jednog vrsnog satiričara i stvaraoca, na žalost onih koji ni ovog puta nisu bili u sali, sa ili bez opravdanja.

Nakon toga prisutni su ostali uskraćeni za odgovor na pitanje iz publike zašto u „Politici“ nema više satirične rubrike, jer je Karlo rekao da je sada u penziji, a Čotrić je dopunio u istom stilu. Međutim, nije izostalo potpisivanje knjige i razgovor sa malobrojnim prisutnim u publici i fotografisanje.


# Boža Marković - Nesvrćanin Centar za kulturu i umetnost Dragutin Minić Karlo Aleksandar Čotrić Marina Biorac
@cekulaleksinac @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima