Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U Aleksincu jedinstvena izložba aforizama na plakatima

rss

09.06.2013. Žikišon Blog

U Aleksincu je u subotu, 8. juna održan Drugi balkanski festival humora i satire „Južnjačka uteha“, na kojem su učestvovali pisci ovog žanra iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i Bugarske.

U Aleksincu jedinstvena izložba aforizama na plakatima

Prvi Festival održan je prošle godine u Nišu, a odluka pokretača je da postane tradicionalan i da se i ubuduće organizuje u Aleksincu.

Otvarajući Festival, kojeg su zajednički organizovali Centar za kulturu i umetnost iz Aleksinca i Sekcija satiričara Udruženja književnika Srbije, satiričar Aleksandar Čotrić je istakao da su se u Aleksincu, „koji se nalazi na sredokraći između Beograda, Skoplja i Sofije“, okupili autori koji predstavljaju „Balkansku ligu šampiona humora i satire, u kojoj su svi pobednici, a na najvećem dobitku je publika“.

Nagrada „Ekselencija satire“, najboljem stranom satiričaru, koju dodeljuju Udruženje književnika Srbije i Fond „Radoje Domanović“ uručena je u Jordanu Popovu iz Sofije, piscu i zameniku glavnog urednika humorističko-satiričnog nedeljnika „Stršel“.

Zahvaljujući na priznanju, Jordan Popov je istakao da „humor i satira predstavljaju deo nacionalne kulture balkanskih naroda i da je to vrednost koju unosimo u Evropsku uniju, i po čemu ćemo biti osobeni i prepoznatljivi“.

Velika plaketa Udruženja književnika Srbije, „za poseban doprinos balkanskom humoru i satiri“, pripala je rumunskom piscu Valeriuu Butuleskuu iz grada Petrošani, čije su knjige aforizama objavljene u dvadestak zemalja sveta i koji je priredio i preveo na rumunski jezik Antologiju srpskog aforizma.

 

Tokom trajanja Festivala, u biblioteci „Vuk Karadžić“ predstavljene su antologije i zbornici prisutnih autora, među kojima i „Antologija balkanskog aforizma“, Vasila Tolevskog, priređena u Makedoniji; „Antologija srpskog humora“, Ganča Savova i „Antologija svetske satirične priče“, Jordana Popova, objavljene u Bugarskoj“; „Antologija srpskog aforizma za decu – Razdeljak“ i zbornik aforizama o sportu „Dribling duha“ Aleksandra Čotrića; „Zbornik aforizama eks Jugoslavije“, Slavomira Vasića i Ivana Matejevića i Antologija crnogorskog aforizma, Save Martinovića.

U holu Centra za kulturu i umetnost otvorena je izložba tridesetak plakata mladog aleksinačkog umetnička Marka Miladinovića, čiji su motiv aforizmi balkanskih autora i duhovita, vizuelna rešenja njihovih poruka. Po rečima aforističara iz pet balkanskih zemalja, ovo je „prva izložba u svetu aforizama na plakatima“, koja će moći se pogleda i narednih deset dana.

„Opkoljeni smo Evropskom unijom. Ali Srbin se ne predaje.“ (Dragutin Minić Karlo); „Hitna pomoć je zakasnila akademskih petnaest minuta.“ (Savo Martinović); „Osnovao sam svoju stranku. Zašto da poklanjam svoj glas drugima?!“ (Vitomir Teofilović); „Daćemo mi vama demokratiju!“ (Aleksandar Čotrić); „Rat je prvi počeo.“ (Aleksandar Baljak)… Ovo su neki od aforizama koji su Miladinoviću poslužili kao inspiracija za zanimljiva likovna i grafička rešenja.

 

Na centralnoj večeri humora i satire u velikoj sali gradskog Doma kulture, učestvovali su Aleksandar Baljak, Dragutin Minić Karlo, Vitomir Teofilović, Aleksandar Čotrić, Bojan Ljubenović i Slobodan Simić iz Beograda, Srđan Dinčić iz Sremske Mitrovice, Ivko Mihajlović iz Kruševca, Ivan Matejević i Slavomir Vasić iz Aleksinca, Savo Martinović iz Crne Gore, Gančo Savov, Mihail Vešim i Jordan Popov iz Bugarske, Vasil Tolevski iz Makedonije i Valeriu Butulesku iz Rumunije. Oni su govorili svoje aforizme, priče, ili, poput Dinčića, predstavili delove iz stend ap komedija.

Da se program izuzetno dopao brojnoj aleksinačkoj publici, potvrđuju i reči književnice Slobodanke Živković, koja je bila među prisutnima:

„Večeras smo se sami sebi više dopadali, jer se u Aleksincu ponovo rodio smeh, dobre želje i lepe namere, zahvaljujući našim dragim gostima, učesnicima Balkanskog festivala humora i satire ‘Južnjačka uteha’“.


# Centar za kulturu i umetnost Slavomir Vasić festival izložba Dragutin Minić Karlo Aleksandar Baljak Bojan Ljubenović Aleksandar Čotrić Južnjačka uteha Ivan Matejević hitna pomoć Vuk Karadžić
@cekulaleksinac @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima