Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

„Са ђаволом на ти“- представљена књига сатире Драгутина Минића Карла

rss

05.02.2020. Текст и фото: Божа Марковић

Пре пар дана у Арт галерији Центра за културу и уметност у Алексинцу представљена је књига сатире Драгутина Минића Карла, тренутно једног од највећих сатиричара Србије. Ради се о ствараоцу који је у својој књизи 38 сатиричних прича под називом „Са ђаволом на ти“ представио своје најлепше и најјаче сатиричне приче.

„Са ђаволом на ти“- представљена књига сатире Драгутина Минића Карла

Драгутин Минић Карло је доста дуго присутан на сцени српске сатире, али и данас захваљујући свом преданом раду. По струци је новинар, сада у пензији, али сатира, колумна и слично су и даље његова преокупација. Иначе, он је човек са ушћа Расине у Западну Мораву, тј. Крушевљанин, где је почео томсојерски своје детињство. Од локалног листа „Победа“ до „Ошишаног јежа“, председника Секције сатиричара у Удружењу књижевника Србије, уредника „Радио ТВ ревије“,  уредника „Сатирикона“ и колумнисте „Политике“, аутора више од 10 књига, јер их је 2012. имао 14, стигао је и до значајних признања у иностранству- у Бугарској награда „Алеко“, у Енглеској и Вашингтону, али у Алексинац. Представљен у програму кога је водила Марина Биорац и присутних Александра Чотрића, младог и перспективног афористичара и Николе Вучетића, такође афористичара.

Чули смо много тога од самог Драгутина Минића Карла, али и од оних који су говорили о њему и читали његове изабране сатире, како оне објављене тако и неке које он сада пише и одговор су на наш друштвени тренутак, али и на догађања у Црној Гори. Значи у његовим сатирама је главни јунак човек, као код Чехова и животне ситуације, с тим да се читаоцу оставља могућност да изведе закључке, како је завршавајући свој поглед на рад Карла истакао Александар Чотрић, али и да се ради о есејисти, журналисти, новинару, козеру, који увек у свјим радовима даје поруку и поуку читаоцу.

Упознали смо заиста човека који је тренутно у врху српске сатире, кога смо имали прилику да чујемо непосредно. Заиста ретка прилика да упознамо још једног врсног сатиричара и ствараоца, на жалост оних који ни овог пута нису били у сали, са или без оправдања.

Након тога присутни су остали ускраћени за одговор на питање из публике зашто у „Политици“ нема више сатиричне рубрике, јер је Карло рекао да је сада у пензији, а Чотрић је допунио у истом стилу. Међутим, није изостало потписивање књиге и разговор са малобројним присутним у публици и фотографисање.

Коментара: 2


# Божа Марковић - Несврћанин Центар за културу и уметност Драгутин Минић Карло Александар Чотрић Марина Биорац
@cekulaleksinac @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+2) (-1)

  Srdjan 06.02.2020.
  ...Александра Чотрића, младог и перспективног афористичара...
  Postovani ,
  gospodin Cotric nikako ne moze biti mlad i perspektivan , sa 54 godine starosti , kao aforisticar, poznat siroj publici preko dve decenije, objavio je knjige aforizama: Daćemo mi vama demokratiju, (dva izdanja), koja je jos davne 1993. proglašena za najbolju knjigu aforizama u Srbiji - nagrada "Radoje Domanović", Udruženja književnika Srbije, i Peta kolona (1997) itd itd...Dakle uz puno uvazavanje Vas kao vrsnog novinara ,oprostite na dobronamernoj ispravci....

 • (+) (-)

  Mare 08.02.2020.
  Srpski aforizam je jedan od najboljih u Evropi, steta sto je taj vid stvaralastva potcenjen.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима