Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Promocija knjige profesora Zorana Stevanovića večeras u javnoj biblioteci u Aleksincu

rss

21.05.2015. Radio Aleksinac

Uoči slave bibliotekara i štampara, Svetog Ćirila i Metodija, koja će biti prigodno obeležena u nedelju i u Javnoj biblioteci „Vuk Karadžić”, danas se održava promocija nove knjiga profesora Zorana Stevanovića „Srpska pravoslavna crkva u aleksinačkom kraju od 1833. do 1918”.

Promocija knjige profesora Zorana Stevanovića večeras u javnoj biblioteci u Aleksincu

Knjiga govori o crkvenoj organizaciji, istorijatu crkve i sveštenstvu koje je služilo u tim hramovima od oslobođenja Srbije od Turaka, pa sve do kraja Prvog svetskog rata. To su, zapravo, tri osnovna stuba na kojima se zasniva Srpska pravoslavna crkva kao institucija – hramovi, parohije i namesništva i sveštenstvo, objašnjava autor Zoran Stevanović.

- Poseban deo knjige govori o Prvom svetskom ratu, odnosno o stradanju naših hramova i sveštenika za vreme bugarske okupacije, od 1915. do 1918. godine, o čemu postoje autentična svedočenja crkvenih velikodostojnika sa ovih prostora, rektora beogradskog Bogoslovskog fakulteta prote Stevana Dimitrijevića i profesora na ovom fakultetu Atanasija Popovića. Oni su preživeli sva ta stradanja i po povratku iz internacije u oktobru 1918. godine došli da obnove crkvenu organizaciju u svom zavičaju. O tome su ostavili autentične spise koje smo pronašli u arhivu aleksinačkog namesništva.

Promocija knjige „Srpska pravoslavna crkva u aleksinačkom kraju od 1883. do 1918. “ počinje u 19 časova u prostorijama biblioteke. To je prvo izdanje Javne biblioteke „Vuk Karadžić“, štampano je u tiražu od 150 primeraka, a za grafičku obradu bila je zadužena štamparija „Medinvest“ iz Niša.

 

Komentara: 0


# Zoran Stevanović SPC knjiga promocija Vuk Karadžić biblioteka Vuk Karadžić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima