Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Промоција књиге професора Зорана Стевановића вечерас у јавној библиотеци у Алексинцу

rss

21.05.2015. Радио Алексинац

Уочи славе библиотекара и штампара, Светог Ћирила и Методија, која ће бити пригодно обележена у недељу и у Јавној библиотеци „Вук Караџић”, данас се одржава промоција нове књига професора Зорана Стевановића „Српска православна црква у алексиначком крају од 1833. до 1918”.

Промоција књиге професора Зорана Стевановића вечерас у јавној библиотеци у Алексинцу

Књига говори о црквеној организацији, историјату цркве и свештенству које је служило у тим храмовима од ослобођења Србије од Турака, па све до краја Првог светског рата. То су, заправо, три основна стуба на којима се заснива Српска православна црква као институција – храмови, парохије и намесништва и свештенство, објашњава аутор Зоран Стевановић.

- Посебан део књиге говори о Првом светском рату, односно о страдању наших храмова и свештеника за време бугарске окупације, од 1915. до 1918. године, о чему постоје аутентична сведочења црквених великодостојника са ових простора, ректора београдског Богословског факултета проте Стевана Димитријевића и професора на овом факултету Атанасија Поповића. Они су преживели сва та страдања и по повратку из интернације у октобру 1918. године дошли да обнове црквену организацију у свом завичају. О томе су оставили аутентичне списе које смо пронашли у архиву алексиначког намесништва.

Промоција књиге „Српска православна црква у алексиначком крају од 1883. до 1918. “ почиње у 19 часова у просторијама библиотеке. То је прво издање Јавне библиотеке „Вук Караџић“, штампано је у тиражу од 150 примерака, а за графичку обраду била је задужена штампарија „Мединвест“ из Ниша.

 


# Зоран Стевановић СПЦ књига промоција Вук Караџић библиотека Вук Караџић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима