Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Skandal na centralnoj proslavi školske slave u Centru "Sava"

rss

06.02.2007. B. Janačković

Svečana Svetosavska akademija, kojom je u subotu uveče u Beogradu obeležena školska slava prosvetara, za oko 300 nastavnika, vaspitača i učenika iz nekoliko gradova u unutrašnjosti Srbije pretvorila se u noćnu moru. Nakon višečasovnog putovanja autobusima po lošem vremenu, dočekala su ih zaključana vrata Centra „Sava“.

Skandal na centralnoj proslavi školske slave u Centru

Ostali pred vratima

Razočaranim članovima delegacija osnovnih i srednjih škola i dečjih ustanova iz Niša, Čačka, Aleksinca, Prokuplja, Trstenika i još nekih gradova, koji su poziv da prisustvuju svetkovini dobili od Ministarstva prosvete, nije ostalo ništa drugo nego da, po savetu obezbeđenja, tok akademije prate na video bimu u hodniku kongresnog centra?!

- Bili smo razočarani i besni jer smo putovali i po 300 kilometara po snegu da bismo nakon toga poljubili zaključana vrata. Poziv iz Ministarstva prosvete za prisustvovanje svečanoj akademiji poslat je školama u četvrtak, a spiskovi sa članovima delegacija dostavljeni su u petak. Delegacije su zavisno od grada i škole imale od jednog do šest, sedam ili 10 članova, ali je dolazak svih najavljen na vreme. No, kada smo dvadesetak minuta pre početka svečane akademije došli pred Centar „Sava“, već je pred vratima bila velika gužva jer obezbeđenje nije puštalo nikoga. Rekli su nam da su gosti počeli da ulaze još od 18 časova, da je ulaz bio slobodan i da su već u 19 časova zatvorena vrata, jer je unutra oko 5.000 ljudi, a kapacitet sale je 3.000 mesta. Rekli su nam i da više niko ne može da uđe jer je tolika gužva da, „u slučaju da nekome pripadne muka, nema šanse da ga iznesu napolje“ - priča jedan od članova delegacije iz Niša, želeći da ostane anoniman.

Prosvetari iz Niša, koji su po snegu putovali više od tri i po sata do Beograda, prošetali su se malo po Centru „Sava“ dok nisu stigli autobusi za povratak, i nakon toga otputovali kući. Prema rečima našeg sagovornika, u delegaciji iz Trstenika, koja je ostala pred vratima, bilo je i učenika.

- Mogli smo i kod kuće da pratimo TV prenos na RTS-u. Zar je bilo nužno da putujemo 230 kilometara od Niša do Beograda da bismo gledali akademiju u hodniku?! Umesto svečano, na dan slave prosvetara osećali smo se jadno i bedno. Dodatno je pitanje koliko je loša organizacija koštala Ministarstvo koje je obezbedilo autobuse. Zakup jednog autobusa nije sigurno ispod 30.000 dinara. Zato je trebalo obezbediti mesta za sve one koji su potvrdili da će prisustvovati svečanosti, a dolaze iz drugih gradova. Ili je to samo još jedna potvrda na to kako prestonica gleda na provinciju - pita se naš sagovornik.

Načelnik obavešten

Načelnik Školske uprave Niša Dragan Gejo kazao je kratko za „Blic“ da je od članova delegacije telefonom obavešten da nisu uspeli da uđu u Centar „Sava“ kada su desetak minuta pre početka došli pred kongresni centar, jer su vrata bila zatvorena, i da će danas imati više informacija.

Ministar se izvinjava

U Ministarstvu prosvete kažu da niko nije mogao da pretpostavi da će vladati takvo interesovanje za Svetosavsku akademiju.

- Mesta nisu bila numerisana, jer karte nisu štampane. Ulaz je bio slobodan, a broj mesta ograničen, pa su mnogi stajali sa strane. Slobodan Vuksanović, ministar prosvete i sporta, na proslavi se izvinio svim gostima koji nisu mogli da uđu u salu. Ministarstvo se ovim putem još jednom izvinjava svima koji nisu mogli da prisustvuju Svetosavskoj akademiji - rekli su juče za „Blic“ u PR službi ovog ministarstva.

 


# skandal proslava škole Dragan Gejo
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima