Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održana promocija knjiga Branislava Jankovića

rss

18.07.2013.

Od autora romana O vukovima i senkama dolazi priča o grehu i spasenju, zemlji i nebu, anđelima i demonima i svecu čije se ime u Srbiji najviše slavi.

Održana promocija knjiga Branislava Jankovića

U četvrtak u 19 č u prostorijama aleksinačke biblioteke održana je promocija knjiga "Suze Svetog Nikole" i "O vukovima i senkama" autora Branislava Jankovića. O knjizi su na promociji osima autora, govorili publicista Vojkan Popović, novinar Vesna Filipović i Dušan Ostojić.

Branislav Janković je rođen u zimu 1969. godine u Nišu. Godinama se bavi novinarstvom. U izdanju Lagune objavio je roman O vukovima i senkama (2011). Suze Svetog Nikole je njegov drugi roman.

„Janković u svojim romanima opisuje sudbine prožete gresima i otkriva puteve iskupljenja, a najviše duševne čistote podario je onima koje u životu najviše žigošu“, rekla je novinarka Vesna Filipović na promociji u Aleksincu.

Knjiga „Suze Svetog Nikole“ je priča o stanovnicima sela Studenac koji su početkom XX veka preživeli velika duševna iskušenja. Roman je napisan u formi dnevnika koji je pisao glavni junak Gmitar Milošević a koji čita Sveti Nikola devedeset godina kasnije i priseća se događaja koje dnevnik opisuje.

Roman prepun mistike i fantazma očuvao je segment realnosti u onoj potrebnoj količini da teg ne pretegne ni na jednu stranu. Ta ravnoteža apsurda i logike, mističnog i realnog, mogućeg i nemogućeg još jedan je od kvaliteta knjige. Janković opisuje svoj narod bespoštedno pravedno, bez želje za ulepšavanjem osobina ili ideološkog šminkanja naših života.


Od autora romana O vukovima i senkama.

Kad se gresi nagomilaju, put ka iskupljenju postaje neizdrživ…

U ratu protiv svojih najvećih strahova, jedan čovek će morati da napiše knjigu plača i hrabrosti. U borbi za njegovu dušu, Sveti Nikola će morati da je pročita.

Negde u Srbiji, na međi dva sveta, samuje mesto zvano Studenac. U njega se, nakon plovidbe beskrajnim morima i krvave epopeje Prvog svetskog rata, vraća Gmitar Milošević, u inat košmarima koji ga progone i uprkos predskazanju koje kazuje da će ga tamo sačekati smrt. Baš na 22. maj, letnjeg Svetog Nikolu, iznad Studenca će se otvoriti vrata neke druge stvarnosti i nekog drugog vremena. Ono što će proći kroz njih nateraće i najhrabrije da zadrhte od straha.

 

Komentara: 1


# Dušan Ostojić Vojkan Popović Vesna Filipović Branislav Janković Sveti Nikola Vuk Karadžić biblioteka
@zubarcina @ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    vukan ostojic 18.07.2013.
    ja imam akcija ya nasu veselinku


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima