Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Da li je na red za uništenje došla i gradska fontana u centru Aleksinca?

rss

07.04.2019. Dušan Ostojić

Nakon drvoreda sa čijim se sečenjem kreće za par dana, još jednom simbolu Aleksinca preti uništenje!

Foto: mapio.net

Da li je na red za uništenje došla i gradska fontana u centru Aleksinca?

Za sada nema odgovora, kakva će biti sudbina fontane, i da li će taj umetnički rad profesora Pavla Naskovića, biti uništen ili premešten?

Fontana u centru Aleksinca predstavlja mozaik, koji je uradio profesor Nasković, i osim što pripada delima umetnosti, za mnoge Aleksinčane, fontane je deo odrastanja, nostalgije, ali i nekih lepih uspomena na dane i sate provedene u centru grada.

Pitanje fontane se može tumačiti na dva načina. Prvi, predstavlja način kako se vlast odnosi prema tradiciji, umetnosti i nečemu što predstavlja simbol centra Aleksinca. Drugi je pitanje, da li je profesor Pavle Nasković, zaslužio da se njegov umetnički rad uništi ili premesti na neku sporednu lokaciju, i ko ima i kakve motive da to uradi?
Profesor Nasković je likovno opismenio na stotine i stotine đaka, neki od njih su mu danas kolege, a pojedini ga se sećaju sa zaista lepim rečima;

"Profesor Pavle Nasković je školovan ,kulturan,opšte obrazovan dobrotvor, ljubav prema umetnosti i estetici usadio je mojoj i mnogim pre i posle moje generacije gimnazijalaca .Čast mi je što sam bila njegov đak" ističe K.B.

Vajar, Laslo Silađi, u kratkom komentaru za fontanu kaže: "Obline bazena, nasprem geometrijski suprostavljenog postolja čine dobar međusobni kontrast. Obline bazena su pažljivo utiskivane komadićima mozaika i zaista se oseća, ukupno gledano, mnogo ljubavi i doslednosti u realizaciji i, svakako, vidljiv autorski pečat."

Šta je rešenje, kada je tender za uređenje centra Aleksinca izglasan, projekat usvojen i izvođači određeni?

Prvo fontanu nikako ne uništavati, niti premeštati.

Drugo, pošto profesor Nasković živi i stvara u Aleksincu, treba ga pozvati i konsultovati, kako je najbezbednije zaštiti fontanu dok se radovi ne završe.

Na taj način, Aleksinac ne bi izgubio jedan od svojih simbola, a lokalna vlast bi pokazala da uvažava rad svojih sugrađana koji su svoja umetnička dela ostavili gradu. Podsećanja radi, mozaici Pavla Naskovića, se nalaze u Vrtiću Lane, Visokoj školi za obrazovanje Vaspitača, Crkvi Sveti Nikola, a njegova ulja predstavljaju stalnu postavku slika u skupštinskoj sali opštine Aleksinac.

Izvor: Proverena vest

Komentara: 6


# Aleksinac Dušan Ostojić Sveti Nikola fontana
@zubarcina @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+13) (-4)

  Zoran Jovanovic 07.04.2019.
  U svakom slucaju treba konsultovati Pavla Naskovica a.misljenja sam da fontanu ne treba rusiti.A sto se tice drveca,zasto bi drvece Lipe ,koje sa svojim prijatnim mirisom pamtimo ne bi ostalo?Mislim da cvece sa mirisom je bolje od onoga bez mirisa pa ne vidim zasto treba Lipe unistiti.

 • (+8) (-16)

  Vesna Veličković 07.04.2019.
  Zašto si sa mog profila bez pitanja prepisao Laslov osvrt na fontanu.On je to uradio na moju molbu i zbog mene!!!Stvarno treba da te je sramota!

 • (+15) (-2)

  Balkan 07.04.2019.
  Sa fontanom mozemo samo da nagadjamo sta ce biti.
  Ali sta se desilo sa drvecem ispred Balkana ili ti sad Ideje?
  Nekada je tu bilo tri drveta dok je Balkan bio u vlasnistvu drzave.
  Prodajom Balkana u privatno vlasnistvo drvece nam je nestalo.
  Na mestu gde je bilo drvece tri lose zabetonirana kruga.
  Ko je i kada posekao ovo drvece i po cijem nalogu ?
  Novinari Aleksinackih portala evo teme koju mozete malo da istrazite.

 • (+4) (-1)

  Za redakciju 08.04.2019.
  Neke komentatore,ili na blok,ili na hitnu hospitalizaciju!

 • (+8) (-3)

  I. I. 08.04.2019.
  Drago mi je da je neko pokrenuo ovu temu. Niko ne spori da treba da se poploča glavna ulica, samo to ne treba raditi da bi firme ljudi bliskih vlastima zaradile. Kada se u ozbiljnim zemljama takve stvari rade ne gleda se pet ili deset, već 50 godina unapred, konsultuju se arhitekte, pejzažne arhitekte, organizuje se konkurs, odabrani projekat se da na uvid građanima, građanima se pruži prilika da daju svoje mišljenje... Na isti način je rađen i plato ispred Doma kulture, pa smo dobili, pored onog što je dobro urađeno, i dve fontane koje su, sa svojim pravougaonim oblikom, crvenim pločama i raznobojnim svetlima, čist kičeraj i koje Aleksinčani sa razlogom zovu "pojila". Mogli su se angažovati neki umetnici da izrade skulpture, moglo je rešenje biti originalno... Sad u glavnoj ulici uklanjamo umetničko delo i rušimo originalno rešenje - treba pomenuti i da je čitav plato oko fontane delo naše sugrađanke, arhitekte - da bi postavili nešto bezlično i generičko.

 • (+20) (-10)

  Radmila Jonić 08.04.2019.
  Malo je malih gradova sa privilegijom da ima ovakvu fontanu. Takođe, malo je gradova koji bi dozvolili da jedinstveno umetničko i funkcionalno delo godinama bude prljavo i zapušteno. Pre desetak dana, kad sam prolazila pored nje, došlo mi je da odem prekoputa,kupim ribaću četku i deterdžent, i pošteno je oribam- ne bi mi trebalo više od sat vremena. Tvrdim da na njeno održavanje, za sve vreme od kad postoji, nije potrošen taj sat. Svakako, profesora Naskovića treba kontaktirati, i zamoliti ga da svoje delo uzme natrag, jer ga Aleksinčani definitivno ne zaslužuju.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima