Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nikola Cvetković pobednik prestižnog takmičenja u Kanadi

rss

23.11.2018. Dušan Ostojić

Nikola Cvetković, je uspeo da pobedi u konkurenciji najboljih svetskih muzičara. Njegov Trio art family je osvojio svetski trofej na prestižnom takmičenju koje se održavalo u Kanadi, polovinom novembra ove godine. U kategoriji World music, Nikola i njegovi saradnici su osvojili prvo mesto.

Nikola Cvetković pobednik prestižnog takmičenja u Kanadi

Konkurencija jeste bila žestoka, jer su među učesnicima bili predstavnici gotovo svih zemalja, od Kine Poljske i Rusije, do jedinih predstavnika sa Balkana. Trio čine profesori Fakulteta umetnosti u Nišu: Andrija Minčić - klarinet, Nikola Peković - harmonika i naš Nikola Cvetković - klavir.

To je bio i povod da uzmemo izjavu od našeg sugrađanina koji za Aleksinac.net kaže: "Takmičenje se održalo na Univerzitetu u gradu Viktorija (Britanska Kolumbija) u periodu od 10. do 16. novembra. U pitanju je 68. svetski trofej akordeonista, a mi smo se takmičili u kategoriji World music. Dela koja smo izvodili su mikstura više žanrova, uključujući klasičnu, tradicionalnu i džez muziku. Bilo je učesnika iz Moldavije, Rumunije, Rusije, Kine, tako da je konkurencija bila poprilično jaka.

Naš improvizovani trio ''Art family'', koji čine profesori Fakulteta umetnosti u Nišu Nikola Peković - harmonika, Andrija Minčić - klarinet, i Nikola Cvetković - klavir, nastupio je u svedenijoj varijanti, u sastavu nas ima inače osmoro.

Inače, frontalna ličnost ovog sastava je Bojana Peković, koja je zajedno sa svojim bratom Nikolom pobedila u serijalu "Ja imam talenat" pre nekoliko godina. Međutim, zbog problema u proceduri oko dobijanja vize, morali smo da nastupimo u ovakvoj skraćenoj varijanti, bez Bojane. Bez obzira, uspeli smo našom muzikom da dopremo do publike, i samog žirija, koji su gromoglasnim aplauzom i ovacijama pozdravili naš nastup, i tako osigurali pobedu.

Par dana pre ovog takmičenja imali smo dva koncerta u Vankuveru, tako da nam je to bila dobra priprema i zagrevanje za nastup u Viktoriji. Malo je reći da smo prezadovoljni, uskoro izlazi i naš koncert sa Kolarca koji je bio u maju ove godine, tako da imamo u planu još nastupa i koncertnih aktivnosti."

Komentara: 2


# muzika Dušan Ostojić Aleksinac.Net takmičenje Kanada Cvetković Nikola Cvetković
@zubarcina @aleksinacnet @ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-)

    Nena_66 23.11.2018.
    Bravo Cvetkovicu!

  • (+2) (-)

    NevenaV. 25.11.2018.
    Bravo Nikola, bravo Trio art family!!!!!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima