Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Никола Цветковић победник престижног такмичења у Канади

rss

23.11.2018. Душан Остојић

Никола Цветковић, је успео да победи у конкуренцији најбољих светских музичара. Његов Trio art family је освојио светски трофеј на престижном такмичењу које се одржавало у Канади, половином новембра ове године. У категорији World music, Никола и његови сарадници су освојили прво место.

Никола Цветковић победник престижног такмичења у Канади

Конкуренција јесте била жестока, јер су међу учесницима били представници готово свих земаља, од Кине Пољске и Русије, до јединих представника са Балкана. Трио чине професори Факултета уметности у Нишу: Андрија Минчић - кларинет, Никола Пековић - хармоника и наш Никола Цветковић - клавир.

То је био и повод да узмемо изјаву од нашег суграђанина који за Алексинац.нет каже: "Такмичење се одржало на Универзитету у граду Викторија (Британска Колумбија) у периоду од 10. до 16. новембра. У питању је 68. светски трофеј акордеониста, а ми смо се такмичили у категорији World music. Дела која смо изводили су микстура више жанрова, укључујући класичну, традиционалну и џез музику. Било је учесника из Молдавије, Румуније, Русије, Кине, тако да је конкуренција била поприлично јака.

Наш импровизовани трио ''Аrt family'', који чине професори Факултета уметности у Нишу Никола Пековић - хармоника, Андрија Минчић - кларинет, и Никола Цветковић - клавир, наступио је у сведенијој варијанти, у саставу нас има иначе осморо.

Иначе, фронтална личност овог састава је Бојана Пековић, која је заједно са својим братом Николом победила у серијалу "Ја имам таленат" пре неколико година. Међутим, због проблема у процедури око добијања визе, морали смо да наступимо у оваквој скраћеној варијанти, без Бојане. Без обзира, успели смо нашом музиком да допремо до публике, и самог жирија, који су громогласним аплаузом и овацијама поздравили наш наступ, и тако осигурали победу.

Пар дана пре овог такмичења имали смо два концерта у Ванкуверу, тако да нам је то била добра припрема и загревање за наступ у Викторији. Мало је рећи да смо презадовољни, ускоро излази и наш концерт са Коларца који је био у мају ове године, тако да имамо у плану још наступа и концертних активности."


# музика Душан Остојић Алексинац.Нет такмичење Канада Никола Цветковић
@zubarcina @aleksinacnet @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима