Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izložba akvarela Zlatka Pavlovića „Mostovi“

rss

17.04.2016. izvor: Radio Aleksinac, Fejsbuk

Izložba akvarela Zlatka Pavlovića „Mostovi“

Ljubitelji likovne umetnosti imaju priliku da od sutra posete izložbu akvarela „Mostovi“ Zlatka Pavlovića, koja će biti otvorena u Art galeriji Centra za kulturu i umetnost u 19 časova. Ovo je Pavlovićeva 45. samostalna izložba, a posvećena je 150. godišnjici čitalaštva u Aleksincu.

Most na Drini, Dušanov most u Prizrenu, Most na Moravi samo su neke od znamenitosti koje je autor preneo na platno. Kako je istakao za Radio Aleksinac, mostovi koji spajaju istok i zapad, različite vere, kulture, običaje, ali i omogućavaju ljudima da pređu sa jedne na drugu obalu, godinama su bili njegova inspiracija, a literarni predložak samo je doprineo slojevitosti i sveobuhvatnosti izložbe.

- Ćuprija kod Draževca bila je granica između Srbije i Turske i protok sve robe i ljudi, da li sa istoka ili zapada, odvijao se na tom mestu. Obrađeni su mostovi kao miris prošlosti Balkana, Evrope. To je ono što nam je uvek nedostajalo, mostovi koji spajaju ljude, kulture. Mostovi koji vode ka nekim drugim sferama života, prirode, mostovi koji nas vode ka svetlom i svetom, ka lepom, uzvišenom. Na izložbi se mogu videti slike koje povezuju sve narode sveta, od Škotske do Turske.

Organizator izložbe je Udruženje likovnih umetnika, u saradnji sa Javnom bibliotekom „Vuk Karadžić“ i Centrom za kulturu i umetnost, koji su izdavači propratne trojezične publikacije. Izložba „Mostovi“ Zlatka Pavlovića biće otvorena do 26. aprila.

Slovo o autoru

Rođen je 28. jula 1947. u Aleksincu. Svoje likovne radove prvi put je izložio 1963. godine, kao učenik sedmog razreda osnovne škole, a prvu samostalnu izložbu imao je 1966. godine u holu Učiteljske škole u Aleksincu. Do sada je učestvovao na preko šezdeset kolektivnih i priredio četrdeset četiri samostalne izložbe, od toga osam u inostranstvu. Likovna dela su u kolekcijama, u domovima i galerijama 36 država sveta (Švedska, Novi Zeland, Malezija, Australija, Južnoafrička republike) i deset ambasada.

Ilustrovao je preko petnaest knjiga i autorizovao oko petnaest zaštitnih znakova. Autor je osam murala, likovni urednik više časopisa, autor pozorišnih plakata, diploma, zahvalnica i logoa. Kao urednik programa biblioteke i istraživača zavičajnog odeljenja dobitnik je posebnog priznanja Narodne biblioteke Srbije. Dobitnik je Opštinske nagrade (2006.) iz oblasti kulture i umetnosti i Plakete SO Aleksinac za poseban doprinos u oblasti umetnosti i kulture 2013. godine i Međunarodnog priznanja za izuzetan rad u oblasti kulture i umetnosti Univerziteta Krajole iz Rumunije. Dobitnik je više od šezdeset priznanja za kulturno-umetnički rad. Ovo je njegova četrdeset peta samostalna izložba. Prijatelj izložbe je hotel
„Bosphorus“ Aleksinac, u čijem je i vlasništvu.

Art galerija Doma kulture Aleksinac


# škole Radio Aleksinac izložba Zlatko Pavlović akvarel SO Aleksinac slikarstvo Vuk Karadžić
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima