Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Изложба акварела Златка Павловића „Мостови“

rss

17.04.2016. извор: Радио Алексинац, Фејсбук

Изложба акварела Златка Павловића „Мостови“

Љубитељи ликовне уметности имају прилику да од сутра посете изложбу акварела „Мостови“ Златка Павловића, која ће бити отворена у Арт галерији Центра за културу и уметност у 19 часова. Ово је Павловићева 45. самостална изложба, а посвећена је 150. годишњици читалаштва у Алексинцу.

Мост на Дрини, Душанов мост у Призрену, Мост на Морави само су неке од знаменитости које је аутор пренео на платно. Како је истакао за Радио Алексинац, мостови који спајају исток и запад, различите вере, културе, обичаје, али и омогућавају људима да пређу са једне на другу обалу, годинама су били његова инспирација, а литерарни предложак само је допринео слојевитости и свеобухватности изложбе.

- Ћуприја код Дражевца била је граница између Србије и Турске и проток све робе и људи, да ли са истока или запада, одвијао се на том месту. Обрађени су мостови као мирис прошлости Балкана, Европе. То је оно што нам је увек недостајало, мостови који спајају људе, културе. Мостови који воде ка неким другим сферама живота, природе, мостови који нас воде ка светлом и светом, ка лепом, узвишеном. На изложби се могу видети слике које повезују све народе света, од Шкотске до Турске.

Организатор изложбе је Удружење ликовних уметника, у сарадњи са Јавном библиотеком „Вук Караџић“ и Центром за културу и уметност, који су издавачи пропратне тројезичне публикације. Изложба „Мостови“ Златка Павловића биће отворена до 26. априла.

Слово о аутору

Рођен је 28. јула 1947. у Алексинцу. Своје ликовне радове први пут је изложио 1963. године, као ученик седмог разреда основне школе, а прву самосталну изложбу имао је 1966. године у холу Учитељске школе у Алексинцу. До сада је учествовао на преко шездесет колективних и приредио четрдесет четири самосталне изложбе, од тога осам у иностранству. Ликовна дела су у колекцијама, у домовима и галеријама 36 држава света (Шведска, Нови Зеланд, Малезија, Аустралија, Јужноафричка републике) и десет амбасада.

Илустровао је преко петнаест књига и ауторизовао око петнаест заштитних знакова. Аутор је осам мурала, ликовни уредник више часописа, аутор позоришних плаката, диплома, захвалница и логоа. Као уредник програма библиотеке и истраживача завичајног одељења добитник је посебног признања Народне библиотеке Србије. Добитник је Општинске награде (2006.) из области културе и уметности и Плакете СО Алексинац за посебан допринос у области уметности и културе 2013. године и Међународног признања за изузетан рад у области културе и уметности Универзитета Крајоле из Румуније. Добитник је више од шездесет признања за културно-уметнички рад. Ово је његова четрдесет пета самостална изложба. Пријатељ изложбе је хотел
„Bosphorus“ Алексинац, у чијем је и власништву.

Арт галерија Дома културе Алексинац


# школе Радио Алексинац изложба Златко Павловић акварел СО Алексинац сликарство Вук Караџић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима