Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Horske svečanosti u Nišu

rss

18.07.2022. Slađana Marković

Aleksinački mešoviti hor Šumatovac uspešno se predstavio na 28. Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu.

Horske svečanosti u Nišu

Izvodio je kompozicije Marka Tajčevića, Matea Fleče, Karla Dženkinsa, Aleksandra Arhangelskog i Isidora Bajića, pod dirigentskim vođstvom Dimitrija Golubovića. Solisti su bili Anđela Živanović i Miloš Radenković, a za klavirsku saradnju bio je zadužen Nikola Cvetković.

Bilo je ovo prvo učešće hora u ovom delu festivala, do sada je učestvovao samo na festivalu pravoslavne duhovne muzike koji se održavao u okviru horskih svečanosti.

Predstavio se druge festivalske večeri, u velikoj konkurenciji, sa horovima Trison iz Rumunije, Leskovačkom crkvenom pevačkom družinom „Branko“, Nacionalnim omladinskim horom Ninos Sodre iz Montevidea, Akademskim ženskim horom SKC Univerziteta u Nišu, i Akademskim horom SKC Univerziteta u Nišu.

Festival nije bio klasično takmičarski, nije bilo kategorija, ni bodovanja i rangiranja, već su zajedno nastupali akademski horovi, u kojima je većina pevača sa fakulteta muzike, horovi srednjih muzičkih škola, crkveni horovi, kao i potpuno amaterski, ali posvećeni kvalitetnom izvođenju, kao što je hor Šumatovac.

Proglašen je najbolji hor, Morski pesašinki iz Bugarske, Povelju za
najbolji izbor programa dobio je Akademski hor SKC Univerziteta u Nišu, dok su ostalima dodeljene nagrade, pohvale i zahvalnice za posvećenost u radu, negovanje folklorne tradicije, izvođenje nacionalne muzike, tragalački odnos prema repertoaru...

U horu su zadovoljni svojim nastupom.
-Bila nam je čast i zadovoljstvo da nastupimo sa odličnim horovima iz Srbije, Republike Srpske, Rumunije, Bugarske, Urugvaja. Drago nam je da je naša nekadašnja dirigentica Milena Injac smatrala da to možemo da iznesemo i ukazala nam poverenje pozvavši nas na ovaj veliki festival.

Bio je to naš prvi nastup na Letnjoj pozornici, koja je i građena zbog horskih svečanosti, nekada pod imenom Jugoslovenske horske svečanosti.

Predstavili smo Aleksinac najbolje što smo mogli, dobro smo se spremili i
dali sve od sebe. Publika nas je odlično prihvatila, sudeći po velikom aplauzu koji smo dobili. U toku nastupa, iza horova su se smenjivale fotografije gradova iz kojih horovi dolaze, tako da je i Aleksinac imao svoju malu prezentaciju.

Slušali smo mnogo kvalitetnih horova, stekli nova poznanstva, uživali u druženju i novom iskustvu, učestvovali u radionicama. Bilo je lepo deliti scenu sa najboljim horovima Niša, odličnim horovima iz Valjeva, Leskovca, Gradiške, kao i horovima iz inostranstva.

Publika je u ovih nekoliko večeri festivala mogla da sluša besplatne
koncerte grupe Konstantin, Niške crkvene pevačke družine Branko, hora Avia Arhangeli iz Kragujevca, čuvenog hora Kolegijum muzikum iz Beograda, i drugih divnih izvođača.

Jedan od najvećih utisaka sa festivala su zanimljive i poučne radionice sa
fenomenalnom gošćom, vrhunskom dirigentkinjom iz Turske, maestrom Ahter Destan. Na njima smo vežbali kompozicije Tebe pojem, Mokranjca, i Aliluja, kompoziciju iz Gane, sa kojima smo učestvovali na završnoj večeri festivala.

Izuzetna nam je čast da su pevači hora Šumatovac bili deo združenog hora
Internacionalnih horskih svečanosti, koji je sačinjen od najposvećenijih i
najistrajnih pevača pažljivo odabranih horova. Za samo 3 probe, ovaj združeni hor je pripremio nastup kojim je učestvovao na zatvaranju horskih svečanosti.

Završno veče 28. Internacionalnih horskih svečanosti proteklo je u znaku dodele festivalskih priznanja, i posthumnog uručenja nagrada za životno delo Darinki Matić Marović i Snežani Spasić, (Naisa).

Veče su obeležili nastupi hora "Kolegium muzikum" i dua "Voks femine", kao i nastup i jedinstveni zvuk združenog hora 28. IHS, sa dirigentom Ahter Destan.


# Niš Šumatovac festival Šumatovac hor Horske svečanosti
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima