Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Izložba slika Dragana Martinovića “Pomen golgoti Srbije”

rss

05.10.2015. Marko Jovanović

U Centru za kulturu Aleksinac otvorena je izložba slika Dragana Martinovića “Pomen golgoti Srbije”.
Otvaranje izložbe je bilo u utorak, 29. septembra 2015. god. u 19 sati.

Izložba slika Dragana Martinovića “Pomen golgoti Srbije”

Dragan Martinović, rođen je u Bogatiću, u Mavči, u Srbiji, 1957. godine.

Odrastao je pored oca Milivoja pozorišnog reditelja i slikara i Milića od Mačve, osnivača mačvanske slikarske škole. Još u ranom detinjstvu počinje da slika i sa petnaest godina postaje član pomenute grupe. Već sa sedamnaest godina prvi put samostalno izlaže u Šapcu, 1975. godine.

1976. godine upisuje Likovnu akademiju u Beogradu, gde osnovne i postdiplomske studije završava u klasi profesora Zorana Petrovića. Odmah po završetku studija kreće u intenzivnu izložbenu delatnost.

Grupno je izlagao na više od dvestotine izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagao preko 140 puta u zemlji i inostranstvu (Šabac, Beograd, Sremska Mitrovica, Novi Sad, Kragujevac, Opatija, Subotica, Nju Jork, Hong Kong, Minhen, Pariz, Berlin, Atina, Milano...)

Učesnik je mnogih kolonija i dobitnik je više znaajnih nagrada kao što su: nagrada Sremskog i Vojvođanskog salona, Nagrada za kulturu, Godišnja nagerada "Mina Karadžić", Velika nagrada Fondacije "Petar Lubarda"...

Član je nastarije slikarske grupe na Balkanu - "Lada", Udruženja likovnih umetnika (ULUS) od 1981. godine, ULB od 1983. godine, Udruženja likovnih umetnika "Sirmium" od 1983. godine, osnivač je i idejni vođa Udruženja likovnih umetnika "ESNAF", osnivač pokreta "Ja volim Mitrovicu", Društva za kulturu življenja "OKO", "Pečat" iz Bogatića i "Reč" iz Prijepolja. Osnivač je Reda vitezova Templara Srbije. Član je Velike Nacionalne Lože Srbije i aktuelni Veliki Majstor.

Od 1983. godine bavi se pedagoškim radom, što će krunisati osnivanjem Akademije klasičnog slikarstva. 2008. godine imenovan je za dekana Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta "Edukons" Novi Sad.

Živi i radi u Sremskoj Mitrovici, a njegova dela su zastupljena u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama širom zemljine kugle.

Zvanični sajt poznatog srpskog slikara Dragana Martinovića.
http://draganmartinovic.rs/tajnaslikara/tajna20.html

Slike su izložene u galerija 2 Centra za kulturu i umetnost Aleksinac.


# izložba sajt Marko Jovanović dr Novi Sad Dragan Martinović Sremska Mitrovica
@MarkoodMorave @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima